5 razlogov zakaj bomo kostanje odslej še raje jedli

  Tukaj je jesen in z njo vonj po kostanjih. Ta sladek plod se lahko odpravimo poiskat kar sami v bližnji gozd in si ga spečemo za malico. Kostanj pa ni samo dober, ampak ima kar nekaj pozitivnih lastnosti. Poglejte si zakaj ga je dobro uživati.

  Kostanj je zdrav

  Primeren je za ljudi s celiakijo

  Ker ne vsebujejo glutena, beljakovine v zrnu, ki iritira tanko črevo, so primerni za ljudi, ki so nanj alergični oz. trpijo za celiakijo.

  Poln antioksidantov

  Kostanj ima veliko vitamina C, ki je pomemben za močne zobe, kosti in stene krvnih žil. Poleg tega vsebuje tudi veliko minerala mangana, ki sodeluje kot koencim v številnih encimskih reakcijah, potrebnih za presnovo ogljikovih hidratov ter presnovo in prebavo beljakovin. Pomaga tudi pri delovanju biotina, regenerira hrustanec in sodeluje pri obrambi celic pred prostimi radikali.

  Stabilna energetska raven

  Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, tudi kompleksnih, ki se prebavijo počasneje kot enostavni in ohranjajo raven energije za nekaj časa.

  Niža holesterol

  Kostanj vsebuje približno 21% priporočenega dnevnega vnosa vlaknin, ki so nujno potrebne za zmanjšanje holesterola v krvi. Bogati so tudi z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki okrepijo dober holesterol in nižajo slabega.

  Vsebuje folno kislino

  Folna kislina je posebej pomembna za nosečnice, saj preprečuje nevrološke okvare pri plodu.

  Več o kostanju boste našli tukaj.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte