Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Ekologija & okoljeBomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez banan in kave?

Bomo zaradi podnebnih sprememb ostali brez banan in kave?

MORDA VAS ZANIMA

Določene vrste živil, ki jih dojemamo kot samoumevne, naj bi bile zaradi podnebnih sprememb močno ogrožene. Četudi morda ne bo prišlo do njihovega popolnega izginotja, pa se lahko zgodi, da se močno spremenita njihov okus in hranilna sestava. Seveda pa obstaja tudi možnost za to, da bodo določena živila, ki jih je mogoče danes kupiti praktično za vsakim vogalom, v prihodnje precej manj dostopna, njihova cena pa se bo močno dvignila. To se sicer najverjetneje ne bo zgodilo čez noč, vendar pa strokovnjaki menijo, da se moramo pripraviti tudi na najbolj črne scenarije. Med živila, ki bi bila lahko še posebej ogrožena, med drugim sodijo tudi banane in kava …

Kavovce med drugim ogrožajo škodljivci in zmanjševanje raznolikosti sort

- Oglas -

Zaradi naraščanja temperature in povečevanja zračne vlage naj bi bilo gojenje kavovcev – rastline, katere zrna se uporabljajo za pridobivanje kave – močno oteženo. Tudi na nekaterih višje ležečih območjih, kjer se doslej tovrstne težave niso pojavljale, rastlino napadajo glive in drugi škodljivci. Ena izmed možnih posledic globalnega segrevanja naj bi bila tako sprememba tipičnih območij za gojenje kavovcev. Trenutno je to rastlina, ki uspeva predvsem v okolici Ekvatorja, kar pomeni predvsem v Južni Ameriki in v Afriki. Postopoma pa bi lahko torej dobil  t. i. kavni pas drugačno podobo, kar bi pomenilo, da bi se začelo množično gojenje kavovcev v državah, za katere ta dejavnost trenutno ni tipična. Vendar pa bi se lahko seveda tudi v teh državah postopoma pojavile podobne težave, povezane s podnebjem.

Vzgoja kavovcev

Dodatna težava, ki ogroža prihodnost kave, je dejstvo, da kar 60 odstotkom divjih sort kavovca grozi izumrtje. To je posledica poviševanja povprečne temperature zraka, suše in neposrednih človeških posegov. Trenutno je sicer večina kave, ki jo uživamo, pridobljena zgolj iz dveh sort, in sicer gre za t. i. arabico in robusto. Vendar pa je zanašanje na tako omejen vir zelo tvegano. Običajno so namreč divje sorte precej bolj odporne na neugodne vplive in prilagodljive. Vse manjša raznolikost je tako eden izmed dejavnikov, ki lahko resno ogrozijo prihodnost kave.

Panamska bolezen – ena največjih nevarnosti za prihodnost banan

Podobna usoda kot kavovcem pa grozi tudi bananam oziroma bananovcem. Tudi v tem primeru predstavljajo eno najresnejših nevarnosti škodljivci, še posebej agresivna vrsta gliv, imenovana Fusarium oxysporum. Gre za glivo, ki lahko povzroči t. i. panamsko bolezen oziroma TR4. Posledica te bolezni pa je lahko naglo odmiranje bananovcev, ki ga je mogoče opazovati v mnogih afriških in azijskih državah, v Avstraliji in v Južni Ameriki. Zaradi naglega širjenja panamske bolezni med bananovci je bilo lani v Kolumbiji razglašeno celo izredno stanje. Čeprav so torej dovolj visoke temperature po eni strani nujni za uspevanje banan, pa po drugi strani prav hitro naraščanje temperatur povečuje možnosti za napade škodljivcev in s tem povezane bolezni.

Bananovec

Obenem pa bi lahko tudi prihodnost banan dodatno ogrozilo pomanjkanje raznolikosti oziroma zanašanje na omejen nabor sort, ki je tu še precej bolj drastično kot pri kavi. Gojenje bananovcev je namreč osredotočeno na praktično eno samo sorto, in sicer sorto cavendish. Tako kar 99,9 odstotka banan, ki jih uživamo, pripada omenjeni sorti. Pomanjkanje raznolikosti pa seveda pomeni povečano dovzetnost za bolezni. Situacija je še posebej zaskrbljujoča zaradi dejstva, da se je nekaj podobnega sredi prejšnjega stoletja že zgodilo s takrat izjemno priljubljeno in razširjeno sorto, imenovano gros michel. Takrat je namreč zgodnja različica panamske bolezni povzročila, da je ta sorta praktično povsem izginila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×