fbpx
Domov Zdravilne rastline Brusnice varujejo pred okužbami sečil

Brusnice varujejo pred okužbami sečil

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

V slovenskih gorah raste brusnica (Vaccinium vitis-idaea) – njene značilne rdeče plodove nabiramo za pripravo džemov in marmelad. Za uporabo v zdravilstvu pa so zanimivi listi. Vsebujejo namreč podobne učinkovine kot listi vednozelenega gornika (Arctostaphylos uvae-ursi), tako imenovane fenolne glikozide (arbutin in metil-arbutin). Plodovi brusnice teh učinkovin ne vsebujejo, v listih pa jih je precej manj kot v listih vednozelenega gornika. V skrajnem primeru so lahko listi brusnice nadomestek za liste gornika.

Brusnice

Za varovanje pred blagimi okužbami sečil pa so že pred desetletjem postali zelo zanimivi pripravki iz plodov vrste brusnice, ki uspeva v severni Ameriki (angleško cranberry, latinsko Vaccinium macrocarpon). Imenujemo jo veleplodna mahovnica, saj ima tudi do dva centimetra velike plodove. Američani so navdušeno pili sok iz plodov in skoraj po naključju odkrili, da je pogostnost blagih okužb sečil pri ljudeh, ki so bili redni uživalci soka, precej manjša kot pri tistih, ki tega soka niso pili. Sok plodov in seveda tudi farmacevtske oblike iz njih (tablete, kapsule) imajo zelo zanimiv učinek – preprečijo namreč pritrditev bakterij na sluznico sečil (mehurja in sečnice) in s tem tudi možnost za njihovo razrast in povzročanje težav v sečilih. Verjetno so zato odgovorne polifenolne učinkovine, tako imenovani antocianidini, ki se, zanimivo, prilepijo le na migetalke Escherichiae coli, s katerimi se ta bakterija sicer pritrjuje na površino patogenih sojev (tistih, ki povzročajo nastanek vnetja). E. Coli povzroči kar petinosemdeset odstotkov vseh vnetij sečil. V eni izmed raziskav so tudi ugotovili, da redno uživanje soka iz veleplodne mahovnice lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov iz kalcijevega oksalata.

Glede na številna poročila in raziskave, od katerih jih večina ni izvedenih najbolje, ter glede na različno kakovost izdelkov, je težko določiti ustrezen preventivni odmerek soka veleplodne mahovnice. Ta naj bi bil med 90 in 400 mililitri na dan. Če naj bi šlo za stoodstotni sok, kot pogosto navajajo, pa bistveno manj, do 90 mililitrov na dan. Kapsule ali tablete vsebujejo od 300 do 400 miligramov izvlečka, na dan pa naj bi jih zaužili od ene do šest, zopet odvisno od moči in kakovosti izvlečka ter navodil proizvajalca. Zaužiti jih je potrebno z večjim odmerkom vode, kar pomeni tri do štiri decilitre. Izdelki iz veleplodne mahovnice so še vedno najbolj priljubljeni v Združenih državah Amerike, v Evropi pa v Veliki Britaniji.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×