DomovZdravje & prehranaTelo potrebuje balastne snovi

Telo potrebuje balastne snovi

Balastne snovi oziroma vlaknine igrajo kljuฤno vlogo pri prebavi in presnovi. Po obroku, bogatem z vlakninami, bomo dalj ฤasa siti, zato pomagajo tudi pri uravnavanju telesne teลพe. Katera hrana jih vsebuje najveฤ?

Balastne snovi najdemo v olupkih, lupinah in ogrodjih sadja, zelenjave, ลพit, semen in stroฤnic. To so pravzaprav kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more prebaviti. V ลพivilih predstavljajo doloฤeno maso, vendar nobene energije. Mnogo ฤasa so balastne snovi veljale za nepotrebne, vendar so izredno pomembne za naลกe zdravje.

Veliko vlaknin najdemo predvsem v otrobih, stroฤnicah, mandljih, polnozrnatem ali rลพenem kruhu, sveลพi zeleni zelenjavi (npr. v solati, radiฤu, poru, peterลกilju, ลกpinaฤi, brokoliju, stroฤjem fiลพolu, ohrovtu, zelju, paradiลพniku โ€ฆ) in sadju (jabolka, hruลกke, pomaranฤe, slive โ€ฆ).

ลพitarice

ลฝelite shujลกati? Jejte vlaknine!

Vlaknine so izredno dobrodoลกla pomoฤ pri hujลกanju in pri uravnavanju telesne teลพe. Ker jih je treba dobro preลพveฤiti, imajo moลพgani zadosti ฤasa, da zaznajo, da telo sprejema hrano in hitreje ยปizklopijoยซ obฤutek lakote. Tudi sicer ลพveฤenje spodbuja prekrvavljenost dlesni.

Vlaknine imajo sposobnost, da vsrkajo do 200-krat toliko tekoฤine, kot je njihova lastna teลพa. V ลพelodcu zato nabreknejo in razลกirijo njegove stene, ลพivci ลพelodca pa moลพganom sporoฤijo, da je ลพelodec poln. Po obroku, bogatem z balastnimi snovmi oz. vlakninami, se bomo dalj ฤasa poฤutili sito tudi zato, ker poskrbijo za enakomeren in poฤasen dvig krvnega sladkorja. To pomeni postopno izloฤanje inzulina (in v manjลกih koliฤinah), telo pa dalj ฤasa sploh ne obฤuti potrebe po hrani. Naj dodamo, da vlaknine nase veลพejo tudi manjลกe koliฤine maลกฤobe in delujejo blago odvajalno.

Varujejo zdravje prebavil

Obrok, bogat z vlakninami, bo pospeลกil ลพelodฤno aktivnost in izloฤanje odpadnih snovi skozi prebavno cev. Balastne snovi, ki prepotujejo prebavni trakt, nase veลพejo veliko rakotvornih in strupenih snovi iz hrane, pa tudi holesterol in ลพolฤne kisline. Na tak naฤin se zmanjลกuje tveganje za nastanek raka na debelem ฤrevesju (in na ostalih delih), srฤno-ลพilnih bolezni in ลพolฤnih kamnov. Ker vlaknine zavirajo izloฤanje ลพelodฤnih kislin, pomirjajo razne ลพelodฤne tegobe. Pozitivni uฤinki hrane, bogate z vlakninami, se kaลพejo tudi na bolnikih s Chronovo boleznijo.

ฤŒe vlaknin primanjkuje โ€ฆ

Najpogostejลกa bolezen prebavil, ki doleti tiste, ki imajo v svoji prehrani premalo vlaknin, je sindrom razdraลพenega debelega ฤrevesja. Pogosto prihaja tudi do zaprtja, ki lahko vodi v nastanek hemoroidov, hiatusne hernie ali vnetja slepiฤa.

Delimo jih na topne in netopne

Med topne balastne snovi spadajo pektini in razliฤne rastlinske gume (gvara, traganta). Med netopne balaste ลกtejemo celulozo, hemicelulozo in lignin. Za naลกe zdravje so pomembne tako ene kot druge. Topni balasti so tisti, ki nase veลพejo ogromno vode in s tem spodbujajo prebavo in obฤutek sitosti. Hrana, bogata s tako vrsto vlaknin, je ลกe posebej koristna za diabetike, saj jim zniลพa potrebo po inzulinu skoraj za polovico. Netopni balasti so tisti, ki na ฤrevesno vsebino veลพejo strupene snovi in pospeลกujejo ter lajลกajo njihovo izloฤanje iz telesa. Zelo dobro prepreฤujejo zaprtje.

Vlaknine so nujne, a z njimi ne pretiravajte

Priporoฤena dnevna koliฤina vlaknin je 30 g. To lahko preprosto doseลพete ลพe s ลกtirimi rezinami polnozrnatega kruha, dvema jabolkama ali pomaranฤama, hruลกkami in korenฤkom. Nikar pa z vnosom vlaknin ne pretiravajte, saj omejujejo absorpcijo ลพeleza, cinka, kalija iz ลพivil, ki jih zauลพijemo pri istem obroku. Absorpcijo slednjih ovirajo zlasti vlaknine z veliko fitinske kisline. Ta se nahaja predvsem v ฤistih otrobih, manj je je v polnovrednem kruhu.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E