0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBrinove jagode so polne zdravilnih učinkovin

Brinove jagode so polne zdravilnih učinkovin

MORDA VAS ZANIMA

Drobne, skoraj črne brinove jagode so bogate z vitaminom C in vitamini B, različnimi smolami, eteričnimi olji, čreslovino, sladkorjem, flavonoidi, pektinom, različnimi solmi, kislinami, kalcijem in še in še. Brinove jagode odlikujejo visoka hranilna moč, odlične diuretične lastnosti, urejajo prebavo, ugodno vplivajo na dihala, dobre pa so celo za diabetike, niso pa užitne za ljudi z obolelimi ledvicami in nosečnice, ker lahko povzročijo krče v maternici. Vsebovane maščobne kisline ohranjajo holesterol v tekoči obliki. Sestavine torej ohranjajo vitalnost srca in ožilja. Brin je uporaben kot začimba, čudovito zdravilo, razkuževalno sredstvo … Za brin celo pravijo, da njegovo delovanje seže dlje od antibiotikov.

- Oglas -

Brinove jagode

Kje raste brin

Navadni brin je zelo nezahteven grm, ki uspeva na suhi kamniti podlagi, na kraškem svetu, pa tudi po nekaterih naših planotah..Pritegnejo nas,  vsaj mene, ker imam nanj toliko lepih spominov iz otroštva, njegove dobesedno srebrne iglice. Za zdravo življenje so koristni skoraj vsi deli rastline. Veje, vejice lahko v zimskem času uporabimo za pripravo dekoracij v naših bivalnih prostorih, hkrati pa bomo skupaj z njimi vdihavali čistejši zrak.

Okusne in zdrave brinove jagode

Kaj vse dobrega skrivajo te male črne brinove jagode v sebi? Morje zdravilnih lastnosti! Vendar moramo biti pri uživanju previdni. Dnevni odmerek naj bi bil največ samo 1–2 g posušenih jagod. Lupina vsebuje: eterično olje, grenke snovi, invertni sladkor, čreslovine, smole, organske kisline, flavonoide in rudninske snovi … Brinove jagode vsebujejo tudi veliko biološko aktivnega vitamina C in tudi B ter manjše količine kalcija. Kar pa je velik plus, je to, da njihova olja vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki ohranjajo holesterol v tekoči obliki. Z uživanjem po pameti ohranjamo vitalnost srca in ožilja.

- Oglas -

Sestavine v brinju so ubijalske za vnetne bakterije v mehurju in sečnih poteh. Spodbujajo pa razvoj dobrih bakterij v črevesju!

Še iz otroštva se spominjam, da je moja stara mama nemalokrat imela v žepu predpasnika posušene brinove jagode, ki jih je žvečila skoraj dan za dnem. Ali je že takrat vedela, da so dobre za njeno telo? Nikoli pa je nisem prosila, naj mi da vsaj eno za poskusiti. Pravijo, da krepijo želodec, preženejo zgago …

Brin

Brinove jagode okrepijo želodec

Terapija za krepitev želodca je poznana že iz časov zeliščarja Kneippa. Svetoval je uživanje brinovih jagod po pet dnevno. Nato pa vsak naslednji dan po eno več, vse do zaužitja 15 jagod, potem pa nazaj v obratnem vrstnem redu, po eno manj. Opozoriti pa vas moramo, da brinove jagode niso primerne za nosečnice in osebe z obolelimi ledvicami.

- Oglas -

Razkuževanje prostorov

Tako dobro se spominjam iz nežnega otroštva, kako sem capljala za staro mamo, ki je za vsake velike praznike prekajevala naše bivalne prostore in hleve živali s posušenimi brinovimi jagodami, ki jih je vrgla na žerjavico. S tem sva uničili bacile in pripomogli k očiščenemu zraku v naših bivalnih prostorih. S prekajevanjem pa so včasih preganjali nalezljive kužne bolezni in celo kugo.

Posušene brinove jagode

Eterična olja za aromaterapijo

Vemo, da je celoten brin zaradi vsebnosti eteričnega olja izredno aromatičen grm. To eterično olje lahko pridobimo iz jagod ali vejic.

