Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineBrusnice varujejo pred okužbami sečil

Brusnice varujejo pred okužbami sečil

MORDA VAS ZANIMA

V slovenskih gorah raste brusnica (Vaccinium vitis-idaea) – njene značilne rdeče plodove nabiramo za pripravo džemov in marmelad. Za uporabo v zdravilstvu pa so zanimivi listi. Vsebujejo namreč podobne učinkovine kot listi vednozelenega gornika (Arctostaphylos uvae-ursi), tako imenovane fenolne glikozide (arbutin in metil-arbutin). Plodovi brusnice teh učinkovin ne vsebujejo, v listih pa jih je precej manj kot v listih vednozelenega gornika. V skrajnem primeru so lahko listi brusnice nadomestek za liste gornika.

- Oglas -

Brusnice

Za varovanje pred blagimi okužbami sečil pa so že pred desetletjem postali zelo zanimivi pripravki iz plodov vrste brusnice, ki uspeva v severni Ameriki (angleško cranberry, latinsko Vaccinium macrocarpon). Imenujemo jo veleplodna mahovnica, saj ima tudi do dva centimetra velike plodove. Američani so navdušeno pili sok iz plodov in skoraj po naključju odkrili, da je pogostnost blagih okužb sečil pri ljudeh, ki so bili redni uživalci soka, precej manjša kot pri tistih, ki tega soka niso pili. Sok plodov in seveda tudi farmacevtske oblike iz njih (tablete, kapsule) imajo zelo zanimiv učinek – preprečijo namreč pritrditev bakterij na sluznico sečil (mehurja in sečnice) in s tem tudi možnost za njihovo razrast in povzročanje težav v sečilih. Verjetno so zato odgovorne polifenolne učinkovine, tako imenovani antocianidini, ki se, zanimivo, prilepijo le na migetalke Escherichiae coli, s katerimi se ta bakterija sicer pritrjuje na površino patogenih sojev (tistih, ki povzročajo nastanek vnetja). E. Coli povzroči kar petinosemdeset odstotkov vseh vnetij sečil. V eni izmed raziskav so tudi ugotovili, da redno uživanje soka iz veleplodne mahovnice lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov iz kalcijevega oksalata.

Glede na številna poročila in raziskave, od katerih jih večina ni izvedenih najbolje, ter glede na različno kakovost izdelkov, je težko določiti ustrezen preventivni odmerek soka veleplodne mahovnice. Ta naj bi bil med 90 in 400 mililitri na dan. Če naj bi šlo za stoodstotni sok, kot pogosto navajajo, pa bistveno manj, do 90 mililitrov na dan. Kapsule ali tablete vsebujejo od 300 do 400 miligramov izvlečka, na dan pa naj bi jih zaužili od ene do šest, zopet odvisno od moči in kakovosti izvlečka ter navodil proizvajalca. Zaužiti jih je potrebno z večjim odmerkom vode, kar pomeni tri do štiri decilitre. Izdelki iz veleplodne mahovnice so še vedno najbolj priljubljeni v Združenih državah Amerike, v Evropi pa v Veliki Britaniji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×