Zdravje & prehranaAli čiščenje in pospravljanje uničujeta vaše zdravje?

Ali čiščenje in pospravljanje uničujeta vaše zdravje?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno so vas učili, da je čistoča v našem domu zelo pomembna – med drugim tudi zaradi zdravja. Vendar pa se poraja vprašanje, ali s čiščenjem in pospravljanjem res pripomoremo k boljšemu zdravju. Pogosto sta lahko namreč prav omenjeni opravili povezani tudi s precejšnjimi zdravstvenimi tveganji. S tem nimamo v mislih le uporabe določenih čistil, ki so lahko problematična.

- Oglas -

Na dolgi rok vam lahko težave povzroča tudi »prisilna drža«, v katero pogosto spravljamo naše telo, ko se lotevamo hišnih opravil. Z upoštevanjem določenih osnovnih pravil je lahko čiščenje stanovanja precej bolj varno in zdravju prijazno!

Kis in soda bikarbona

Spoznajte svoja čistila!

Med najbolj problematična čistila nedvomno sodijo tista, ki vsebujejo belilo oziroma varekino. Raziskave kažejo, da je lahko problematično že, če belilo uporabljate zgolj enkrat tedensko. S tem se namreč občutno poveča tveganje za pljučne bolezni, po nekaterih podatkih celo za tretjino. Zelo problematična je lahko tudi kombinacija amonijaka in belila. Snovi, ki se jim je poleg tega še posebej smiselno izogibati, so ftalati, 2-butoksietanol in hlapne organske spojine. 2-butoksietanol lahko denimo negativno vpliva na naš krvni obtok, zelo škodljiv pa je lahko tudi za živčni sistem, ledvice in jetra.

Za praktično vse kemikalije velja, da se lahko absorbirajo skozi kožo ali pa da jih je mogoče vdihniti, zato lahko precej zlahka preidejo v naš organizem, kjer povzročijo ogromno škode, predvsem na dolgi rok. Med drugim lahko to pomeni tudi povečano tveganje za razvoj raka, povečajo pa se tudi možnosti za astmo in migrene. Mnoga klasična čistila so torej problematična že sama po sebi – še bolj nevarna pa je lahko kombinacija različnih čistil. Pri čiščenju namreč redko uporabljamo zgolj eno čistilo. Ko pridejo različne nevarne snovi v stik, lahko prihaja do reakcij med njimi, nevarni vplivi na zdravje pa se s tem še okrepijo. V tem primeru je tudi težje priti do znanstveno zanesljivih zaključkov glede kombiniranja določenih čistil, saj je kombinacij praktično nešteto.

Obstaja »zeleno čiščenje«?

- Oglas -

Prav zaradi številnih nevarnosti za zdravje, ki jih prinašajo klasična čistila, se je v zadnjem času razširila ponudba t. i. ekoloških čistil. Pri tem je pomembno opozoriti, da ne smete nasedati le besedam proizvajalca, ampak bodite pozorni predvsem na certifikate. Upoštevajte tudi, da lahko tovrstna čistila pogosto sicer res zmanjšajo negativne vplive na zdravje, okolje in živali, vendar pa to ne pomeni, da potencialni negativni učinki povsem izginejo. Izogibajte se predvsem tistim »ekološkim čistilom«, ki vsebujejo tudi dišave, saj te pogosto niso nič kaj zdravju prijazne.

Obenem pa je še vedno priporočljivo, da pri čiščenju uporabljate ustrezno zaščitno opremo – to pomeni predvsem uporabo rokavic in nošnjo oblačil z dolgimi rokavi. Poskrbite tudi, da bo v prostoru, kjer čistite, poskrbljeno za dobro prezračevanje. Seveda pa je pogosto najboljša izbira, da se v celoti odpoveste kupljenim čistilom in se izdelave lotite kar sami. Mnogokrat je v resnici praktično vse, kar potrebujete za učinkovito, obenem pa varno čiščenje vašega doma, kombinacija kisa in sode bikarbone. Če že uporabljate kupljena čistila, pa jih je dobro pred uporabo razredčiti, kadar je to le mogoče.

Med čiščenjem ne pozabite na primerno držo

Čiščenje in pospravljanje naših domov pogosto zahteva tudi, da se spravljamo v precej nenaravne, prisilne položaje. Mnogi kiropraktiki oziroma strokovnjaki za zdravo hrbtenico tako priporočajo, da se na čiščenje pripravimo podobno, kot bi šlo za telovadbo. Tako je potrebno tudi ustrezno »ogrevanje«. Poleg tega pa morate biti tudi med samim čiščenjem pozorni na položaj telesa. Med sesanjem poskušajte biti na primer čim bolj vzravnani, namesto da se sklanjate skupaj s sesalnikom. Pri čiščenjem poskušajte vedno uporabljati dve roki enakomerno, saj s tem preprečite, da bi bil en del telesa pretirano obremenjen. Tako boste preprečili bolečine v hrbtu, težave s sklepi in druge potencialne zaplete. Naj bo torej čiščenje odslej zares varno in zdravo!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×