Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaČasovnica priporočljivih zdravstvenih pregledov

Časovnica priporočljivih zdravstvenih pregledov

MORDA VAS ZANIMA

Na zdravnika pogosto pomislimo šele takrat, ko smo bolni. Vendar obiski zdravniške ordinacije ne bi smeli biti rezervirani samo za tovrstne priložnosti. Izjemno pomembni so tudi preventivni pregledi – ti omogočajo, da določene težave ujamemo dovolj zgodaj. Nevarnost za resnejše zaplete in napredovanje bolezni bo tako bistveno manjša. Tovrstni preventivni pregledi bi se morali začeti že v otroštvu – na primer pregledi vida in zobozdravstveni pregledi.

- Oglas -

Pri posameznih preventivnih pregledih obstaja priporočljiva okvirna starost. Pri tem je treba poudariti, da se lahko ta priporočila od države do države nekoliko razlikujejo, poleg tega pa se tudi v posamezni državi občasno nekoliko posodobijo oziroma uskladijo z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji. Gre torej zgolj za osnovno vodilo. Včasih je tako smiselno, da se začnejo določeni pregledi izvajati precej bolj zgodaj. Pomembno je torej, da se posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo na podlagi vaših individualnih dejavnikov tveganja presodil, kateri preventivni pregledi so še posebej smiselni za vas in kdaj naj pridejo na vrsto.

Vsako leto: hemogram oziroma splošna krvna slika

Vsaj enkrat letno je priporočljiva splošna preiskava krvi oziroma izdelava t. i. hemograma, tudi če nimate posebnih zdravstvenih težav. Simptomi pomanjkanja določenih pomembnih hranilnih snovi se lahko na primer pokažejo precej pozno, v tem času pa je lahko vaše zdravje v precejšnji nevarnosti. Tako je dobro, da kar sami opomnite zdravnika, ko ugotovite, da je od zadnje analize vzorca krvi minilo že več kot eno leto. Splošna krvna slika sicer ne more razkriti vseh potencialnih težav, vendar je lahko dobra osnova za ugotavljanje, ali so morda smiselne nadaljnje preiskave.

20 let (Ž) : prvi preventivni odvzem brisa materničnega vratu

Okoli 20. leta starosti je priporočljiv prvi odvzem brisa materničnega vratu, ki mu nato sledi t. i. test PAP. Gre za presejalni test za odkrivanje raka materničnega vratu. Vabila na testiranje se pri nas pošiljajo v okviru državnega programa ZORA, in sicer vsem ženskam, starim od 20 do 64 let, ki v zadnjih treh letih niso opravile pregleda z odvzemom brisa. Priporočljivo je torej, da se test nato ponavlja vsaj vsaka 3 leta. 

50 let (Ž): mamografija

Prva mamografija naj bi se izvedla okoli 50. leta starosti, nato pa jo je smiselno ponavljati vsaj približno vsaki dve leti. Tudi tu imamo v Sloveniji poseben program za preventivno testiranje, ki se imenuje DORA. Pri osebah, ki spadajo v skupino s povečanim tveganjem za raka dojk, je seveda smiselno, da so na mamografijo napotene še pred dopolnjenim 50. letom. V mislih imamo predvsem osebe s povečano genetsko obremenjenostjo.

50 let: kolonoskopija

- Oglas -

Preventivno testiranje za odkrivanje raka danke in debelega črevesa, ki velja za eno najbolj razširjenih vrst raka, predvsem pri moških, se v Sloveniji izvajajo v okviru programa Svit. Gre seveda za preventivno izvajanje kolonoskopij, na pregled pa so vsaki dve leti vabljene tako ženske kot moški, stari od 50 do 74 let. Čeprav je tveganje za to vrsto raka pri moških še posebej visoko, je pomembno, da se odzovejo tudi ženske. Gre za vrsto raka, pri kateri je lahko zdravljenje zelo uspešno, vendar pa je nujno, da je bolezen odkrita dovolj zgodaj.

50 let (M): pregled prostate

Najpozneje okoli 50. leta starosti se pri moških priporoča tudi začetek rednih pregledov prostate za odkrivanje rakavih sprememb in drugih zdravstvenih težav. Podobno kot pri drugih testiranjih je seveda tudi tu smiseln zgodnejši začetek, če spadate med tiste, pri katerih je tveganje za raka prostate še posebej visoko.

55 let: preventivno slikanje pljuč

Preventivno slikanje pljuč je seveda še posebej pomembno za kadilce in za tiste, ki so kadili v preteklosti. Čeprav si lahko pljuča po opustitvi kajenja opomorejo, ostaja tveganje za pljučnega raka še vedno višje kot pri osebah, ki niso nikoli kadile. Tako morajo biti tudi nekdanji kadilci pozorni na preventivne preglede za preverjanje stanja pljuč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×