0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAli lahko v prihodnosti pričakujemo drastičen upad temperatur v Evropi?

Ali lahko v prihodnosti pričakujemo drastičen upad temperatur v Evropi?

MORDA VAS ZANIMA

Tok, ki skrbi za to, da ima Velika Britanija dokaj milo podnebje zaradi nenehnega mešanja tople vode in tropskega podnebja, ki ga ta tok prinese, se naj po podatkih ni drastično spremenil v preteklih dvajsetih letih, na kar naj bi vplivalo globalno segrevanje.

- Oglas -


Znanstveniki sicer verjamejo, da so manjše anomalije od leta 1993 del naravnega cikla, vendar pa nekateri okoljevarstveniki namigujejo, da lahko spremembe temperatur ta tok ustavijo, kar bi pomenilo nenaden upad temperatur v Evropi.

Takšna katastrofa je bila uprizorjena v filmu The Day After Tomorrow (Dan po jutrišnjem) in je dejansko lahko uresničljiva, saj nekateri računalniški modeli prikazujejo točno to.


Zato NASINA skupina že nadzoruje spremembe v nivoju morja preko satelitov, s katerimi sledijo spremembam tega zalivskega toka, ki skrbi za temperature, katerih smo v Evropi navajeni.

- Oglas -

Odkrili so, da med letoma 2002 ter 2009 ni bilo nikakršnega opaznega premika in da se tok spreminja s sezonami. Sateliti so sicer pred letom 1993 opazili manjše spremembe, vendar pa znanstveniki verjamejo, da so premajhne, da bi lahko nakazovale kaj večjega in da so te verjetno le del naravnega cikla.


Zalivski tok bo tako še nekaj časa ohranjal zmerno podnebje na stari celini, vendar pa je vseeno potrebno paziti na spremembe, saj bi te lahko drastično spustile temperature v Evropi. Ta tok pa je del večjega premikanja vode, ki ga poganjajo vetrovi, skrbi pa tudi za raznovrstnost ter gostoto vode.

.

NAJNOVEJŠE