Zdravje & prehranaAnaliza otroških plenic razkrila prisotnost nevarnih kemikalij, celo glifosata

Analiza otroških plenic razkrila prisotnost nevarnih kemikalij, celo glifosata

MORDA VAS ZANIMA

Francoska agencija za javno zdravje Anses je pred nedavnim izvedla testiranje otroških plenic. Šlo je za test, ki naj bi bil unikaten tudi v svetovnem merilu – torej takšen, ki ni bil doslej izveden še nikjer drugje. Rezultati so šokirali mnoge, saj je bilo ugotovljeno, da je količina mnogih prisotnih snovi presegla mejo, ki naj bi bila še varna za človeško zdravje. Poleg tega pa so bile v nekaterih plenicah najdene celo manjše količine glifosata, ki se sicer uporablja kot herbicid in ki je v zadnjem času deležen pozornosti predvsem zaradi dejstva, da naj bi povzročal raka.

- Oglas -

Plenice

Proizvajalci pozvani k pripravi načrta za spremembo proizvodnega procesa

Uporaba glifosata v kmetijstvu naj bi bila z letom 2021 v Franciji celo povsem prepovedana, zato je številne še toliko bolj šokiralo dejstvo, da se je snov pojavila v otroških plenicah. Francoska ministrica za zdravje Agnès Buzyn je sicer poskušala pomiriti javnost z besedami, da kljub rezultatom uporaba plenic ne pomeni resne ali takojšnje nevarnosti.

Vendar pa so francoski ministri za okolje, finance in zdravje nato podali skupno izjavo, v kateri pozivajo proizvajalce plenic, da najpozneje v 15 dneh pripravijo načrt, kako se bodo znebili strupenih snovi. Do sprememb v sami proizvodnji pa mora nato priti v roku 6 mesecev.

Imena testiranih znamk niso bila navedena, nekatere naj bi se prodajale tudi v drugih državah

Samo testiranje plenic je sicer vključevalo različne znamke in naj bi tako zajelo reprezentativen vzorec francoskega tržišča. Vendar pa ni bil izdan poimenski seznam znamk, ki so bile testirane. Ker se nekatere izmed znamk otroških plenic za enkratno uporabo, ki so na voljo v Franciji, prodajajo tudi v drugih državah, so številni starši močno zaskrbljeni. Nekatere snovi, ki so se pojavljale v zaskrbljujoče visokih količinah, so bile sicer uporabljene namerno, na primer različne dišave. Kako pa se je v plenicah na primer znašel tudi že omenjeni glifosat? Domneva se, da naj bi bilo to povezano z uporabo okuženih materialov med samim proizvodnim procesom.

- Oglas -

Na seznamu najdenih problematičnih snovi, pri katerih je bila presežena predpisana oziroma še dovoljena količinska meja, so se sicer med drugim znašli še dioksini, furani in aromatični ogljikovodiki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×