0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV tem stoletju bo zaradi tobaka umrla milijarda ljudi

V tem stoletju bo zaradi tobaka umrla milijarda ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto zaradi posledic kajenja umre kar šest milijonov ljudi. Vodilni strokovnjaki s področja javnega zdravja so v najnovejši izdaji zdravstvene znanstvene revije The Lancet napovedali, da bo kajenje, če ga ne ustavimo, v 21. stoletju terjalo milijardo smrtnih žrtev.

- Oglas -

tobak in kajenje škodujeta zdravju

Poziv k svetu brez cigaret

Mednarodni strokovnjaki so v reviji zahtevali prenehanje prodaje tobaka v petindvajsetih letih, to je do leta 2040. Z dovolj politične podpore in ukrepov proti tobačni industriji, osnovanih na znanstvenih dejstvih, bi lahko v manj kot treh desetletjih na svetu kadilo manj kot pet odstotkov odraslih, so prepričani.

Potrošnja tobaka upada

V zadnjih letih je potrošnja tobaka v večini držav sicer upadla, a bo brez sprejetja resnejših ukrepov leta 2025 še vedno kadilo okrog 1,1 milijarde ljudi, v tem stoletju pa jih bo umrla milijarda, napovedujejo organizatorji poziva. Po njihovem mnenju bi morali Združeni narodi vložiti ogromne napore, usmerjene proti prodaji oziroma potrošnji tobačnih izdelkov. Sicer bo po njihovih napovedih število kadilcev vztrajno naraščalo, najhitreje v državah Afrike in vzhodnega Sredozemlja.

- Oglas -

Enotna škatlica cigaret

Rešitev, ki se ji tobačna industrija krčevito upira, bi lahko bile enotne, enobarvne škatlice cigaret, ki se ne ločijo glede na znamko. S svojim nevtralnim in neprivlačnim videzom od kajenja odvračajo predvsem mlade. Enotne škatlice cigaret je leta 2012 najprej uvedla Avstralija. Število kadilcev je po njihovi uvedbi upadlo, a tobačna industrija trdi, da je bilo to posledica povišanja davkov. Enotno škatlico cigaret bo kot prva v Evropi letos uvedla Irska, naslednje leto pa ji bo sledila Velika Britanija. O takem ukrepu razmišljata tudi Francija in Nova Zelandija. Morda bo kmalu na vrsti tudi Slovenija?

.

NAJNOVEJŠE