Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Vrt & VrtnarjenjeZ raztopino kisa nad pegavosti

Z raztopino kisa nad pegavosti

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo več vrst pegavosti, ki lahko napadajo različne rastline. Tako poznamo črno listno pegavost, ki se lahko pojavi na vrtnicah, krompirju, paradižniku, pesno listno pegavost, črna pegavost na vinski trti, oljkova siva pegavost, … Proti pegavostim na listih lahko kot naravni pripravek uporabimo raztopino kisa in vode.

- Oglas -

Nekatere sorte vrtnic  so še posebej občutljive za pegavosti na listih. Najpogostejša na vrtnicah je črna listna pegavost. Še posebej pogosta je v deževnem letu. Na listih se pojavijo črne pege z resastim robom. Pege se naglo širijo, napadeni listi pa rumenijo in odpadejo. Rastline lahko ostanejo že sredi poletja brez listja, popolnoma gole.  Gole veje se sicer končajo v cvet, ki pa je majhen.

Rastlino je treba škropiti preventivno, da okrepimo zaščito rastline, ali pa takoj, ko se pojavijo prve črne pegice. Škropljenje moramo ponoviti nekajkrat v 10 dnevnih presledkih.

Raztopino pripravimo tako, da veliko žlico 5% kisa zmešamo s tremi litri vode. Naravno škropivo za rastline poškropimo po okuženih rastlinah vrtnic ali katerih drugih rastlin, ki jih je napadla kakšna pegavost.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×