Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaBučno olje – vir zdravja

Bučno olje – vir zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Buče sodijo med najstarejšo zelenjavo na svetu. Bučno olje je z vidika prehrane polnovredno živilo, saj vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, vitamina E in selena. Uporablja se za preprečevanje raznih bolezenskih težav in za pomoč pri zdravljenju teh težav. Ljudsko zdravilstvo njegove zdravilne učinke že dolgo pozna, novodobne raziskave pa temu danes le prikimavajo.

- Oglas -

Bučno olje

Bučno olje vsebuje redko aminokislino

Bučno olje vsebuje zelo redko aminokislino, cucurbitin, ki zanesljivo deluje proti trakuljam. Visoka vsebnost vitaminov in mineralov v bučnem olju pomaga pri odvajanju vode in koristi živcem. Visoka vsebnost vitamina E zavira procese staranja.

Okusno zdravilo

Bučno olje ni samo okusno, ampak je tudi zdravilno. Uživanje bučnega olja se priporoča pri previsoki telesni teži, pri težavah želodca in črevesja ter pri obolenjih ledvic in mehurja.

Kako preveriti pristnost?

Dandanes že težko vemo, kaj kupujemo, saj so olja pridobljena z raznovrstnimi postopki, ki uničujejo tako kvaliteto kot zdravilne snovi v njih. Nekatera olja tudi redčijo s cenejšimi olji in tako se včasih sprašujemo, ali gre res za pravo bučno olje. To lahko preverimo povsem preprosto, kapljico kanemo na krožnik in jo opazujemo. Če se razlije, je olje mešano, če pa se ne, gre za pristno bučno olje. Ne pozabite, kapljica mora biti res majhna.

Masaža z bučnim oljem

- Oglas -

Bučno olje pa se ne uporablja samo za dodajanje k jedem, ampak tudi pri masažah, kadar imate bolečine v mišicah ali mišične krče zaradi nepravilne drže oziroma zaradi prenaglih gibov.

Pripravek:

  • 50 ml bučnega olja,
  • 50 ml jojobinega olja,
  • nekaj kapljic eteričnega olja kamilice.

Olje dobro zmešamo v mešalniku in ga uporabimo pri masaži obolelih delov telesa. Vendar ne pozabite, če je bolečina prisotna že dlje časa, poiščite strokovno pomoč zdravnika. Veliko sreče!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×