DomovZdravje & prehranaAli se kopamo v kemikalijah?

Ali se kopamo v kemikalijah?

Kopalna sezona je skoraj že pri koncu, vendar pa se mnogo ljudi kopa tudi v bazenih, da vsaj malo podoživijo tisti občutek brezskrbnosti, ki so ga imeli na morju.

- Oglas -

Pa se je že kdo vprašal, kaj vse je v bazenski vodi? Seveda večino predstavlja navadna voda, poleg te pa je tu še tudi klor. Klor v principu uničuje bakterije, vendar pa lahko škoduje tudi zdravju.

Raziskave so pokazale, da imajo reševalci iz vode, ki delajo na bazenih, v povprečju višjo nagnjenost k astmi, kot pa ostali.


Torej, kako brezskrbno uživati v bazenu? Glavni problem je prevelika koncentracija klora in prevelika izpostavljenost le-temu. Zato je tu nekaj nasvetov, kako zmanjšati nevarnost, če ste redni obiskovalci bazenov:

  • Če je možno, se izogibajte se notranjih bazenov: hlapi kemikalij se zadržujejo v prostoru, kar je še posebaj škodljivo otrokom.
  • Preden greste v bazen se stuširajte, saj bodo pot, losioni, deodoranti, … reagirali s klorom.
  • Izogibajte se motni bazenski vodi – po navadi to pomeni, da so kemikalije ‘podivjale’.
  • Če je vonj po kloru močan se raje ne kopajte, saj je v vodi preveč klora.
  • Kopajte se v bazenu, kjer ni velike gneče – manj ljudi, manj kemičnih reakcij!
- Oglas -

Če pa imate bazen doma, pa dodajte mešanici tudi ionizator, saj naprava pomaga dezinfescirati vodo, vam pa ne bo potrebno dodati toliko klora.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×