Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaAli smo postali odvisni od procesirane hrane?

Ali smo postali odvisni od procesirane hrane?

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje imamo radi hrano. Jemo, ko nam je dolgčas, ko se življenje zvrne na nas z vso svojo težo, ko nas razjezijo v službi, ko slavimo novo življenje ali objokujemo smrt. Obredi uživanja hrane nas spremljajo skozi tisočletja, njihova vsebina pa se je v zadnjih desetletjih zelo spremenila.

- Oglas -

Odvisnost od hrane

Kaj, kdaj, zakaj in koliko bomo (po)jedli, izbiramo sami. Lahko si pripravimo skledo sveže solate, lahko pospravimo kilogram jabolk, lahko stolčemo orehe in zagrizemo vanje, lahko »uplenimo« kokošje gnezdo …

Zakaj torej tako pogosto, pravzaprav vedno in povsod, posegamo po procesirani hrani? Je slednja res samo nezdrava (v smislu povzročanja debelosti, bolezni srca in ožilja …) in moteča za telo (vplivanje na hormone) ali pa prinaša tudi nekaj še bolj zaskrbljujočega – odvisnost?

»Uživanje hrane je povezano z občutjem ugodja. Dojenčku hrana (dojenje) ponuja veliko ugodja, varnost in nežnost, kar je pomembno tudi za njegov duševni razvoj,« za uvod razloži dr. Vida Fajdiga Turk iz NIJZ.

Jemo z očmi

- Oglas -

Procesirana hrana po podatkih Eurostata v povprečju zaseda polovico prodajnih polic v državah članicah EU. Na razpolago je torej povsod. Ali smo zato tudi bolj lačni in kako pomembna je tu vloga čutil – oči, na primer, ki se »ustavijo« na barvno intenzivni embalaži? …

Celoten članek si lahko preberete v reviji Bodi eko, januar 2019.

Revija Bodi eko, januar 2019

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×