Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okolje5 nasvetov za vzgojo malega okoljevarstvenika

5 nasvetov za vzgojo malega okoljevarstvenika

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za okolje bi se morala začeti že v otroštvu. Če boste svojim otrokom privzgojili zavedanje, kako pomembno je, da skrbimo za naš planet, bodo kot odrasli precej bolj pozorni na svoje odločitve, ki lahko vplivajo na okolje. To bo seveda še posebej pomembno, če bodo imeli moč, da sprejemajo odločitve, ki presegajo individualne izbire. Morda jih bo prav »okoljska vzgoja« v otroštvu motivirala za to, da bodo kot odrasli precej bolj aktivni. Čeprav imate morda občutek, da gre za zelo majhen kamenček v mozaiku, ni ozaveščanje otrok o pomenu okoljevarstva nikoli nesmiselno. Čas in energija, ki ju boste vložili v to, se bosta zagotovo bogato obrestovala. Seveda pa je pomembno, da začnete postopoma, sicer je lahko informacij hitro preveč …

1. Učite z zgledom

- Oglas -

Niti najbolj dodelana teorija ne zaleže kaj dosti, če ni podkrepljena s prakso. Tudi ko gre za privzgojo okoljevarstvenih vrednot, boste morali najprej začeti pri sebi. Pomembno je torej, da postanete precej bolj pozorni na to, kako se obnašate v otrokovi bližini (seveda pa tudi nasploh). Kaj naredite z odpadki, ko v bližini ni koša za smeti? Kako pogosto kupujete vodo v plastenkah ali plastične nakupovalne vrečke? Čeprav imate morda občutek, da otrok tega niti ne zaznava, je resnica najverjetneje precej drugačna.

2. Poskrbite za več časa v naravi

Za to, da bo lahko vaš otrok resnično razumel, kako pomembna je skrb za čisto okolje, je nujen pristen stik z naravo. Pomemben vidik implicitne okoljevarstvene vzgoje tako predstavlja tudi pogostejše preživljanje časa v naravi, ki bo seveda poskrbelo tudi za mnoge druge koristi. Če je mogoče, se z otrokom večkrat odpravite na sprehod v gozd. Med potjo usmerjajte njegovo pozornost k rastlinam in živalim, ki jih srečujeta, hkrati pa lahko mimogrede pobereta morebitne odpadke, na katere bosta naletela med sprehajanjem.

3. Skupno prebiranje knjig in ogledovanje videoposnetkov

Pri malce starejših otrocih pride v poštev tudi skupno prebiranje knjig oziroma slikanic, v katerih je okoljska problematika predstavljena s pomočjo zanimive zgodbe, ki pritegne otrokovo pozornost. Pomembno je, da je podajanje informacij nevsiljivo in prilagojeno otrokovi starosti. Suhoparne informacije bi namreč otroka zmedle in zdolgočasile, kar bi lahko vzbudilo odpor. Pri izbiri virov bodite torej zelo pazljivi. Podobno velja tudi za različne videoposnetke. Če opazite, da otrok ni najbolj zainteresiran za določene oblike podajanja vsebine, raje poiščite primernejši način za izobraževanje.

4. Iskanje načinov za ponovno uporabo odsluženih predmetov

Učenje je običajno še posebej uspešno, če je prepleteno z igro oziroma s kreativnimi dejavnostmi. Odličen način za privzgojo čuta za okolje je lahko tako tudi skupno ustvarjanje. Z otrokom najprej poiščita odslužene predmete v vašem gospodinjstvu, nato pa poskušajta skupaj najti načine za njihovo predelavo, ki bo omogočila ponovno uporabo. Stare nogavice lahko na primer postanejo zabavne lutke, odsluženo posodo lahko spremenita v cvetlične lonce, iz starih oblačil pa sešijeta improvizirani šotor, ki ga bo mogoče uporabiti za igro. Otrok se bo tako naučil, da je koš za odpadke zares čisto zadnja možnost, ne prva izbira.

5. Vključevanje otroka v proces ločevanja odpadkov

- Oglas -

Otroci običajno uživajo pri igrah, ki temeljijo na razvrščanju oziroma iskanju podobnosti in razlik. Tako lahko postane tudi proces ločevanja odpadkov, ki je na prvi pogled precej dolgočasno početje, zabavna igra. Zberite odpadke in prosite otroka, da vam pomaga pri razvrščanju v ustrezne koše. Seveda pri tem pazite, da se otrok ne bo dotikal predmetov, ki bi bili lahko zanj nevarni.

Preberite še: Intervju z waldorfsko vzgojiteljico: Vzgoja za življenje v predšolskem obdobju

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×