0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBrazilski oreščki – izvrsten vir selena in zdravih maščob

Brazilski oreščki – izvrsten vir selena in zdravih maščob

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so oreščki nasploh zelo koristni za naše zdravje. Predstavljajo enega najboljših virov zdravih maščob. To načeloma velja za zelo različne vrste oreščkov – tako za tiste, ki smo jih zelo vajeni, kot za vrste oreščkov, ki so za nas nekoliko eksotične. V drugi skupino na primer sodijo brazilski oreščki, ki pa smo jih v zadnjih letih vendarle dodobra »udomačili«. Tudi sami uživate v specifičnem okusu brazilskih oreščkov? Uživanje omenjenih oreščkov ima lahko tudi zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje. Vsebujejo namreč veliko koristnih hranilnih snovi, pri čemer brazilski oreščki še posebej izstopajo po visoki vsebnosti selena.

- Oglas -

Brazilski oreščki

Selen lahko pomaga celo pri preprečevanju raka

Selen, v osnovi sicer mineral, je odličen antioksidant – torej snov, ki preprečuje oksidativni stres v telesu in s tem mnoge kronične bolezni, med drugim tudi raka. Tako vam lahko uživanje brazilskih oreščkov pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za najresnejše bolezni. Brazilski oreščki po vsebnosti selena ne izstopajo le v primerjavi z drugimi oreščki, ampak gre tudi nasploh za enega najboljših obstoječih virov tega minerala. Vendar pa morate vedeti, da naše telo za optimalno delovanje potrebuje zelo majhne količine selena. Čeprav je selen zelo pomemben za zdravje, pa imajo lahko prevelike količine povsem nasproten učinek. Tako bo dovolj, če dnevno pojeste približno 6–8 brazilskih oreščkov. Seveda tudi zaradi dejstva, da so oreščki sicer zelo zdravi, vendar gre obenem tudi za zelo kalorično živilo. Zmernost je torej tudi tu izredno pomembna.

Brazilski oreščki poskrbijo tudi za lepšo kožo

Za lepo kožo je izredno pomembno, da zaužijemo dovolj zdravih maščob. Dober vir so lahko prav brazilski oreščki. Ti pa imajo pozitiven vpliv na kožo tudi zaradi selena. Ker gre za antioksidant, lahko pomaga tudi pri upočasnjevanju procesa staranja in torej prepreči prezgodnje nastajanje gubic na vaši koži. Ponekod pa je mogoče kupiti tudi olje iz brazilskih oreščkov, primerno za neposredno nego kože.

- Oglas -

Pomoč pri uravnavanju hormonov v vašem telesu

Uživanje brazilskih oreščkov je lahko zelo koristno tudi za ohranjanje hormonskega ravnovesja v telesu. Selen je še posebej pomemben za normalno delovanje ščitnice. Za zdravo delovanje ščitnice pa so lahko koristne tudi manjše količine bakra, ki ga lahko prav tako najdemo v brazilskih oreščkih.

Zmanjševanje tveganja za Alzheimerjevo bolezni

Tudi pri tem pozitivnem vplivu brazilskih oreščkov na zdravje ima verjetno največ zaslug prav selen. Kot antioksidant lahko namreč pomaga tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Za preprečevanje omenjene bolezni, ki prizadene vse prej kot zanemarljiv delež starostnikov, pa je lahko zelo koristen tudi lecitin, ki se med drugim nahaja prav v oreščkih.

Uživanje oreščkov zelo koristno za zdravo srce

Oreščki pa so lahko seveda zelo koristni tudi za zdravje našega srčno-žilnega sistema. Nič drugače ni pri brazilskih oreščkih. Seveda pa moramo tu ponovno opozoriti na zmernost, sicer je lahko učinek nasproten od želenega. Pest oreščkov dnevno povsem zadostuje. Najbolje je, da poskušate v svojo prehrano vključiti čim več različnih vrst – kar pomeni, da se občasno na »meniju« znajdejo tudi brazilski oreščki.

.

NAJNOVEJŠE