0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeCelovite energetske rešitve

Celovite energetske rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Visoka uvrstitev med prejemnike Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2011 je družbo Butan plin že konec novembra uvrstila na vrh seznama podjetij, ki jo kot revija, ki piše o ekologiji, želimo obiskati. Pogovor z generalnim direktorjem družbe Tomažom Grmom je bil naravnost osvežujoč: namesto idilične slike, s kakršnimi nas redno oskrbujejo piarovci najrazličnejših podjetij, nam je v približno uro trajajočem pogovoru v svetli in zračni pisarni, opremljeni v značilni modri in živo zeleni barvi logotipa Butan plina, ki se nahaja v Ljubljani, naslikal sedanjost in prihodnost uporabe plina brez olepševanja. Uporaba plina ima svoje prednosti, najbolj učinkovita pa je v kombinaciji s še enim energentom.

- Oglas -

Grm TomažGeslo vašega podjetja je »Butan plin – hiša prijazne energije«. Zakaj je plin prijazna energija?
Utekočinjen naftni plin (UNP) je preverjeno zanesljiv, okolju prijazen in učinkovit vir energije. Dostopen je povsod, saj ga lahko kadarkoli dostavimo v katerokoli mesto v Sloveniji. Za razliko od zemeljskega plina, ki teče po plinovodih in je smiseln predvsem v večjih mestih, je možno UNP uporabiti vsepovsod. Tako ga, na primer, v Butan plinu pripeljemo tudi na Kredarico, in to s helikopterjem. UNP je tako odlična rešitev za tista območja, kjer omrežje zemeljskega plina še ni razvito. Velja pa tudi za okolju prijazen energent, ki s svojo uporabo med drugim prispeva k čistejšemu zraku in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, ter je tako sprejemljiva alternativa kurilnemu olju in trdim gorivom za ogrevanje stavb. V primerjavi s kurilnim oljem ima plin precej nižji ogljični odtis. V zadnjem času lahko beremo o perečem problemu trdih delcev v ozračju, s katerim se soočajo številni kraji po Sloveniji. Kurišča na premog, drva ali biomaso so po eni strani dobra, ker so naravna in relativno enostavno dostopna, po drugi strani pa ob njihovem izgorevanju nastajajo trdi delci, ki se sproščajo v ozračje. Butan plin smo hiša prijazne energije, saj oskrbujemo ljudi z okolju prijaznimi in učinkovitimi viri energije. Usmerjeni smo h kupcem, saj jim nudimo celovito podporo ter ugodne in udobne načine dostave plina po vsej Sloveniji.

Kaj za uporabnika plinskega ogrevanja pomenijo novice o tem, da želi Rusija zmanjšati prodajo plina Evropi, s katerimi nas zasipajo zadnjih nekaj mesecev. Se mu bo, če Rusija uresniči napovedi, to kaj poznalo na denarnici?
Rusija ustavlja dobave zemeljskega plina, ki poteka po plinovodu, in ne utekočinjenega naftnega plina. Slednjega v Sloveniji dobavljamo iz Italije, Švice, Avstrije, Kazahstana, Rusije, tudi Hrvaške.

Torej se za uporabnika ne bo nič spremenilo tudi, če Rusija ustavi dobavo plina?
Ne.

- Oglas -

Dotakniva se malce tehnične plati plinske kurjave. Je menjava starega sistema kurjave za plinski sistem komplicirana? Je treba hkrati z grelno postajo zamenjati tudi vse grelnike?
Odvisno od investicije, ki jo je pripravljeno pokriti gospodinjstvo, če se odloči za celo predelavo. Hipotetično lahko danes uporablja, recimo, vir energije na drva, nato pa celoten sistem zamenja s plinskim zgolj z menjavo peči. Seveda pa je, v primeru, da ima gospodinjstvo 40 let stare radiatorje, smiselno zamenjati tudi grelce z novimi, bolj ekonomičnimi. V Butan plinu nudimo strokovno svetovanje in tehnično pomoč že od vsega začetka sodelovanja. Sledimo namreč načelu celovite podpore stranki, vse od prvega obiska in svetovanja do izvedbe in kasnejše zanesljive in hitre dobave plina. V prvih fazah si skupaj s stranko ogledamo lokacijo ter ji svetujemo glede postavitve nadzemnega ali podzemnega plinohrama. Kadar gre za naselje večstanovanjskih hiš, pa poskrbimo za postavitev plinske postaje. Stranka s postavitvijo nima nobenih stroškov, plinohram pa prejme v najem za določeno časovno obdobje. Za stranko v času najemnega razmerja izvajamo tudi zakonsko določene preglede ter z učinkovitim sistemom naročanja in obsežno ekipo dostavljavcem zagotavljamo zanesljivo in hitro dobavo plina.

