Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaAli lahko pesticide res sperete z vodo?

Ali lahko pesticide res sperete z vodo?

MORDA VAS ZANIMA

Se spomnite, kako so nas že od malega učili, da moramo sadje in zelenjavo oprati, da iz njega “speremo pesticide”? To je poučen in zanimiv poizkus za otroke in dober opomnik za starše. Potrebujete barvilo za hrano ali drugo barvilo, ki je topljivo v vodi. Z njim napolnite majhno skodelico ali skledo in v obarvano raztopino položite list vaše najljubše solate. Tako, kot bo list vpil barvo in se nato tudi sam obarval, po njem lahko potujejo tudi razni pesticidi, le da tega ne opazimo, saj so brez barve.

- Oglas -

Pesticidi v solati

Pesticidi se ne nahajajo samo na površini rastlin, temveč jih rastline tudi vpijejo. Korenovke so še posebej dovzetne zanje, prav tako pa tudi sadje in zelenjava s tanko lupino, saj nimajo ustrezne fizične ovire, ki bi preprečevala vstop pesticidov v notranjost plodov. Ne glede na to, da se na ta način ne morete znebiti vseh pesticidov, ki so v plodovih in listih, ji v vsakem primeru zelo temeljito operite.

Iz novejših raziskav na inštitutu National Institutes of Health je bilo ugotovljeno, da lahko “samo 5-10% vseh primerov raka pripišemo genetskim napakam, medtem ko ima preostalih 90-95% izvor v okolju in načinu življenja.”

Testi, ki so jih delali pri Pesticide Action Network pravijo da je bilo “90% preizkušenih solat pozitivnih na 47 različnih pesticidov in 57 različnih kemičnih ostankov.”
Pesticidi
Različni pesticidi dosegajo različno raven toksičnosti pri ljudeh, kot tudi pri živalih, ki so jim nehote izpostavljene. Pri ljudeh so med možnimi vplivi nabiranje strupov v jetrih, delovanje ledvic, potem so tu še nevrotoksične snovi, ki so prizadanejo naše možgane in živčni sistem, nekateri zmanjšujejo funkcionalnost našega imunskega kot tudi prebavnega sistema.

- Oglas -

Zato bodite pozorni na izvor in poreklo izdelkov, ki jih kupujete, če je le mogoče, se tudi pozanimajte, s čim vse je bil pridelek tretiran. Veliki proizvajalci se na vse pretege trudijo, da bi nas prepričali, da so njihovi izdelki in gensko spremenjena semena varni, vendar na dan prihaja vse več resnic, ki spodbijajo te trditve.

Sebe in svojo družino lahko zaščitite najbolj tako, da kupujete od lokalnih kmetov, če je le možno iz ekološke pridelave ali tiste, kjer je uporabljeno čim manj škodljivih snovi, saj vemo, da si vsakdo ne more vsak privoščiti ekološke hrane, prav tako pa tudi ni povsod dostopna.

Foto: Pesticide Awareness Project

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×