0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBeli bluščec – homeopatsko zdravilo, ki se uporablja pri vnetjih in prebavnih...

Beli bluščec – homeopatsko zdravilo, ki se uporablja pri vnetjih in prebavnih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Beli bluščec (Bryonia alba) je priljubljeno homeopatsko zdravilo, ki se običajno uporablja predvsem pri različnih težavah, povezanih s prebavo, in za blažitev vnetij. Homeopatsko zdravilo se običajno pripravlja iz korenin belega bluščeca, ki uspeva predvsem na območjih vzhodne, srednje in južne Evrope. Rastlino uvrščamo v družino bučevk, v kateri najdemo plezalke oziroma ovijalke z viticami. Beli bluščec je prepoznaven po peterokotnih listih z ostrimi robovi, zelenkasto belih cvetovih in črnih jagodah. Čeprav se rastlina uporablja za izdelovanje homeopatskega zdravila, so njene jagode zelo strupene.

- Oglas -

Beli bluščec in spodbujanje bruhanja oziroma kot pomoč pri slabosti

Kot omenjeno, je ena od najpogostejših oblik uporabe homeopatskega zdravila, ki se izdeluje iz belega bluščeca, povezana s prebavnimi težavami. Homeopatsko zdravilo naj bi bilo še posebej koristno pri slabosti, saj lahko učinkovine v belem bluščecu spodbudijo bruhanje, kar prinese olajšanje. Beli bluščec naj bi obenem pomagal tudi pri zaprtju, trebušnih bolečinah in pri težavah s čezmernim zadrževanjem vode v telesu, vendar o tem pričajo predvsem t. i. anekdotični dokazi, medtem ko v znanstveni literaturi tovrstni učinki belega bluščeca vsaj za zdaj še niso bili potrjeni.

Zaradi protivnetnih učinkov naj bi beli bluščec pomagal tudi pri artritisu

Druga pogosta raba belega bluščeca je povezana z njegovimi potencialnimi protivnetnimi učinki. Tako se na primer uporablja za blaženje bolečin v sklepih, obenem pa gre za sestavino, ki jo lahko pogosto najdemo v pripravkih za pomoč pri revmatoidnem artritisu in v pripravkih proti glavobolu. Protivnetno delovanje belega bluščeca naj bilo povezano z njegovim vplivom na krvne žile. Snovi, ki jih vsebuje, lahko namreč pomagajo pri razširitvi krčnih žil, težave, kot so na primer migrenski glavoboli, pa so pogosto povezane prav s pretirano skrčitvijo krčnih žil. Podobno kot pri prebavnih motnjah pa tudi tu manjka znanstvenih dokazov, ki bi nedvoumno potrdili protivnetno učinkovanje belega bluščeca.

Uporaba belega bluščeca je sicer najpogostejša pri težavah, ki so tako ali drugače povezane z vnetji, in pri prebavnih motnjah, vendar homeopati homeopatska zdravila, izdelana iz belega bluščeca, občasno priporočijo tudi pri drugih težavah – na primer kot pomoč pri premagovanju gripe, pri t. i. sindromu suhih oči in pri vrtoglavici.

- Oglas -

Možni stranski učinki pripravkov iz belega bluščeca in varnostna opozorila

Zaradi že omenjene strupenosti jagode belega bluščeca niso primerne za uživanje. Uživanje teh jagod bi bilo lahko celo smrtno nevarno. Strupene snovi so lahko prisotne tudi v drugih delih rastline, vendar praviloma ne gre za količino, ki bi lahko imela usodne posledice. Nezaželeni stranski učinki, ki se lahko pojavijo po uporabi pripravkov iz belega bluščeca, so slabost in bruhanje, omotičnost, utrujenost, zadihanost in driska. Pripravki iz belega bluščeca praviloma niso primerni za nosečnice in doječe ženske, razen če vaš zdravnik meni, da je uporaba za vas varna. Priporočljivi odmerki homeopatskega zdravila na osnovi belega bluščeca so odvisni od težave, zaradi katere ste se odločili za jemanje.

Če gre na primer za akutne bolečine v mišicah, se priporočajo nekoliko pogostejši odmerki, vendar je predvideni čas uporabe relativno kratek. Pri težavah, kot je denimo artritis, pa se lahko svetuje malce dolgotrajnejša uporaba pripravkov iz belega bluščeca. Podobno velja tudi za težave z zelo suhimi očmi, pri katerih homeopati včasih prav tako priporočijo tovrstne pripravke. Če morda redno jemljete druga zdravila, se morate pred morebitnim začetkom uporabe pripravkov, izdelanih iz belega bluščeca, posvetovati s svojim zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE