Zdravje & prehranaAli se kopamo v kemikalijah?

Ali se kopamo v kemikalijah?

MORDA VAS ZANIMA

Kopalna sezona je skoraj že pri koncu, vendar pa se mnogo ljudi kopa tudi v bazenih, da vsaj malo podoživijo tisti občutek brezskrbnosti, ki so ga imeli na morju.

- Oglas -

Pa se je že kdo vprašal, kaj vse je v bazenski vodi? Seveda večino predstavlja navadna voda, poleg te pa je tu še tudi klor. Klor v principu uničuje bakterije, vendar pa lahko škoduje tudi zdravju.

Raziskave so pokazale, da imajo reševalci iz vode, ki delajo na bazenih, v povprečju višjo nagnjenost k astmi, kot pa ostali.


Torej, kako brezskrbno uživati v bazenu? Glavni problem je prevelika koncentracija klora in prevelika izpostavljenost le-temu. Zato je tu nekaj nasvetov, kako zmanjšati nevarnost, če ste redni obiskovalci bazenov:

  • Če je možno, se izogibajte se notranjih bazenov: hlapi kemikalij se zadržujejo v prostoru, kar je še posebaj škodljivo otrokom.
  • Preden greste v bazen se stuširajte, saj bodo pot, losioni, deodoranti, … reagirali s klorom.
  • Izogibajte se motni bazenski vodi – po navadi to pomeni, da so kemikalije ‘podivjale’.
  • Če je vonj po kloru močan se raje ne kopajte, saj je v vodi preveč klora.
  • Kopajte se v bazenu, kjer ni velike gneče – manj ljudi, manj kemičnih reakcij!

Če pa imate bazen doma, pa dodajte mešanici tudi ionizator, saj naprava pomaga dezinfescirati vodo, vam pa ne bo potrebno dodati toliko klora.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×