Kako ekonomičen je plin? Koliko nas na primer stane ogrevanje 80 kvadratov velike hiše, če ogrevamo prostor s plinom, in koliko, če ogrevamo na katerega od alternativnih načinov?
Vprašanje je, ali govorimo o nizkoenergetski, srednje energetski ali o zelo potratni hiši. Jaz bi rekel tako: plin je najcenejši in je najdražji. Oboje. Recimo, da nizkoenergetska hiša porabi do 500 litrov kurilnega olja na zimo, kar bi zdajle na pamet ocenil, da stane približno 500 evrov. Enako ceno bi gospodinjstvo plačalo, če bi se ogrevalo na plin. Z alternativnim virom energije, ki ga uvedemo poleg osnovnega vira ogrevanja, je mogoče prihraniti od 30 do 40 odstotkov. Uvedba alternativnega vira stane okoli 5.000 evrov, kar pomeni, da bi trajalo zelo dolgo, preden bi se strošek povrnil. Prednost plina je v tem, da so investicijski stroški dokaj nizki. Investicija v izgradnjo UNP-sistema je za uporabnika precej ugodna, saj celoten strošek krije Butan plin, uporabnik pa ima plinohram v najemu in plačuje le strošek energenta. Ekonomičnost UNP-ja se kaže tudi v zanesljivosti in udobju. UNP namreč učinkovito zagotavlja energijo tudi v primerih, ko alternativni viri tega ne zmorejo. Sončni kolektorji, na primer, brez sonca izgubijo svojo moč, prav tako toplotna črpalka pri zelo nizkih temperaturah ne zmore zagotoviti zadostnega udobja. Ogrevanje na UNP pa je ekonomično tudi z vidika prostora za skladiščenje. Plinohram namreč hranite izven hiše, lahko tudi pod zemljo, in s tem prihranite na prostoru. Če govorimo za primer 80 kvadratov velike hiše, je zagotovo vsak dodaten kvadratni meter dragocen.

Kakšna bo po vašem mnenju prihodnost na področju rabe energije?
V Butan plinu verjamemo, da leži prihodnost energetske oskrbe v kombinaciji alternativnih virov in UNP-ja, ki bo zagotavljala večje prihranke energije in zmanjšale stroške. V prihodnosti bo vse bolj pomembno predvsem varčevanje z energijo. V Sloveniji temu še vedno namenjamo premalo pozornosti. Slovenija bi lahko ne nazadnje z eno vladno akcijo omogočila precejšnje zmanjšanje porabe energije v gospodinjstvih. Imamo zelo veliko hiš, zgrajenih v 70., 80. letih, torej v času, ko se ni nihče pretirano ukvarjal z varčevanjem energije, na drugi strani pa imamo slovenske proizvajalce izolacijskih materialov, gradbeni in obrtniški sektor pa trpita zaradi pomanjkanja del. S subvencijami pri izolacijah teh hiš bi lahko privarčevali do 30 odstotkov energije.

