Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaV tem stoletju bo zaradi tobaka umrla milijarda ljudi

V tem stoletju bo zaradi tobaka umrla milijarda ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto zaradi posledic kajenja umre kar šest milijonov ljudi. Vodilni strokovnjaki s področja javnega zdravja so v najnovejši izdaji zdravstvene znanstvene revije The Lancet napovedali, da bo kajenje, če ga ne ustavimo, v 21. stoletju terjalo milijardo smrtnih žrtev.

- Oglas -

tobak in kajenje škodujeta zdravju

Poziv k svetu brez cigaret

Mednarodni strokovnjaki so v reviji zahtevali prenehanje prodaje tobaka v petindvajsetih letih, to je do leta 2040. Z dovolj politične podpore in ukrepov proti tobačni industriji, osnovanih na znanstvenih dejstvih, bi lahko v manj kot treh desetletjih na svetu kadilo manj kot pet odstotkov odraslih, so prepričani.

Potrošnja tobaka upada

V zadnjih letih je potrošnja tobaka v večini držav sicer upadla, a bo brez sprejetja resnejših ukrepov leta 2025 še vedno kadilo okrog 1,1 milijarde ljudi, v tem stoletju pa jih bo umrla milijarda, napovedujejo organizatorji poziva. Po njihovem mnenju bi morali Združeni narodi vložiti ogromne napore, usmerjene proti prodaji oziroma potrošnji tobačnih izdelkov. Sicer bo po njihovih napovedih število kadilcev vztrajno naraščalo, najhitreje v državah Afrike in vzhodnega Sredozemlja.

Enotna škatlica cigaret

Rešitev, ki se ji tobačna industrija krčevito upira, bi lahko bile enotne, enobarvne škatlice cigaret, ki se ne ločijo glede na znamko. S svojim nevtralnim in neprivlačnim videzom od kajenja odvračajo predvsem mlade. Enotne škatlice cigaret je leta 2012 najprej uvedla Avstralija. Število kadilcev je po njihovi uvedbi upadlo, a tobačna industrija trdi, da je bilo to posledica povišanja davkov. Enotno škatlico cigaret bo kot prva v Evropi letos uvedla Irska, naslednje leto pa ji bo sledila Velika Britanija. O takem ukrepu razmišljata tudi Francija in Nova Zelandija. Morda bo kmalu na vrsti tudi Slovenija?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×