Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energija7 nasvetov za manj zavržene hrane

7 nasvetov za manj zavržene hrane

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav si morda prizadevate za to, da je količina hrane, ki jo zavržete, čim manjša, so najverjetneje možni dodatni ukrepi, s katerimi se lahko še malce bolj približate idealu. To bo poskrbelo za dodatne prihranke, obenem pa bo imelo pozitiven vpliv na okolje. Pridelava hrane namreč zahteva ogromno energije. Ukrepi za zmanjševanje količine zavržene hrane pa so seveda še posebej pomembni za tiste, ki ste še zelo daleč od ideala. Če morate pogosto zavreči hrano in če imate ob tem slabo vest, vendar ne veste, kaj natančno spremeniti, da se to v prihodnje ne bi več dogajalo, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

1. Pred odhodom v trgovino vedno preglejte zaloge hrane

- Oglas -

Vsekakor je pametno, da pred vsako nabavo hrane vedno vsaj na hitro preverite, kaj že imate doma. Osredotočite se na tista živila, ki bi jih bilo dobro pojesti čim prej, in razmislite, kaj bi lahko skuhali iz teh sestavin. Tako boste ugotovili, katere sestavine še potrebujete za določeno jed. Po drugi strani pa boste vedeli, česa vam ni treba kupovati.

2. Obroke načrtujte vnaprej

Dobro je tudi, da že pred odhodom v trgovino pripravite jedilnik – vsaj za naslednjih nekaj dni. Možnost, da bi kupili nekaj, česar nato ne boste porabili, bo tako precej manjša. Vsako živilo, ki se bo znašlo v vašem nakupovalnem vozičku, bo tam z razlogom.

3. Držite se tistega, kar je zapisano na vašem nakupovalnem seznamu

Pazite, da vas akcije v trgovinah ne premamijo prehitro. Če gre za živila, kot so na primer suhe stročnice ali riž, seveda ne bo nič narobe, če si boste v primeru znižanih cen naredili malce več zaloge. Po drugi strani pa zagotovo ni pametno, da samo zaradi znižanja kupujete večje količine sadja ali zelenjave – razen če imate seveda načrt, kaj boste naredili z vsemi temi živili.

4. Bolj kot na rok uporabnosti se zanašajte na svoj nos in oči

Čeprav je lahko rok uporabnosti, naveden na živilu, koristen za osnovno orientacijo, to ne bi smelo biti edino merilo, ko se odločate, ali določeno živilo pojesti ali zavreči. Ogromno hrane se zavrže prav zaradi pretirano rigidnega sledenja rokom uporabnosti, čeprav je seveda nemogoče, da bi lahko proizvajalec natančno vedel, kdaj se bo določeno živilo pokvarilo. Pri ocenjevanju užitnosti hrane se tako v osnovi zanašajte predvsem na svoj vid in nos.

5. Pripravite praktične prigrizke

- Oglas -

Sadje in zelenjavo, ki ju želite pojesti kot prigrizek, pripravite že ob prihodu iz trgovine (pranje, rezanje na manjše koščke, razdelitev po porcijah itn.). Možnost za to, da takrat, ko bo prišel čas za malico, dejansko posežete po teh prigrizkih, bo tako precej večja. Eden od razlogov, zakaj takrat, ko smo lačni, tako radi posežemo po nezdravih prigrizkih, je namreč to, da so zelo praktični. Nekaj predpriprave bo poskrbelo, da boste precej redkeje zavrgli sveža živila v svojem hladilniku, obenem pa bo vaše prehranjevanje tako tudi precej bolj zdravo.

6. Ostanke obrokov poskušajte uporabiti v drugih receptih

Vedno poskušajte skuhati toliko hrane, kot je boste dejansko pojedli. Toda kljub skrbnemu načrtovanju se vsaj občasno zgodi, da nekaj hrane ostane. Namesto da jo zavržete, jo poskušajte uporabiti v drugem receptu. Ostanke zelenjave lahko na primer dodate juhi, iz pire krompirja lahko naredite svaljke itn. Večinoma obstaja kar precej možnosti za uporabo ostankov, zato bi jih bilo vsekakor škoda preprosto zavreči.

7. Izkoristite svoj zamrzovalnik

Ko opazite, da določena živila ne bodo več dolgo užitna, vendar vam jih najverjetneje ne bo uspelo pojesti pravočasno, jih poskušajte čim prej spraviti v zamrzovalnik. Ta princip je na primer odličen za živila, kot so zelo zrele banane, ki jih boste lahko nato uporabili za »zmešančke«, bananin sladoled ali kot eno od sestavin pri peki slaščic. Zamrzovalnik vam lahko tako kupi nekaj dragocenega časa, zato gre zagotovo za vašega velikega zaveznika v boju z zavrženo hrano.

Preberite tudi: Rešil hrano in jo spravil do ljudi v stiski

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×