Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeAkcija Moč voda na Primorskem

Akcija Moč voda na Primorskem

MORDA VAS ZANIMA

Ob septembrskih poplavah, ki so bile med silovitejšimi v zadnjih sto letih, smo se lahko prepričali, da obilica vode v mestu predstavlja resen problem. Zmanjšanje škode in omilitev posledic je mogoče doseči le z učinkovitimi strukturnimi ukrepi in zgodnjim opozarjanjem pred poplavami.

- Oglas -

In prav tem ukrepom na Agenciji RS za okolje posvečamo zelo veliko pozornosti in skrbimo za stalen razvoj in izboljševanje sistema zgodnjega opozarjanja. S tem namenom smo danes, 22. junija, nadaljevali z našo akcijo »Moč voda« in na Primorskem, v občini Miren-Kostanjevica, postavili opozorilno tablico. Svoje simbolno mesto je dobila na drevesu poleg hidrološke postaje v parku, ki je bil v septembrskih poplavah popolnoma preplavljen in je voda onemogočala dostop do bližnjega mosta. Ob tej priložnosti smo vročili opozorilne tablice tudi županom drugih občin v regiji.

Moč voda na PrimorskemNa novinarski konferenci, ki so se je udeležili župan občine Miren-Kostanjevica Zlatko-Martin Marušič, predstavniki Agencije za okolje (ARSO) in župani drugih občin v regiji, je ob namestitvi opozorilne tablice najvišji predstavnik občine povedal: »Ljudje se do lanskega leta niso obremenjevali s poplavami, saj nam niso predstavljale nevarnosti. Na septembrske obilne poplave zato nismo bili pripravljeni in so posledice – poleg prizadetih gospodarskih panog – naredile velik psihološki učinek na ljudi. Namen in cilj občine je zmanjšanje ogroženosti, ki jih ne moremo povsem preprečiti. Zato se bodo ljudje morali sprijazniti in živeti v sožitju z naravo. Program sanacij je pripravljen, zadovoljni smo tudi s sanacijo in ureditvijo struge reke Vipave.«

Janez Polajnar, vodja službe za hidrologijo na ARSO, je s kratkim filmom o poplavah v Sloveniji vidno predočil problem obilice vode med poplavami, ob tem pa dejal: »Kot kaže, bodo v bodoče ekstremni hidrološki pojavi, kot so bile septembrske poplave, bolj pogosti, lahko tudi bolj siloviti. Obilnejša poplava od zadnje je bila v Mirnu-Kostanjevica sicer leta 1927, a je bila lanskoletna silovitejša, predvsem pa je zaradi razvoja družbenih dejavnosti povzročila neprimerljivo večjo škodo. S projektom Moč voda želi ARSO ohraniti kolektivni spomin in zavest ob moči narave, zato je osveščanje ljudi na poplavnih območjih izjemno pomembno in tu nastopi v ospredje pomen akcije »Moč voda« z nameščanjem opozorilnih tablic.«

Igor Podobnik iz Urada za upravljanje z vodami je izrazil podporo povedanemu in dodal: »Podatki opozorilnih poplavnih kart, s katerimi razpolagamo, so dobri, vendar je treba prostorsko načrtovanje upodobiti na način, da bi se zmanjšala škoda, predvsem pa prepovedati gradnjo na poplavnih območjih. Sanacijski program je sprejet, prav tako so v teku dela sanacije.«

O projektu »Moč voda«:

- Oglas -

Gre za četrti dogodek v vrsti petih regijskih predstavitev projekta, ki jih izvajamo z najvišjimi predstavniki občin v letu 2011. Pot osveščanja smo začeli v osrednji regiji, nadaljevali na Dolenjskem, obiskali Gorenjsko, danes smo obiskali Primorsko, pred začetkom poletja pa bomo obiskali še Savinjsko-Štajersko.
Prvič smo tovrstne opozorilne table nameščali v letu 2005, a le na hidrološke postaje. Tokrat gre za razširitev akcije in s tem povečanje zavedanja o nevarnostih, ki jih vode lahko povzročijo v vsakem letnem času. Prav poplave nas namreč opomnijo na ranljivost družbe, zlasti v mestih, kjer je škoda ob teh pojavih največja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×