Z raztopino kisa nad pegavosti

Poznamo več vrst pegavosti, ki lahko napadajo različne rastline. Tako poznamo črno listno pegavost, ki se lahko pojavi na vrtnicah, krompirju, paradižniku, pesno listno pegavost, črna pegavost na vinski trti, oljkova siva pegavost, pegavost na listih jagod … Proti pegavostim na listih lahko kot naravni pripravek uporabimo raztopino kisa in vode.

Pegasti listi na jagodah so pogost pojav

Listna pegavost na jagodah so pogost pojav, ki ga lahko povzročijo različni dejavniki, kot so bolezni, škodljivci ali neravnovesje v okolju, v katerem rastejo. Pegasti listi so lahko simptom različnih bolezni, kot so pegavost lista jagode (Mycosphaerella fragariae), siva plesen (Botrytis cinerea) ali bela pegavost lista jagode (Ramularia tulasnei). Prav tako so lahko posledica napada škodljivcev, kot so listne uši, pršice ali polži, ali pa simptom stresa, kot je preveč vode, premalo hranil ali neustrezna temperatura.

Pegavost se pojavlja na veliko rastlinah

Nekatere sorte vrtnic  so še posebej občutljive za pegavosti na listih. Najpogostejša na vrtnicah je črna listna pegavost. Še posebej pogosta je v deževnem letu. Na listih se pojavijo črne pege z resastim robom. Pege se naglo širijo, napadeni listi pa rumenijo in odpadejo. Rastline lahko ostanejo že sredi poletja brez listja, popolnoma gole.  Gole veje se sicer končajo v cvet, ki pa je majhen.

Pomaga raztopina vode in jabolčnega kisa

Rastline je najbolje škropiti preventivno, da okrepimo zaščito rastline, ali pa takoj, ko se pojavijo prve črne pegice. Škropljenje moramo ponoviti nekajkrat v 10 dnevnih presledkih.

Raztopino pripravimo tako, da veliko žlico 5% kisa zmešamo s tremi litri vode. Naravno škropivo za rastline poškropimo po okuženih rastlinah vrtnic ali katerih drugih rastlin, ki jih je napadla kakšna pegavost.