Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaRevolucionaren krvni test za odkrivanje raka

Revolucionaren krvni test za odkrivanje raka

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj leti so znanstveniki, zaposleni v podjetju Illumina, med preučevanjem krvnih vzorcev nosečnic, katerega namen je bilo odkrivanje morebitnih znakov, ki bi nakazovali kromosomske nepravilnosti, pri 10 vzorcih odkrili nekaj nenavadnega. Niso sicer našli znakov kromosomskih nepravilnosti, vendar so bile zaznane določene abnormalnosti, povezane z DNK. Čeprav ni bilo povsem jasno, kaj je krivo za te abnormalnosti, so raziskovalci posumili, da bi bil lahko v ozadju rak. Izkazalo se je, da so bila pri precejšnjem deležu nosečnic ta ugibanja upravičena. To je bil povod za nastanek hčerinskega podjetja, ki se imenuje GRAIL. V novonastalem podjetju pri raziskavah kombinirajo napredna spoznanja s področja genomike  in strojnega učenja. To je privedlo do izuma revolucionarnega krvnega testa, imenovanega Galleri. Gre za test, ki lahko pomaga pri odkrivanju raka v zgodnjih stadijih, preden se pojavijo kakršni koli simptomi …

Test lahko zazna več kot 50 različnih vrst raka

- Oglas -

Klinične študije prvotne različice testa Galleri, v katere je bilo vključenih kar približno 135.000 ljudi, so pokazale, da lahko test zazna več kot 50 različnih vrst raka. Med njimi je bilo kar 45 vrst raka, pri katerih se vsaj za zdaj še ne izvajajo množični preventivni pregledi oziroma testiranja, s katerimi bi bilo mogoče raka ujeti v zgodnjih stadijih bolezni. Dodatna prednost testa Galleri je, da zahteva odvzem enega samega vzorca krvi. Poleg tega pa naj bi šlo za zelo zanesljivo metodo ugotavljanja, kje v telesu so se pojavile rakave celice. Tako se zdravniki lažje odločijo, katera testiranja bi bila najbolj smiselna za potrjevanje rezultatov testa oziroma za natančno diagnozo.

Postopno širjenje uporabe krvnega testa Galleri 

Zanimanje medicinske stroke za test je precejšnje. Podjetje GRAIL je tako pred nedavnim podpisalo pogodbo z britansko državno zdravstveno službo. Pogodba se nanaša na načrtovani program zgodnjega odkrivanja raka, ki naj bi zajel kar približno 165.000 oseb. Prva faza bo zajemala testiranje 140.000 oseb, starejših od 50 let in brez simptomov, značilnih za različne vrste raka, druga faza pa 25.000 oseb, starih 40 let ali več, pri katerih bodo zaznani simptomi, ki bi lahko opozarjali na raka. Če se bo krvni test Galleri pri teh testiranjih odrezal v skladu s pričakovanji, bi lahko to pomenilo postopno razširitev na večji delež populacije. Prav lahko se torej zgodi, da bo v prihodnosti test Galleri eno od standardnih orodij za zgodnje diagnosticiranje rakavih obolenj.

Precej večja zanesljivost kot pri navidezno podobnih testih, razvitih v preteklosti

Kljub precejšnjemu napredku medicine na tem področju so rakava obolenja še vedno pogosto odkrita precej pozno, kar lahko seveda precej oteži proces zdravljenja. Če so se že pojavile metastaze v drugih delih telesa, so možnosti za ozdravitev, kot je znano, precej slabše. Razlogi, zakaj je pot do diagnoze pogosto precej dolga, so različni. Včasih pacienti predolgo ignorirajo opozorilne znake, še pogosteje pa gre za to, da pri določenih vrstah rakavih obolenj v zgodnjih fazah bolezni ni mogoče zaznati posebnih simptomov. Če gre obenem za vrsto raka, pri kateri ni na voljo diagnostičnih orodij za zgodnje odkrivanje bolezni, ki bi omogočala sistematične preventivne preglede, so možnosti za pravočasno diagnozo precej majhne. Tudi tam, kjer diagnostična orodja obstajajo, pa je težava ta, da so praviloma uporabna za odkrivanje ene same vrste raka.

Čeprav so se v preteklosti že pojavljali poskusi razvoja učinkovitega krvnega testa za odkrivanje raka, ki bi zajeli različne vrste bolezni, ti poskusi večinoma niso bili posebej uspešni. Vendar je razvoj tehnologije na tem področju omogočil pomembne preboje, ki naj bi vrhunec dosegli prav s testom Galleri.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×