Olje iz vejic se uporablja za delovanje proti dihalnim okužbam, za pospeševanje znojenja.

Olje iz jagod pa izredno učinkuje pri različnih vnetjih, bolečinah v mišicah in proti celulitu.

Brinovo žganje ali brinjevec

Pridobivanje poteka po različnih fazah. Najprej brinove jagode dobro očistimo, damo v poseben mlin, ki jih samo natre. Potem jih namakamo in prepustimo alkoholnemu vrenju (3 do 4 tedne).

S prvo destilacijo že dobimo brinovo olje, z drugo pa pravi brinjevec.

Brinjevec oziroma »brinuček« se odlično prileže pri želodčnih in trebušnih težavah.

Brinov cvet - olje za masažo

Brinovo olje

Brinovo olje je vsestransko uporabno! Lahko se uporablja za inhaliranje, uživanje in masiranje. Odpira zamašene dihalne poti, blaži bronhitis in nas varuje pred prehladi. Z njim si uspešno masiramo obolelo hrbtenico in nasploh sklepe. Že babice v preteklosti so z masiranjem trebuščkov marsikateremu dojenčku odpravile želodčne krče in kolike. Za masiranje ga lahko razredčimo v razmerju 1 : 5 z olivnim oljem. Dobro pa je olje jemati proti glistam in prehladu.

Brinove jagode tudi v kuhinji

Zelo pogosto se brinove jagode uporabijo kot aromatičen dodatek pri pripravi divjačinskega mesa, ki skupaj z aromatičnimi zelišči ne izgubi okusa. Lahko jih uporabimo pri domačem, naravnem kisanju zelja.

Uporabni recepti z brinovimi jagodami

Čaj iz brinovih jagod

Aromatičen in zdravilen čaj iz brinovih jagod

Sestavine:

  • pol čajne žličke zdrobljenih brinovih jagod

Priprava:

Vzemite polovico čajne žličke zdrobljenih brinovih jagod, prelijte s 150 ml res vrele vode, pustite mirovati vsaj 10 minut in nato precedite. Tako sveže pripravljen zdravilni čaj pijte 2- do 3-krat dnevno.

Izredno pomaga pri krepitvi obolelih sečil, pri prebavnih težavah in nadležnemu napenjanju.

Brinove jagode lahko nabirate proti koncu oktobra do začetka novembra. Sušite jih na prepihu, nikoli pa na peči. Shranite jih v steklenih kozarcih na temnem mestu.

Brinov cvet – masažna mešanica proti revmatičnim bolečinam

Sestavine:

  • 100 brinovih jagod
  • domače žganje

Priprava: 

Potrebujete le 100 brinovih jagod, ki jih ni tako težko nabrati, in hkrati združite tudi prijetno s koristnim. Jagode zmečkate in prelijete z domačim žganjem. Steklenico z vsebino večkrat pretresite, po dveh tednih pa precedite. S to obogateno raztopino si masiramo boleče revmatične predele in boste videli, da bo kmalu bolje.

Sirup iz brinovih jagod za otroke

Sestavine

  • 50 dag brinovih jagod
  • med

Priprava:

Vzamemo 50 dag brinovih jagod, ki jih dvakrat prekuhamo. Pretlačimo skozi sito, sladkobo naravnamo z medom. Tako pripravljen sirup varuje otroke pred prehladnimi obolenji.

Brinovo vino

Krepko in zdravilno brinovo vino iz brinovih tropin

Sestavine: 

  • 1,2 kg sladkorja
  • 3 l brinovih tropin
  • 6 l vode

Priprava:

Na 6 l vode odtehtamo 1,2 kg sladkorja, dodamo ca. 3 l brinovih tropin. Sestavinam v primerni posodi dodamo aktivne kvasovke, pretočimo v posodo za vrenje. Po treh tednih ločimo tekoči del od gošče v drugo posodo, ki jo zamašimo in pustimo stati mesec dni. Potem previdno ločimo od usedline in tako dobljeno vino ustekleničimo.

.

NAJNOVEJŠE