Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
Zdravilne rastlineAli ste vedeli ... o česnu

Ali ste vedeli … o česnu

MORDA VAS ZANIMA

ČESEN vsebuje žveplovo spojino aliin, iz katere po reakciji z encimom aliinazo nastane alicin, predhodnik cele vrste učinkovin, ki so pomembne v zdravilstvu. Do reakcije z aliinazo pride takoj, ko česnovo čebulico razrežemo, jo zmeljemo, torej, ko celice poškodujemo. Najbolj učinkovita oblika česna je uživanje sveže čebulice, po učinkovitosti ji sledi pravilno posušen prašek, pripravljen iz čebulice, oljni izvleček in alkoholna tinktura. Ponekod zdrobljene čebulice destilirajo z vodno paro in pripravljajo tako imenovano ‘česnovo eterično olje’, ki vsebuje številne razgradne proizvode alicina in ni učinkovito.

- Oglas -

Česen

ČESEN V MATERINEM MLEKU uživajo tudi dojenčki. V kontrolirani raziskavi so ugotovili, da v primeru, ko doječa mamica uživa česen, žveplove spojine iz česna prehajajo tudi v materino mleko in ugodno vplivajo na dojenčke – ti rajši pijejo materino mleko.
ŠTEVILNI UGODNI VPLIVI česna na zdravje, kot so zmanjševanje koncentracije lipidov in holesterola v krvi, preprečevanje nastanka ateroskleroze, blago zmanjšanje krvnega tlaka, ugoden vpliv na pretočnost krvi, govorijo v prid rednemu vsakodnevnemu uživanju česna, ne glede na posledice – neprijeten vonj znoja in izdihane sape.
PRED KIRURŠKIMI POSEGI ni priporočljivo uživati večjih količin česna, ker zmanjša strjevanje krvi. Zato česna tudi ni priporočljivo uživati skupaj z zdravili, ki preprečujejo strjevanje krvi (aspirin, varfarin).
ČESNOVO TINKTURO lahko učinkovito uporabimo pri infekcijah žrela. Ponekod pripravljajo tudi pripravke iz česna in medu. Zmlete česnove čebulice pomešajo z medom in uživajo pri prehladih in anginah.
ČEMAŽ (Allium ursinum) ali divji česen je v pomladnem času v kuhinji dobro nadomestilo za česen (a le v kuhinji), vendar ga moramo dobro poznati, da ga ne zamenjamo s kakšno podobno strupeno rastlino. Najbolj značilen razpoznavni znak je njegov vonj po česnu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×