0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEko krog poziva Pahorja, naj ne podpiše sodelovanja s Francijo

Eko krog poziva Pahorja, naj ne podpiše sodelovanja s Francijo

MORDA VAS ZANIMA

Društvo Eko krog je na predsednika Vlade RS, g. Boruta Pahorja naslovilo dopis, v katerem ga pozivajo, naj odloži načrtovani podpis sporazuma o strateškem partnerstvu s Francijo, dokler se ne reši problemov sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah.

- Oglas -

Lafarge tovarna cementa
Dopis pa se glasi takole:

Gospod predsednik Vlade!
14. julija 2010 ste predstavnikom civilne družbe v Trbovljah obljubili sestanek v zvezi s problematiko sežiganja odpadkov v družbi Lafarge Cement. Dana je bila zelo jasna obljuba:
“Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej …«

Srečanja ni bilo, zato smo vas Zasavci na vašo obljubo spomnili v Ljubljani 10.novembra 2010. Mesec dni kasneje, 10. decembra 2010, smo se predstavniki Zasavcev in predstavniki Vlade pogovarjali o možnostih za rešitev težav, ki jih izdano okoljevarstveno dovoljenje za sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu, povzroča Zasavcem. Sprejeli smo dogovor, da se takoj pristopi k presoji vplivov, ki jih ima Lafarge Cement na zasavsko okolje in prebivalce, s ciljem, da se ti vplivi razjasnijo, še preden tovarna ponovno zažene peč. Zasavci smo tedaj zahtevali:

- Oglas -
  • Odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v Lafarge Cementu.
  • Revizijo postopka pridobivanja in same vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement Trbovlje. Revizijo morajo izvesti neodvisne institucije ter neodvisni strokovnjaki.
  • Izdelavo celostnega in interdisciplinarnega poročila o vplivih na okolje. Vključevanje strokovnjakov in izvedencev različnih področij: zdravstva, hidrometeorologije, okoljski strokovnjaki, psihologi.
  • Prednostno obravnavo tožbe, ki je bila vložena z namenom odprave okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement.

Do konca preteklega leta od vas nismo prejeli nobenega obvestila, zato smo vam ponovno pisali, kdaj lahko pričakujemo dogovorjeni sestanek in poudarili, da čas v dani situaciji ni zaveznik Zasavčanov. Od tedaj so minili skoraj trije meseci, toda:

  • Lafarge Cement še vedno ima dovoljenje za sežiganje odpadkov, kljub temu, da smo ministru za okolje in prostor jasno pokazali, kje ima zakonsko podlago za njegov odvzem.
  • Revizije postopka pridobivanja in same vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za sežiganje odpadkov ni bilo, nekakšen pregled dovoljenja sta kakor v posmeh Zasavcem sama sebi naredila ARSO in MOP.
  • O poročilu o vplivih na okolje ni nobenih informacij. Torej se očitno ali sploh še ne dela ali pa niti sodelovanje Zasavcev niti nam obljubljenih nepristranskih strokovnjakov pri izdelavi ni zaželeno.

Pretekli teden je francoski Lafarge Cement spet zagnal peč. Ob ‘normalnem’ obratovanju vanjo vržejo 100 ton odpadkov na dan. Razen paketa posebej za Zasavce prirejenih podatkov o obremenjevanju zraka, kopice laži in zavajanj, Zasavci nismo dobili ničesar. Kakor, da se z Vlado nismo nikoli pogovarjali in kakor, da se nismo nikoli ničesar dogovorili. Mehanizmi navidezne demokracije so res delovali, saj se nas je »poslušalo«, vabilo v razne komisije in to je bilo tudi vse. A mi nismo več naivni! S tem nas res ne morete več zadovoljiti ali pa umiriti.

Sporočamo vam, da smo neomajni v odločitvi, da gremo do konca. Želimo rehabilitacijo človeka, njegovih pravic in dostojanstva. Neoliberalistični model kapitalizma za nas, ki ga kot končni člen v verigi odpadkov okušamo z najbolj temne plati, ni sprejemljiva družbena opcija sodobne družbe. Smo etično in moralno izoblikovani ljudje, ki še vedno prisegamo na vrednote kot so pravičnost, svoboda, ustvarjalno sobivanje ljudi, altruizem, solidarnost, odgovorno ravnanje z okoljem, socialna država, pravna država, demokracija. Na teh vrednotah temelječo družbo želimo zapustiti tudi našim zanamcem.

Še enkrat Vas pozivamo, da agonijo Zasavja končate! Zahtevamo uresničitev danih obljub in srečanje z Vami. Jasno sporočamo, da a priori nismo proti sporazumu o strateškem partnerstvu s Francijo, zahtevamo pa, da sporazuma ne podpisujete, preden ne razrešimo problemov sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah!

- Oglas -

Lep pozdrav.
Uroš Macerl, predsednik Eko kroga,
Nasta Doberlet Bučalič,
Civilna iniciativa Trbovlje

.

NAJNOVEJŠE