0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBanane boljša izbira kot športni napitki

Banane boljša izbira kot športni napitki

MORDA VAS ZANIMA

S prihodom toplejših dni se običajno kar naenkrat poveča tudi število rekreativnih športnikov. Mnogi danes med telesno aktivnostjo uporabljajo najsodobnejše merilnike in skrbno izbrana oblačila, pogosto pa je njihov nepogrešljiv spremljevalec tudi športni napitek, ki naj bi jih med vadbo oskrbel z dodatno energijo. Pa je to res potrebno oziroma ali so športni napitki res optimalna izbira? Strokovnjaki se ne bi nujno strinjali …

- Oglas -

Banana

Mnogi profesionalni športniki prisegajo na banane

Medtem ko številni rekreativci posegajo po športnih napitkih, pa profesionalni športniki velikokrat izbirajo drugačne možnosti. Zagotovo ste že kdaj videli tekača, ki je po koncu tekme ali že med samo tekmo posegel po banani. Očitno je zelo dobro vedel, kaj počne, kar je zdaj potrdila tudi znanost – preprosta banana naj bi bila namreč precej bolj koristna od športnega napitka. Raziskavo oziroma primerjavo so izvedli na univerzi v Severni Karolini. Raziskovalci so analizirali kri 20 profesionalnih kolesarjev, ki so med 75-kilometrsko dirko vsakih 15 minut dobivali ali vodo in banane ali samo vodo ali napitek, ki je po sestavi podoben povprečnemu športnemu napitku (približno 6-odstotna vsebnost sladkorja).

Banane za več energije, manj bolečin in hitrejšo regeneracijo

Raziskovalci so ugotovili, da z vidika oskrbe telesa z energijo ni bistvene razlike med banano in športnimi napitki. Vendar pa lahko banana poskrbi za protivnetne učinke, česar športni napitki ne zmorejo, in oskrbi telo s pomembnimi hranilnimi snovmi, predvsem z minerali. Tako lahko izbira banane pomaga pri ublažitvi bolečin in otekanja ter pripomore k hitrejši regeneraciji. Namesto športnega napitka je tako precej bolje kombinirati vodo in banano. Načeloma naj bi pol banane pojedli še pred začetkom vadbe ali med samo vadbo, drugo polovico pa na koncu.

.

NAJNOVEJŠE