Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaBrazilski oreščki – izvrsten vir selena in zdravih maščob

Brazilski oreščki – izvrsten vir selena in zdravih maščob

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so oreščki nasploh zelo koristni za naše zdravje. Predstavljajo enega najboljših virov zdravih maščob. To načeloma velja za zelo različne vrste oreščkov – tako za tiste, ki smo jih zelo vajeni, kot za vrste oreščkov, ki so za nas nekoliko eksotične. V drugi skupino na primer sodijo brazilski oreščki, ki pa smo jih v zadnjih letih vendarle dodobra »udomačili«. Tudi sami uživate v specifičnem okusu brazilskih oreščkov? Uživanje omenjenih oreščkov ima lahko tudi zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje. Vsebujejo namreč veliko koristnih hranilnih snovi, pri čemer brazilski oreščki še posebej izstopajo po visoki vsebnosti selena.

- Oglas -

Brazilski oreščki

Selen lahko pomaga celo pri preprečevanju raka

Selen, v osnovi sicer mineral, je odličen antioksidant – torej snov, ki preprečuje oksidativni stres v telesu in s tem mnoge kronične bolezni, med drugim tudi raka. Tako vam lahko uživanje brazilskih oreščkov pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za najresnejše bolezni. Brazilski oreščki po vsebnosti selena ne izstopajo le v primerjavi z drugimi oreščki, ampak gre tudi nasploh za enega najboljših obstoječih virov tega minerala. Vendar pa morate vedeti, da naše telo za optimalno delovanje potrebuje zelo majhne količine selena. Čeprav je selen zelo pomemben za zdravje, pa imajo lahko prevelike količine povsem nasproten učinek. Tako bo dovolj, če dnevno pojeste približno 6–8 brazilskih oreščkov. Seveda tudi zaradi dejstva, da so oreščki sicer zelo zdravi, vendar gre obenem tudi za zelo kalorično živilo. Zmernost je torej tudi tu izredno pomembna.

Brazilski oreščki poskrbijo tudi za lepšo kožo

Za lepo kožo je izredno pomembno, da zaužijemo dovolj zdravih maščob. Dober vir so lahko prav brazilski oreščki. Ti pa imajo pozitiven vpliv na kožo tudi zaradi selena. Ker gre za antioksidant, lahko pomaga tudi pri upočasnjevanju procesa staranja in torej prepreči prezgodnje nastajanje gubic na vaši koži. Ponekod pa je mogoče kupiti tudi olje iz brazilskih oreščkov, primerno za neposredno nego kože.

Pomoč pri uravnavanju hormonov v vašem telesu

Uživanje brazilskih oreščkov je lahko zelo koristno tudi za ohranjanje hormonskega ravnovesja v telesu. Selen je še posebej pomemben za normalno delovanje ščitnice. Za zdravo delovanje ščitnice pa so lahko koristne tudi manjše količine bakra, ki ga lahko prav tako najdemo v brazilskih oreščkih.

Zmanjševanje tveganja za Alzheimerjevo bolezni

- Oglas -

Tudi pri tem pozitivnem vplivu brazilskih oreščkov na zdravje ima verjetno največ zaslug prav selen. Kot antioksidant lahko namreč pomaga tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Za preprečevanje omenjene bolezni, ki prizadene vse prej kot zanemarljiv delež starostnikov, pa je lahko zelo koristen tudi lecitin, ki se med drugim nahaja prav v oreščkih.

Uživanje oreščkov zelo koristno za zdravo srce

Oreščki pa so lahko seveda zelo koristni tudi za zdravje našega srčno-žilnega sistema. Nič drugače ni pri brazilskih oreščkih. Seveda pa moramo tu ponovno opozoriti na zmernost, sicer je lahko učinek nasproten od želenega. Pest oreščkov dnevno povsem zadostuje. Najbolje je, da poskušate v svojo prehrano vključiti čim več različnih vrst – kar pomeni, da se občasno na »meniju« znajdejo tudi brazilski oreščki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×