Nekateri so, kar se tiče uporabe plina, še vedno zadržani. Kakšna je varna in pravilna uporaba plina v plinohramu ali jeklenki?  
Pravilno shranjevanje in varno uporabo UNP-ja urejata tako evropska kot slovenska regulativa. Glede na to, da dajemo v Butan plinu plinohrame v najem, sami poskrbimo, da je njihovo delovanje brezhibno. Varnost je zagotovo ena glavnih prioritet v našem podjetju, zato temu namenjamo posebno pozornost na vseh področjih našega poslovanja. Zavedamo se, da je zaupanje naših strank ključno za dolgoročni uspeh in obstanek na trgu. V Butan plinu tako svoje stranke seznanimo z ustreznim ravnanjem in skladiščenjem UNP-ja, ne glede na to, v kateri obliki in za kakšen namen ga uporabljajo.
Pomembno pa je, da za varno uporabo UNP-ja poskrbi tudi vsak uporabnik sam. Na splošno lahko rečemo, da mora uporabnik plinohrama vselej pustiti dovolj prostora okoli plinohrama in ga ne sme prekrivati z zelenjem in drugimi predmeti. V bližini plinohrama tudi niso dovoljene naprave, ki predstavljajo potencialni vir vžiga, kot so na primer klime ali toplotne črpalke. Jeklenk s plinom uporabnik ne sme shranjevati v kletnih prostorih, v gospodinjstvu lahko ima največ tri jeklenke naenkrat. Ob vsaki menjavi naj z milnico preveri tesnost plinske napeljave, zamenja tesnilo in vsaki dve leti tudi zamenja cev regulatorja.

Kaj je najhujša stvar, ki se lahko zgodi gospodinji, ki kuha na plinskem štedilniku? Da jeklenka pušča?
Najhujša stvar, ki se lahko zgodi takšni gospodinji je, da ji zmanjka plina. (smeh) Sicer pa se nesreče z jeklenko dogajajo izjemno redko, saj so jeklenke, preden pridejo do uporabnika, večkrat testirane. Kadar se zgodi nesreča, je to največkrat zaradi poškodb v povezavi med jeklenko in štedilnikom, ki nastanejo, če uporabniki teh povezav ne obnavljajo. Uporaba jeklenk je ob upoštevanju navodil za uporabo povsem varna. V primeru puščanja plina mora uporabnik zapreti ventil jeklenke in prezračiti prostor. Tudi če bi prišlo do puščanja jeklenke, je potrebnega kar precej časa, da bi koncentracija v prostoru dosegla kritično raven. Na puščanje uporabnike opozori poseben vonj, ki je UNP-ju dodan ravno iz varnostnih razlogov. Pomembno je, da v primeru puščanja jeklenke uporabnik ne povzroči vžiga tega plina (na primer z električnim stikalom ali odprtim plamenom). Nevarne so kvečjemu lahko na črno polnjene jeklenke, ki jih nelegalno ponujajo nekatera garažna podjetja, ki tu začutijo priložnost za zaslužek.

- Oglas -

Kuharice, ki kuhajo na plinu, hvalijo takšno kuhanje predvsem kot zelo naravno – na ognju pripravljena jed ni podvržena elektromagnetnim sevanjem kot jed, ki jo skuhamo na indukcijskem štedilniku ali v mikrovalovni pečici, zato ohrani svojo biološko vrednost. Kakšno je strokovno mnenje o prednostih kuhanja na plin?
To bi morali vprašati kuharice. (smeh) V času, ko sem začenjal svojo pot v Butan plinu, so govorili, da profesionalni kuharji in kuharice raje uporabljajo plin, saj na plinu voda hitreje zavre, krompir se bolje prepraži … Mi tega, kako je kuhati na plin, ne moremo strokovno oceniti, to raje prepuščamo našim uporabnikom.

Na katerih področjih uporabe plina lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo kakšne zanimive novosti? Kam gre razvoj?
Plin je gotovo energent prihodnosti. Na prvem mestu je to zemeljski plin, ki je dostopen v mestih in je cenovno izjemno zanimiv. UNP bo tudi v prihodnje odlična rešitev v bolj odročnih krajih, kjer plinovodno omrežje ni razvito. Prihodnost plina vsekakor vidim v povezavi z alternativnimi viri. To bo zmagovalna kombinacija. Ljudje se bodo vedno bolj odločali za celovite energetske rešitve, ki jim bodo ponujale možnost uporabe različnih energentov.

V kakšni kombinaciji najbolj vidite uporabo plina v prihodnosti?
Utekočinjen naftni plin lahko gre z roko v roki z vsemi energetskimi viri, saj jih s svojimi lastnostmi dopolnjuje in zagotavlja zanesljivo energetsko oskrbo tudi takrat, ko alternativni energetski viri ne zmorejo učinkovito pokriti vseh energetskih potreb.

Pogovarjala se je: Ajda Janovsky, foto: osebni arhiv

.

NAJNOVEJŠE