0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHolesterol: 5 živil, ki ga pomagajo zniževati

Holesterol: 5 živil, ki ga pomagajo zniževati

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo dve različni vrsti holesterola: HDL- in LDL-holesterol. Prvi je včasih imenovan tudi dobri, drugi pa slabi holesterol. Tako je seveda pomembno, da skrbimo predvsem za to, da vrednosti LDL-holesterola niso previsoke, sicer na dolgi rok tvegamo zaplete, povezane s srcem in ožiljem. Pri zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi si lahko pomagate tudi z določenimi živili …

- Oglas -

Hrana za uravnavanje holesterola

Česen

Verjetno najbolj znana naravna pomoč pri zniževanju holesterola je česen. Vsebuje alicin in številne druge koristne snovi, ki preprečujejo prekomerno kopičenje maščob na stenah krvnih žil. Tudi znanstvene študije potrjujejo, da obstaja pri ljudeh, ki zaužijejo veliko česna, manjša možnost za povišan holesterol.

Koriander

Koriander poznamo kot začimbo, s katero popestrimo okus jedi, vendar prinaša tudi veliko pozitivnih vplivov na zdravje. Deluje protimikrobno ter pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in ravni škodljivega holesterola v krvi. Iz koriandra je mogoče pripraviti tudi čaj. Uporabite 2 žlički mletih semen, ki jih prelijte z 2,5 dl vode. Zavrite in odstavite. Ko se čaj malce ohladi, ga lahko precedite.

- Oglas -

Ovseni kosmiči

Za zniževanje ravni škodljivega LDL-holesterola so zelo pomembne tudi vlaknine. Med živila, ki vsebujejo zelo visoke deleže vlaknin, vsekakor sodijo ovseni kosmiči. Če imate tudi sami težave s povišanim holesterolom, je torej smiselno, da se omenjeni kosmiči čim pogosteje znajdejo na vašem jedilniku.

Mandlji in drugi oreščki

Maščobe predstavljajo pomemben del naše prehrane. Vendar pa je pri tem izjemno pomembno, da izbirate zdrave vire maščob. S tem imamo v mislih predvsem vire nenasičenih maščob, ki med drugim pomagajo pri zniževanju škodljivega holesterola. Odličen vir so mandlji, pa tudi mnogi drugi oreščki. Seveda pa bodite pri uživanju oreščkov zmerni. Zadostuje približno pest na dan. Čeprav so namreč oreščki zdravi, so tudi precej kalorično bogati.

Borovnice

Zagotovo ste že slišali, da so antioksidanti izjemno pomembni za naše zdravje. To velja tudi za ohranjanje normalnih ravni holesterola v krvi. Eden najboljših virov antioksidantov so zagotovo borovnice, ki vam lahko tako uspešno pomagajo v boju s povišanim holesterolom.

NAJNOVEJŠE