Ekologija & OkoljeBolj eko tudi na delovnem mestu

Bolj eko tudi na delovnem mestu

MORDA VAS ZANIMA

Vzpostavljanje in ohranjanje »zelenih navad« sicer ni najenostavnejša naloga, vendar je v domačem okolju to vendarle bistveno lažje izvedljivo kot na delovnem mestu. Tam se najverjetneje srečujete z določenimi omejitvami, na katere ne morete neposredno vplivati, posledično pa količina odpadkov, ki jih ustvarite, oziroma negativen vpliv na okolje nista odvisna samo od vas. Toda čeprav ne morete nadzorovati vseh okoliščin, lahko tudi na delovnem mestu sprejemate odločitve, ki so okolju prijaznejše.

1. Malico (in zajtrk) prinesite s sabo

- Oglas -

Če malico običajno kupite v bližnji trgovini ali pa če pogosto naročate dostavo, se najverjetneje precej težko izognete plastičnim odpadkom. Tako je precej bolje, da malico prinesete od doma – seveda v embalaži za večkratno uporabo. Če na delovnem mestu nimate možnosti pogrevanja hrane, si lahko priskrbite posebno električno posodo za malico. Podobno kot za malico oziroma kosilo velja tudi za zajtrk. Če vam zjutraj pogosto zmanjka časa za zajtrk, zato ga večkrat kupite in pojeste kar med potjo, razmislite o pripravi energijskih ploščic, zmešančkov in podobnih zajtrkov, ki jih lahko pripravite sami, vendar so praktični za zaužitje med potjo do službe. Ne le da boste tako naredili nekaj dobrega za okolje, ampak lahko z opisanimi navadami tudi prihranite in poskrbite za boljše zdravje.  

2. Bodite bolj premišljeni pri uporabi papirja

Preden se odločite, da nekaj natisnete, razmislite, ali je to res nujno. Pogosto se namreč izkaže, da elektronska različica povsem zadošča. Če ugotovite, da bo vendarle potrebna papirnata različica, pa izberite obojestransko tiskanje.

3. Poskrbite za ustrezno ločevanje odpadkov in k temu spodbudite tudi sodelavce

Če ugotavljate, da vaši sodelavci niso najbolje seznanjeni s pravili za ustrezno ločevanje odpadkov, jih poskušajte prijazno in nevsiljivo seznaniti s temi napotki. Marsikdo se namreč niti ne zaveda, kaj spada v kateri koš. Seveda pa je pomembno, da se pred tem prepričate, da so vam resnično jasne osnove in da torej ne boste širili napačnih informacij.

4. Razmislite o alternativnih možnostih prevoza na delovno mesto

Ko razmišljate, kako »pozeleniti« svoje navade na delovnem mestu, ne smete pozabiti na to, kako sploh pridete tja in kako se nato vračate domov. Če uporabljate avtomobil, v katerem se vozite izključno vi, je to seveda zelo potratna možnost. Razmislite, ali bi morda vsaj občasno šlo z javnim prevozom, kolesom ali celo peš. Dobra rešitev pa je lahko tudi dogovor s sodelavci, ki živijo blizu vas.

5. Poskrbite, da boste imeli vedno pri roki pribor za večkratno uporabo

- Oglas -

Če na delovnem mestu nimate kuhinje, založene z osnovnim priborom, se ob manjših pogostitvah – na primer ob rojstnih dnevih sodelavcev – najverjetneje uporablja plastični pribor za enkratno uporabo. Tako je pametno, da poskrbite, da boste imeli vedno pri roki svoj pribor. Zagotovo vas bo posnemalo vsaj nekaj sodelavcev – če želite, pa lahko seveda prinesete tudi pribor zanje.

6. Na avtomatih za kavo uporabite svoj lonček

Ali na delovnem mestu pogosto uporabljate avtomat za kavo? Nekateri avtomati dopuščajo uporabo lastnega lončka. Preverite, ali to drži tudi za vašega. Če se izkaže, da lahko izberete možnost »brez lončka«, je vsekakor priporočljivo, da si priskrbite lonček za večkratno uporabo, ki ga boste lahko uporabljali za kavo iz avtomata.

7. Nadrejenim predlagajte eko pisarniški material

Čeprav se za posamezno pisalo oziroma pisarniški pripomoček ne porabi veliko plastike, gre v seštevku za vse prej kot zanemarljivo količino – še posebej če upoštevate, kako hitro se tovrstni pripomočki izgubijo, založijo, uničijo itn. Če imate možnost, nadrejenim oziroma osebi, ki skrbi za nabavo, predlagajte malce bolj eko pisarniški material brez odvečne plastike, ki ni nujno bistveno dražji od klasičnih pripomočkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×