Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Ekologija & okoljeBodo v prihodnosti ulice osvetljevale alge?

Bodo v prihodnosti ulice osvetljevale alge?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že kdaj pomislili, koliko energije je potrebne, da so ulice ponoči osvetljene? To je vprašanje, ki si ga večina ljudi praktično nikoli ne zastavi. Zato pa se po drugi strani s takšnimi in podobnimi vprašanji vsakodnevno ukvarjajo številni raziskovalci. Njihov cilj je seveda poiskati energetsko učinkovitejše rešitve, pri tem pa lahko pridejo do zelo zanimivih idej. Ena takšnih je zagotovo zamisel danskih raziskovalcev, ki si prizadevajo za to, da bi ulice nekoč osvetljevali s pomočjo svetlobe, ki jo oddajajo bioluminiscentne alge.

- Oglas -

Svetlikajoče alge

Bioluminiscenca – posebno sevanje oziroma svetlikanje alg

Omenjene alge, pri katerih lahko opazujemo bioluminiscenco – posebno vrsto sevanja – najdemo predvsem v oceanih z nekoliko višjo temperaturo vode. Vir bioluminiscence sta dve molekuli: luciferaza (encim) in luciferin (molekula, ki nastane pri fotosintezi). Kemijska reakcija, zaradi katere pride do sevanja, se v omenjenih molekulah sproži kot posledica gibanja – na primer valovanja morja ali plavanja rib. Takrat alge oddajo modro svetlobo, vendar le za trenutek.

Utopija ali uresničljiv scenarij?

Raziskovalci z danske univerze si zdaj prizadevajo, da bi iz alg izolirali gene, odgovorne za bioluminiscenco. Te gene bi nato prenesli na večje rastline, ki bi tako lahko nadomestile ulične svetilke in osvetljevale naše ulice ponoči. Svetloba bi bila sicer nekoliko drugačna, kot je sedaj, vendar to verjetno ne bi bila prehuda težava. Na poti do tega scenarija sicer raziskovalce čaka še kar nekaj ovir. Poleg tega, da morajo ugotoviti, kateri gen je tisti, ki je bistven za bioluminiscenco, bi morali kasneje priti še do rešitve za to, kako doseči, da bi rastline z geni alg »svetile« neprenehoma, ne da bi moralo oddajanje svetlobe sprožiti gibanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×