Baingan Bharta ali jajčevci v čebulni omaki na indijski način

Če imate radi indijsko hrano, ki je v restavracijah pri nas še precej draga, ni nobenega razloga, da je ne bi pripravili kar sami doma. Vse začimbe, ki jih potrebujete za indijsko kuhinjo, se že dobijo pri nas v specializiranih trgovinah, samo najti jih morate. Priprava indijske hrane je načeloma zelo preprosta, rezultat pa pravo kulinarično doživetje. Krompir in cvetačo, lečo in čičeriko, pa tudi bučke, grah, stročji fižol in vse ostalo lahko pripravite na indijski način in presenetite svoje najdražje.

Baingan Bharta

Danes bom z vami delila recept za eno izmed mojih najljubših jedi, govorim o baingan bharti ali jajčevcih v čebulni omaki.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 2 velika jajčevca,
  • 2 čebuli (sama najraje uporabljam rdečo),
  • 3 srednje veliki paradižniki,
  • 5 strokov česna,
  • 1 zelen čili,
  • 1/4 žličke rdečega čilija v prahu,
  • šopek koriandrovih listov,
  • 1/2 žličke kurkume,
  • 1/2 žličke garam masale (gre za mešanico začimb),
  • 1/2 žličke kuminovih semen,
  • 1/2 žličke naribanega svežega ingverja,
  • sol,
  • prečiščeno maslo oziroma ghee ali rastlinsko olje.

Jajčevcema prerežemo lupino od peclja navzdol in ju damo v pečico na 200°C za dobre pol ure. Ko sta pečena, počakamo, da se ohladita, nato pa izdolbemo meso iz lupine in ga damo na cedilo. Česen, nasekljan čili in ingver stremo v terilniku, da dobimo pasto. Če doma nimamo terilnika, lahko vse skupaj temeljito pretlačimo z žlico ali vilico. Paradižnik operemo in ga narežemo na drobne koščke, čebulo nasekljamo. Na vroči maščobi prepražimo semena kumina, dokler ne začnejo pokati, nakar jim dodamo čebulo ter pasto iz česna, ingverja in čilija in nekaj minut pražimo. Dodamo nasekljan paradižnik, sol, kurkumo, garam masalo in čili v prahu in pražimo dobrih 5 minut. Dodamo pretlačeno meso jajčevca in nasekljane koriandrove liste in pražimo še 3 minute, po potrebi dolijemo kakšno žlico vode.

Jed na koncu okrasimo z vejico svežega koriandra, zraven ponudimo basmati riž, lahko pa naredimo tudi domač indijski kruh.

Dober tek!

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.