Zdravje & prehrana7 naravnih pripravkov za lažje hujšanje

7 naravnih pripravkov za lažje hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Hujšanje je vse prej kot preprost proces. Pogosto je potrebna temeljita sprememba navad – tako tistih, povezanih s prehrano, kot tistih, povezanih z gibanjem. Bližnjice žal ne obstajajo, vendar pa lahko določeni pripravki kljub temu poskrbijo za nekaj dodatnega zagona. Ne, ne govorimo o shujševalnih tabletah, ampak o povsem naravnih napitkih, živilih in rastlinskih izvlečkih, s pomočjo katerih je lahko hujšanje nekoliko lažje, kot bi bilo sicer.

1. Zeleni čaj z ingverjem

- Oglas -

Kombinacija kofeina, teina in katehinov je zaslužna za to, da je zeleni čaj eden od najkoristnejših napitkov za lažje hujšanje. Kofein spodbudi metabolizem, katehini (močni antioksidanti, ki spadajo v skupino flavonoidov) upočasnijo absorpcijo lipidov, tein pa lahko prispeva k sproščanju dopamina, kar zmanjša nevarnost za prenajedanje, ki je pogosto povezano s stresom oziroma z negativnimi čustvi. Učinek zelenega čaja bo še izrazitejši, če boste napitku dodali ingver, ki je prav tako izjemno koristen za hitrejše delovanje metabolizma in s tem za učinkovitejše »kurjenje kalorij«.

2. Cimetov čaj

Naš apetit je močno odvisen od nihanja krvnega sladkorja, ki obenem vpliva na raven energije. Zaradi ekstremnih nihanj krvnega sladkorja se lahko pojavljajo nenehni napadi lakote, ki jih je težko obvladovati. Prevelika nihanja pa so pogosto kriva tudi za to, da smo povsem izmučeni, posledično pa težko zberemo moč za vadbo. Eden od najboljših naravnih dodatkov za uravnavanje krvnega sladkorja je cimet. Tako gre za začimbo, ki jo je smiselno vključiti v čim več jedi, iz cimeta pa si lahko pripravite tudi okusen čaj.

3. Voda iz vrtničnih cvetov

Osnovni cilj hujšanja je seveda izguba odvečnih maščob. Toda če želite imeti lepo postavo, je nujno, da se znebite tudi presežka vode v telesu, ki je pogosto posledica uživanja čezmerne količine soli in s tem natrija. Voda iz vrtničnih cvetov je blag naravni diuretik, zato gre za odlično naravno pomoč pri težavah z zadrževanjem vode v telesu.

4. Ginseng

Ginseng je znan kot adaptogena rastlina, ki telesu pomaga pri prilagajanju na stresne okoliščine. Če ste pod stresom, je hujšanje precej zahtevnejše, saj je stres pri mnogih ljudeh povezan z željo po prenajedanju. Tako je lahko tudi ginseng zelo koristen dodatek za lažje hujšanje. Rastlina poskrbi tudi za to, da boste imeli več energije, posledično pa boste lahko aktivnejši.

5. Lanena semena

- Oglas -

Lanena semena so znana kot eden od najboljših virov vlaknin. Jedi, ki jim dodate malce lanenih semen, so tako precej bolj nasitne, posledično pa se zmanjša želja po prigrizkih med obroki. Vlaknine v lanenih semenih so dragocene tudi za prebavo, obenem pa gre za hrano za koristne bakterije v našem črevesju. Zdrav črevesni mikrobiom pa je med drugim pomemben tudi za uspešno hujšanje. Lanena semena lahko dodate kosmičem, smutijem itn. Z njimi pa lahko obogatite tudi slane jedi, na primer solate in juhe.

6. Pegasti badelj

Znano je, da je pegasti badelj odličen dodatek za jetra, saj vsebuje snov, imenovano silimarin, ki je zelo koristna za zaščito jeter pred poškodbami. Ker je normalno delovanje jeter zelo pomembno za uspešno hujšanje oziroma za vzdrževanje zdrave telesne teže, je lahko tudi pegasti badelj koristen dodatek za lažjo izgubo odvečnih kilogramov. Upočasnjeno delovanje jeter lahko namreč proces hujšanja upočasni za kar približno 30 odstotkov.

7. Limonin sok s črnim poprom

Kombinacija limoninega soka in črnega popra se zdi na prvi pogled malce nenavadna, vendar lahko napitek uspešno spodbudi proces hujšanja. Piperin v črnem popru vpliva na gene, ki nadzorujejo nastajanje maščobnih celic. Posledično pa se tvorba maščobnih celic upočasni. Limonin sok pa je koristen za učinkovitejšo prebavo in hitrejši metabolizem.

NAJNOVEJŠE