0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNavadni brin in njegove zdravilne učinkovine

Navadni brin in njegove zdravilne učinkovine

MORDA VAS ZANIMA

Navadni brin (Juniperus communis) je grm ali drevo, ki raste na zapuščenih in neobdelanih tleh, pašnikih ali gozdnih jasah. Zdravilno delujejo brinove jagode, ki dozorijo v dveh do treh letih. Vsebujejo eterično olje Aetheroleum Juniperi,  glikozide, smolo, čreslovine in organske kisline. Eterično olje je stranski produkt pri izdelavi brinovca in se na zraku spremeni v smolo.

- Oglas -

Navadno gre za grmovnico ali nizko drevo, lahko pa doseže tudi višino do 10 metrov. Navadni brin ima igličasto oblikovane liste v vrtincih po tri; listi so zeleni in imajo na notranji površini en sam stomatalni pas. Vrsta je dvodomna, kar pomeni, da so moške in ženske rastline ločene. Semenski storži so jagodičasti, v 18 mesecih dozorijo od zelenih do škrlatno-črnih z modro voskasto ovojnico.; oblikovani so kroglasto, premera 4-12 mm in imajo navadno tri (občasno šest) združenih lusk, vsaka luska ima eno seme. Semena zaužijejo ptice, prebavijo mesnate luske in trda semena izločijo z blatom. Moški storži so rumeni, dolgi 2-3 mm in odpadejo med marcem in aprilom kmalu po sprostitvi peloda.

BrinNavadni brin, zdravilna rastlinaove jagode delujejo diuretično saj eterično olje draži sečne organe, hkrati pa delujejo kot razkužilo pri vnetem sečnem mehurju. Deloma se izloča tudi preko pljuč zato ga kot antiseptik uporabljamo pri prehladnih obolenjih. Zunanje lahko eterično olje v kombinacijah z drugimi zdravilnimi rastlinami uporabimo tudi za masažo pri revmatizmu in artritisu oziroma pri bolečinah v sklepih in mišicah. Brin zaradi grenčin pomaga pri prebavi in pomirja krče, ki se pojavijo pri napenjanju. Ne uporabljamo ga pri boleznih ledvic, prav tako naj se uporabi brina izogibajo nosečnice, ker lahko povzroči splav. Pri zunanji uporabi draži kožo.

Za domačo lekarno si pripravimo zrele posušene brinove jagode. Zrele plodove  z gladko površino te zdravilne rastline naberemo jeseni in jih posušimo v senci.  Iz posušenih brinovih jagod si potem pripravljamo poparek: žličko rahlo strtih posušenih brinovih jagod prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati dvajset minut. Poparek pijemo zjutraj in zvečer. Za zdravljenje kroničnega revmatizma pijemo poparek vsako pomlad in jesen 4-6 tednov.

- Oglas -

Zdravilni deli rastline

Brin je v celoti zdravilen. Oktobra nabiramo zrele, neovele in neporjavele jagode, ki jih ne smemo sušiti na soncu, temveč v temnem in suhem prostoru, nato pa jih shranimo v tesno zaprtih steklenih kozarcih. Iglice in vršičke nabiramo od aprila do konca junija. Tudi drobno narezan in posušen brinov les se uporablja v ljudskem zdravilstvu.

Brin: Zdravilne snovi in učinkovine

Brinove jagode in vršički vsebujejo obilico eteričnega olja, ki sestoji v glavnem iz terpenov, grenčino juniperin, čreslovino, smolo, pektin, grozdni sladkor, pa tudi jabolčno in ocetno kislino. V brinovih jagodah je še veliko kalcija, kalija in mangana, mladi poganjki in iglice pa vsebujejo vitamin C. V zdravilstvu se uporablja brinove jagode, brinove vršičke in brinov les.

Navadni brin

Brinovo olje

Brinovo olje iz plodov si doma težko pripravimo sami, bolje ga je kupiti v lekarni ali specializirani trgovini. Z destilacijo lesa pridobivajo oleum cadum, v jagodah pa se nahaja eterično olje oleum juniperi. Masaža z brinovim oljem pospešuje prekrvavitev kože, pomaga pa tudi pri bolečih sklepih. Vendar pa moramo biti pazljivi, saj brinovo olje lahko kožo tudi draži. Če ta pride v stik z večjimi količinami, se lahko vname in oteče.

- Oglas -

Brinov cvet

Brinov cvet je sestavljen iz enega dela brinovega olja in treh delov alkohola, nekateri mu dodajo še malo destilirane vode. Brinovega cveta nikakor ne smemo zamenjati z brinovim žganjem, ki ga pridobivajo z destilacijo ali s tinkturo iz brinovih jagod. Brinovo žganje in tinktura (dobimo jo, če na soncu namakamo jagode v žganju) sta priljubljeni ljudski zdravili za pokvarjen želodec, bronhialni katar, pa tudi za bolezni mehurja. Brinov cvet pa je po drugi strani namenjen izključno za zunanjo uporabo, kjer se uporablja za masažo in vtiranje pri revmatičnih boleznih.

Čaj iz brinovih jagod

Čaj iz brinovih jagod dobro vpliva na prebavo, deluje pa tudi diuretično in pomaga pri vnetem mehurju. Povečuje prekrvavljenost v trebuhu, zato je priporočljiv tudi za ženske, ki imajo težave z menstruacijo. Brinov čaj pomaga tudi zoper utrujenost, glavobol, bolečine v zatilju, lajša migrene itd. 1 čajno žličko posušenih brinovih jagod namočimo v skodelico vroče vode in pustimo stati 10 minut. Na dan spijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja, ki ga, kadar imamo probleme s prebavo, ne sladkamo.

Sirup iz brinovih jagod

500 g brinovih jagod skuhamo v 3 litrih vode do mehkega, nato zmiksamo in še malo pokuhamo. Zmes nato precedimo, soku pa dodamo toliko medu, da dobimo gladko zmes oziroma sirup. Tako pripravljen sirup jemljemo po eno čajno žličko do trikrat na dan, jemanje pred kosilom vzbuja tek.

Naše stare mame so brin uporabljale tudi v gospodinjstvu

Včasih so se ljudje poslužili brinovih jagod, kadar so iz oblek in perila želeli odpraviti vonj po zatohlosti, ki se ga ni dalo odpraviti z zračenjem. Prgišče svežih brinovih jagod so stolkli in stresli na žareče oglje v pločevinasti škatli. Škatlo s tlečimi brinovimi jagodami so postavili na opeko v omaro pod visečo obleko.

.

NAJNOVEJŠE