DomovEkologija & OkoljeAli lahko gensko urejanje odpravi lakoto?

Ali lahko gensko urejanje odpravi lakoto?

Gensko urejanje se pogosto enaฤi z gensko modifikacijo. Metodo je sicer mogoฤe razumeti kot eno od oblik modifikacije, vendar pa gensko urejanje ne vkljuฤuje vstavljanje tujerodnega genskega materiala. Nekateri strokovnjaki menijo, da je lahko gensko urejanje izjemno pomembno oroลพje v boju z lakoto, ki ลกe vedno pesti ogromno ljudi po svetu.

Veฤja odpornost rastlin na bolezni in neugodne vremenske vplive

S pomoฤjo genskega urejanja je mogoฤe poveฤati koliฤino in izboljลกati hranilno sestavo pridelka. Metoda omogoฤa vzgojo rastlin, odpornejลกih na bolezni, razliฤne ลกkodljive in na podnebne spremembe oziroma neugodne vremenske pogoje. Osnova genskega urejanja je razrez DNK na premiลกljeno izbranih mestih, ฤemur sledi odstranjevanje, dodajanje ali spreminjanje genskega materiala, pri ฤemer metoda, kot omenjeno, ne vkljuฤuje dodajanje tujerodnih genov. Z urejanjem je mogoฤe ustvariti ยปDNK po meriยซ, kar zajema odpravo razliฤnih mutacij, spremembo aktivnosti genov ipd. Uporaba metode seveda ni omejena samo na pridelavo hrane. Med drugim se uporablja tudi pri iskanju reลกitve za najrazliฤnejลกe bolezni, vkljuฤno z rakom, aidsom in covidom.

CRISPR/Cas9 โ€“ najuฤinkovitejลกa metoda genskega urejanja

Znanih je veฤ pristopov. Najbolj znana in, kot se zdi, najbolj uporabna je metoda, imenovana CRISPR/Cas9, ki omogoฤa hitrejลกi, cenejลกi in natanฤnejลกi razrez DNK. Regulacija, povezana z genskim urejanjem, se od drลพave do drลพave precej razlikuje. Ponekod za pridelek, ki je bil vzgojen s pomoฤjo genskega urejanja, ne veljajo tako stroga pravila kot za gensko spremenjene organizme. Spet drugje pa so pravila praktiฤno identiฤna. To velja tudi za Evropo. Leta 2018 je bilo namreฤ sprejeto doloฤilo, v skladu s katerim se gensko urejeni organizmi obravnavajo enako kot gensko modificirani.

Napaฤne predstave o tem, kaj je ยปnaravnoยซ

Zagovorniki genskega urejanja menijo, da veฤina ljudi ne ve kaj dosti o tej metodi in da se je je zato po krivem oprijel slab sloves. Teลพnja po tem, da mora biti naลกa hrana ยปฤim bolj naravnaยซ, ki je vse pogostejลกa v zahodnem svetu, naj bi bila posledica nepoznavanja zgodovine poljedelstva. ลฝita, ki jih razumemo kot ยปtradicionalnaยซ, se danes veฤinoma precej razlikujejo od svojih ยปdivjih prednikovยซ. Brez ฤloveลกkih posegov ne bi bila takลกna, kot jih poznamo danes. Pristaลกi genskega urejanja tako verjamejo, da ni znanstveno utemeljenih razlogov za drugaฤno obravnavo pridelkov, vzgojenih z omenjeno metodo.  

Veฤ pridelka, daljลกi rok uporabe in ugodnejลกa hranilna sestava

ฤŒloveลกtvo se trenutno moฤno zanaลกa na tri rastline โ€“ riลพ, koruzo in pลกenico. ยปOptimizacijaยซ teh rastlin naj bi bila tako pomemben korak proti odpravi lakote. Veฤja odpornost na suลกo, vroฤino, bolezni in druge okoljske vplive bi zmanjลกala ลกkodo in poskrbela za veฤ pridelka. Obenem pa bi se zmanjลกala potreba po uporabi ลกkropiv. ล tudija, ki je bila objavljena v reviji Science, je denimo postregla z dokazi o tem, da bi lahko s posebno metodo genskega urejanja koruze in riลพa poskrbeli za pribliลพno 10-odstotno poveฤanje koliฤine pridelka. Znan je tudi primer genskega urejanja riลพa basmati, ki je postal s tem imun na bakterijske okuลพbe. Metoda lahko obenem pripomore k podaljลกevanju roka trajanja ลพivil in s tem k zmanjลกevanju koliฤine zavrลพene hrane. Poleg tega pa je uporabna za spreminjanje hranilne sestave; z njeno pomoฤjo je na primer mogoฤe vzgojiti pลกenico, ki vsebuje manj glutena.

Zgolj gensko urejanje ne bo dovolj

Tudi najbolj zagrizeni zagovorniki genskega urejanja sicer ne verjamejo, da je lahko zgolj to reลกitev za lakoto. Zavedajo se namreฤ, da so nujne tudi ekonomske in politiฤne spremembe โ€“ in da tehnoloลกke reลกitve niso dovolj. Vendar pa so po drugi strani prepriฤani, da je praktiฤno nujno, da strategija za odpravo lakote vkljuฤuje tudi gensko urejanje. Pri tem pa je seveda nujna tudi premiลกljena uporaba metode, utemeljena na strokovnem znanju.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E