Doloฤene vrste ลพivil, ki jih dojemamo kot samoumevne, naj bi bile zaradi podnebnih sprememb moฤno ogroลพene. ฤetudi morda ne bo priลกlo do njihovega popolnega izginotja, pa se lahko zgodi, da se moฤno spremenita njihov okus in hranilna sestava. Seveda pa obstaja tudi moลพnost za to, da bodo doloฤena ลพivila, ki jih je mogoฤe danes kupiti praktiฤno za vsakim vogalom, v prihodnje precej manj dostopna, njihova cena pa se bo moฤno dvignila. To se sicer najverjetneje ne bo zgodilo ฤez noฤ, vendar pa strokovnjaki menijo, da se moramo pripraviti tudi na najbolj ฤrne scenarije. Med ลพivila, ki bi bila lahko ลกe posebej ogroลพena, med drugim sodijo tudi banane in kava โฆ
Kavovce med drugim ogroลพajo ลกkodljivci in zmanjลกevanje raznolikosti sort
Zaradi naraลกฤanja temperature in poveฤevanja zraฤne vlage naj bi bilo gojenje kavovcev โ rastline, katere zrna se uporabljajo za pridobivanje kave โ moฤno oteลพeno. Tudi na nekaterih viลกje leลพeฤih obmoฤjih, kjer se doslej tovrstne teลพave niso pojavljale, rastlino napadajo glive in drugi ลกkodljivci. Ena izmed moลพnih posledic globalnega segrevanja naj bi bila tako sprememba tipiฤnih obmoฤij za gojenje kavovcev. Trenutno je to rastlina, ki uspeva predvsem v okolici Ekvatorja, kar pomeni predvsem v Juลพni Ameriki in v Afriki. Postopoma pa bi lahko torej dobil t. i. kavni pas drugaฤno podobo, kar bi pomenilo, da bi se zaฤelo mnoลพiฤno gojenje kavovcev v drลพavah, za katere ta dejavnost trenutno ni tipiฤna. Vendar pa bi se lahko seveda tudi v teh drลพavah postopoma pojavile podobne teลพave, povezane s podnebjem.


Dodatna teลพava, ki ogroลพa prihodnost kave, je dejstvo, da kar 60 odstotkom divjih sort kavovca grozi izumrtje. To je posledica poviลกevanja povpreฤne temperature zraka, suลกe in neposrednih ฤloveลกkih posegov. Trenutno je sicer veฤina kave, ki jo uลพivamo, pridobljena zgolj iz dveh sort, in sicer gre za t. i. arabico in robusto. Vendar pa je zanaลกanje na tako omejen vir zelo tvegano. Obiฤajno so namreฤ divje sorte precej bolj odporne na neugodne vplive in prilagodljive. Vse manjลกa raznolikost je tako eden izmed dejavnikov, ki lahko resno ogrozijo prihodnost kave.
Panamska bolezen โ ena najveฤjih nevarnosti za prihodnost banan
Podobna usoda kot kavovcem pa grozi tudi bananam oziroma bananovcem. Tudi v tem primeru predstavljajo eno najresnejลกih nevarnosti ลกkodljivci, ลกe posebej agresivna vrsta gliv, imenovana Fusarium oxysporum. Gre za glivo, ki lahko povzroฤi t. i. panamsko bolezen oziroma TR4. Posledica te bolezni pa je lahko naglo odmiranje bananovcev, ki ga je mogoฤe opazovati v mnogih afriลกkih in azijskih drลพavah, v Avstraliji in v Juลพni Ameriki. Zaradi naglega ลกirjenja panamske bolezni med bananovci je bilo lani v Kolumbiji razglaลกeno celo izredno stanje. ฤeprav so torej dovolj visoke temperature po eni strani nujni za uspevanje banan, pa po drugi strani prav hitro naraลกฤanje temperatur poveฤuje moลพnosti za napade ลกkodljivcev in s tem povezane bolezni.

Obenem pa bi lahko tudi prihodnost banan dodatno ogrozilo pomanjkanje raznolikosti oziroma zanaลกanje na omejen nabor sort, ki je tu ลกe precej bolj drastiฤno kot pri kavi. Gojenje bananovcev je namreฤ osredotoฤeno na praktiฤno eno samo sorto, in sicer sorto cavendish. Tako kar 99,9 odstotka banan, ki jih uลพivamo, pripada omenjeni sorti. Pomanjkanje raznolikosti pa seveda pomeni poveฤano dovzetnost za bolezni. Situacija je ลกe posebej zaskrbljujoฤa zaradi dejstva, da se je nekaj podobnega sredi prejลกnjega stoletja ลพe zgodilo s takrat izjemno priljubljeno in razลกirjeno sorto, imenovano gros michel. Takrat je namreฤ zgodnja razliฤica panamske bolezni povzroฤila, da je ta sorta praktiฤno povsem izginila.

