0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBela, bež in rjava maščoba – ali poznate razliko?

Bela, bež in rjava maščoba – ali poznate razliko?

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, da lahko v človeškem telesu najdemo tri vrste maščobnih celic? Gre za t. i. belo, bež in rjavo maščobo. Razlika med temi tremi vrstami maščobe je vse prej kot zanemarljiva. Preverite, katere maščobne celice so koristne in katere škodljive, še posebej če so prisotne v prevelikih količinah …

- Oglas -

Bela maščoba – vrsta maščobe, ki je povezana z največ tveganji

Kopičenje presežka bele maščobe je lahko zelo problematično. Prav bela maščoba je kriva za čezmerno telesno težo oziroma debelost. Gre sicer za vrsto maščobe, ki v našem telesu prevladuje. Bela maščoba namreč sestavlja maščobne zaloge, ki so obenem tudi vir energije »za hude čase«. Negativen metabolični vpliv bele maščobe naj bi bil odgovoren za vse zdravstvene težave, povezane z debelostjo. Količina bele maščobe je pri ljudeh s čezmerno telesno težo seveda še posebej velika. Zaloge lahko močno presegajo »zdrave rezerve«, s tem pa se povečajo tudi različna zdravstvena tveganja.

Rjava maščoba poskrbi za pospešeno porabo kalorij

Za rjavo maščobo je značilen t. i. termogeni učinek. To pomeni, da lahko rjava maščoba aktivira naš metabolizem, kar sproži pospešeno porabo kalorij oziroma izrabo energije za tvorbo toplote. Rjava barva, ki je značilna za to vrsto maščob, je posledica velike gostote mitohondrijev – membranskih celičnih struktur, v katerih poteka t. i. celično dihanje. Aktivacija rjavih adipocitov, torej rjavih maščobnih celic, pospeši oksidacijo maščobnih kislin. Še pred nekaj leti so bili strokovnjaki prepričani, da je rjava maščoba prisotna samo v telesu novorojenčkov, ki se prav po zaslugi te vrste maščobe lažje prilagodijo na novo okolje.

Rjava maščoba namreč njihovemu telesu pomaga pri ohranjanju optimalne telesne temperature. Nato pa je bilo odkrito, da lahko to vrsto maščobnih celic najdemo tudi v telesu odraslih, pri čemer gre seveda za manjšo količino. Največ rjavih maščobnih celic imajo praviloma vitki ljudje. Pri novorojenčkih je rjava maščoba shranjena na območju med lopaticama (gre za t. i. interskapularno območje). Predstavlja pa lahko kar do 5 odstotkov njihove telesne teže. Pri odraslih se rjave maščobne celice pojavljajo v kombinaciji z belo maščobo. Praviloma jih je največ na območju vratu, v periaortnem tkivu ter na  paravertebralnem in perirenalnem območju.

- Oglas -

Bež maščoba – posebna podvrsta bele maščobe

Ta vrsta maščobe je bila odkrita šele pred nedavnim. V osnovi gre pravzaprav za bele maščobne celice, ki pa se lahko v specifičnih okoliščinah obnašajo podobno kot rjava maščoba. Za to transformacijo je potreben stimulus, ki spodbudi izločanje beljakovine, imenovane irisin. Ko stimulus odstranimo, izgine tudi učinek rjave maščobe. Količina bež maščobe, torej bele maščobe, katere učinki so lahko podobni učinkom rjavih maščobnih celic, se z leti zmanjšuje.

Kako aktivirati rjave in bež maščobe celice?

Zaželen je torej čim večji delež rjave maščobe, obenem pa je dobro, da se bež maščoba čim pogosteje obnaša podobno kot rjave maščobne celice. Toda kako to doseči? V osnovi sta na voljo dve možnosti. Prva je izpostavljenost nižjim temperaturam. Prav s pomočjo nizkih temperatur je mogoče doseči najboljše rezultate. Toda ker bi bile prenizke temperature za nas seveda nevarne, to žal ni najbolj realistična možnost. Tako nam ostaja še druga možnost, in sicer telesna aktivnost. Gibanje torej ni koristno »samo« zaradi neposrednega vpliva na porabo energije, ampak tudi zato, ker lahko spodbudi začasno transformacijo bež maščobe, obenem pa lahko stimulira rjave maščobe celice. Pogosto sicer slišimo, da je za hujšanje pomembna predvsem prehrana, toda to še ne pomeni, da je smiselno povsem zanemariti gibanje. S telesno aktivnostjo lahko nadgradite pozitiven vpliv urejene prehrane, med drugim prav zaradi vpliva gibanja na različne vrste maščobnih celic v našem telesu.

Preberite še: Kaj so razlogi za kopičenje maščobe predvsem na predelu trebuha?

.

NAJNOVEJŠE