0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija10 nasvetov za lažje, učinkovitejše in bolj higienično pomivanje posode

10 nasvetov za lažje, učinkovitejše in bolj higienično pomivanje posode

MORDA VAS ZANIMA

Pomivanje posode se zdi na prvi pogled zelo preprosto opravilo. Toda pri tem lahko nehote naredite ogromno napak. Posledično je posoda precej manj čista, kot bi bila sicer, kar poveča nevarnost za okužbe. Obenem pa v pomivanje posode vložite več napora in časa. S pomočjo spodnjih nasvetov bo pomivanje posode precej učinkovitejše in hitrejše, posoda pa bo bistveno bolj higienična.

- Oglas -

1. Gobice redno razkužujte in menjajte

Gobice za pomivanje posode so idealno mesto za razmnoževanje bakterij, vključno s salmonelo. To so potrdile številne raziskave. Tako je pomembno, da gobice redno razkužujete (npr. tako, da jih prekuhate v vreli vodi, ki ji lahko dodate še malce kisa), obenem pa so kljub razkuževanju potrebne tudi redne menjave. Priporočamo vam tudi, da za različne vrste posode uporabljate različne gobice. Nenavaden vonj kozarcev in s tem tudi pijače je na primer pogosto povezan prav z uporabo ene gobice za vso posodo.

2. Če je mogoče, namesto gobic uporabite ščetko na držalu

Korak dlje lahko naredite tako, da gobice zamenjate s posebnimi ščetkami, namenjenimi pomivanju posode. Možnost za pospešeno razmnoževanje bakterij je tu precej manjša. Hkrati pa gre praviloma za okolju prijaznejšo izbiro – če na primer izberete ščetko iz naravnih vlaken z bambusovim držalom.

3. Za pomivanje kuhinjskih desk uporabite zelo vročo vodo

Varčevanje z energijo je nedvomno zelo pomembno, toda ne ko gre za vprašanje varnosti hrane. Pri določeni posodi je nujna uporaba čim bolj vroče vode. To velja na primer za kuhinjske deske. Pazite torej, da voda ne bo prehladna, pri tem pa seveda poskrbite za zaščito svoje kože.

- Oglas -

4. V lonce in ponve nalijte vodo neposredno po uporabi

Idealno je, da posodo pomijete neposredno po uporabi. Ker pa to ni vedno mogoče, vam svetujemo, da v lonce in ponve vedno nalijete vročo vodo. To bo preprečilo zasušene ostanke hrane, posledično pa boste imeli precej manj dela z drgnjenjem. Če so se ostanki že zasušili, je lahko koristna kombinacija sode bikarbone in limoninega soka.

5. Upoštevajte pravilno zaporedje

Najprej pomijte kozarce in steklene posode. Sledijo naj krožniki in pribor. Priporočljivo je, da si za pribor vzamete malce več časa, še posebej za srebrnino. Posamezne kose pomivajte ločeno, saj sicer ne bodo najbolj čisti. Na koncu pomijte še ponve in lonce – oziroma vso posodo, v kateri ste uporabljali maščobo.

6. Ne pozabite na rokavice

Pogosto pomivanje posode brez ustrezne zaščite rok bo izsušilo vašo kožo in oslabilo nohte. Tako vam priporočamo dosledno uporabo rokavic. Sprva vam bo morda malce neudobno, vendar se boste na rokavice zagotovo že kmalu navadili.

7. Pri odstranjevanju neprijetnih vonjav si pomagajte s soljo in limono

Ali ima vaša posoda pogosto neprijeten vonj? Priporočamo vam, da problematične kose pred pomivanjem namočite v vročo vodo s soljo. Pomagate pa si lahko tudi z limoninim sokom. Vonj posode bo na koncu precej prijetnejši.

- Oglas -

8. Poskrbite za redno pranje kuhinjskih krp

Kuhinjske krpe, ki jih uporabljate za brisanje posode, zahtevajo pogosto pranje – najbolje po vsaki uporabi. Podobno kot na gobicah se lahko namreč tudi na mokrih krpah hitro razmnožijo bakterije, obenem pa se lahko razvije neprijeten vonj.

9. Ne zanemarite odcejalnika

Odcejalnik je še eno od mest, ki so zelo ugodna za razmnoževanje bakterij. Na kuhinjskih odcejalnikih za posodo pa se pogosto razvije tudi plesen. Tako je zelo pomembno, da skrbite tudi za redno čiščenje odcejalnika. Ko pospravite posodo, ga operite in zbrišite. Občasno pa lahko uporabite tudi belilo za razkuževanje.

10. Zaščitite vodovodne cevi

Pred pomivanjem posode vedno namestite zaščito za odtok. Drobni delci hrane, ki se postopoma kopičijo v odtoku, lahko namreč privedejo do resnih težav s cevmi.

Naredite sami: Detergent za pomivanje posode z aloe vero in vonjem grenivke

.

NAJNOVEJŠE