0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAktivisti Eko kroga dvomijo v verodostojnost podatkov

Aktivisti Eko kroga dvomijo v verodostojnost podatkov

MORDA VAS ZANIMA

Aktivisti društva Eko krog iz zasavja, ki se najbolj zavzemajo za ukinitev onesnaževanja tovarne cementa Lafarge Cement, so podali izjavo za javnost, posebno pismo pa je od njih prejel tudi minister za okolje prof. dr. Roko Žarnić. Poslali so nam naslednjo izjavo za javnost:

- Oglas -

Eko krog1. Z zadnjo spremembo uradnih podatkov onesnaževanja okolja s strani večjih industrijskih onesnaževalcev se je upravičeno pojavil sum v verodostojnost objavljenih podatkov. Naj spomnimo, da se na novo objavljeni podatke za Lafarge Cement od prej objavljenih razlikujejo celo za faktor dva do tri krat. Praviloma v korist onesnaževalcev in v škodo okolja, le v zelo majhni meri pa v škodo onesnaževalca. Zato smo v Eko krogu na podlagi poročil, ki smo jih dobili od Ministrstva za okolje in prostor, opravili svoje izračune in ugotovili, da tudi sedaj objavljeni podatki najverjetneje ne držijo. Nismo profesionalni strokovnjaki s tega področja in nočemo v naprej soditi, zato danes od Agencije RS za okolje (ARSO) zahtevamo, da nam podajo izračune, z vsemi potrebnimi obrazložitvami, ki bodo pojasnili, kako so pridobljeni sedaj objavljeni podatki ter tudi izračune, kako so bili pridobljeni podatki prejšnje objave. Kajti le tako se bomo lahko znebili predsodkov o manipulacijah s podatki. Le tako bomo lahko objektivno presodili, kateri izračun je pravilnejši in kateri podatki verodostojnejši.

Zagotovo pa pregled poročil meritev izpustov snovi v zrak za nazaj pokaže, da v primeru Lafarge Cementa prihaja do manipulacij v korist onesnaževalca. Zgovoren je primer izpustov prahu za leto 2005. To leto je pomembno zato, ker je bil takrat narejen sanacijski program za Lafarge Cement, opravljenih je bilo dvoje meritev, poročila meritev izpustov snovi v zrak pa so se pred javnostjo skrivala več kot pet let. Sedaj smo ta poročila končno dobili in ugotovili smo naslednje:

  • opravljenih je bilo dvoje občasnih meritev izpustov snovi v zrak, oboje meritve je opravila pooblaščena ustanova (Zavod za zdravstveno varstvo Maribor) ob normalnih pogojih obratovanja,
  • v primeru izpustov prahu so prve meritve (maj 2005) pokazale, da Lafarge Cement iz dimnika izpusti 31 ton prahu; naredili so še ene meritve (september 2005) in ugotovili, da iz dimnika izpusti le 4,8 ton prahu,
  • upoštevale so se le druge meritve, k 4,8 ton prahu so se dodali še drugi izpusti prahu (drobilec kamenja ipd.) in ARSO je kot uradni podatek objavil, da je Lafarge Cement v letu 2005 v okolje izpustil skupaj 6,8 ton prahu,
  • na podlagi takšne manipulacije je bil sprejet strokoven konsenz, da so v Lafarge Cementu problematične le emisije SO2.

2. Minister dr. Roko Žarnić je 24. januarja 2011 od nas prejel dopis št. D-3/11. V njem so izpostavljne štiri zahteve. Prve tri zahteve so do danes ostale povsem ignorirane, minister je nekaj poskušal storiti le okrog zadnje zahteve, vendar, kot veste, je tudi ta zahteva ostala neizpolnjena.

- Oglas -

3. Opozorili bi še na dogovore, ki smo jih sklenili s slovenskimi oblastmi v zadnje pol leta in so ostali neizpolnjeni. Do danes ni prišlo do srečanja, ki nam ga je obljubil predsednik vlade Borut Pahor 14. julija 2010. Prav tako do danes nismo dobili podatkov o izpustih snovi v zrak iz Lafarge Cementa in o kakovosti zraka na Ravenski vasi, za katere smo se dogovorili z ministrom Žarnićem na sestanku 1. decembra 2010. Za pomoč pri pridobivanju teh podatkov smo se obrnili tudi na druge slovenske avtoritete (glej prilogo 2!), vendar nas slednje zaenkrat povsem ignorirajo (ne gre za obljubo ali dogovor, pove pa marsikaj). Do danes se še niti začela ni izdelovati dogovorjena presoja vplivov na okolje za Lafarge Cement, ki bi naj bila končana preden bi Lafarge Cement znova zagnal proizvodnjo.

.

NAJNOVEJŠE