0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjurvedske metode za bujne lase in njihovo hitrejšo rast

Ajurvedske metode za bujne lase in njihovo hitrejšo rast

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda je zakladnica številnih modrosti. Med drugim lahko s pomočjo določenih ajurvedskih metod, ki se uporabljajo že dolga stoletja, poskrbite, da bodo vaši lasje bistveno gostejši oziroma bujnejši. Obenem pa gre za metode, s katerimi je mogoče pospešiti rast last.

- Oglas -

Pri oblikovanju jedilnika upoštevajte došo, ki ji pripadate

Osnova ajurvedskih pristopov za lepše in bolj zdrave lase je urejena prehrana. Pri tem je pomembno, da je prehrana prilagojena posamezni doši. Ajurveda namreč loči tri osnovne tipe konstitucij, in sicer vato, pito in kapho. Za vate je priporočljiva nekoliko težja, bolj nasitna hrana z malce večjim deležem maščob. Pite bi se morale osredotočiti predvsem na hrano s hladilnimi učinki, za kaphe pa so lahko še posebej koristna grenka in kiselkasta živila z rahlo pekočim priokusom. Lasje vat so pogosto vsaj rahlo skodrani, njihovo lasišče pa je običajno precej suho. Pite imajo običajno ravne, svilnate in precej tanke lase, lasje oseb, katerih primarna doša je kapha, pa so pogosto precej močni in gosti, vendar so možne težave s čezmernim maščenjem lasišča.

Kot omenjeno, si lahko vate privoščijo nekoliko večjo količino maščobe v prehrani, vendar so zmerne količine zdravih maščob zelo pomembne tudi za drugi dve doši – med drugim tudi zaradi pozitivnega vpliva za lase. Pri pripravi jedi ne pozabite na začimbe, kot so kumin, ingver in kurkuma, saj lahko z njihovo pomočjo izboljšate prebavo in poskrbite za lažjo absorpcijo hranil. Zelo koristna pa so lahko tudi določena zeliščna prehranska dopolnila, predvsem triphala.

Izjemno pomembna je redna nega las s kakovostnimi olji

Ne glede na to, katera je vaša osnovna doša, je v skladu z ajurvedo zelo pomembno redno nanašanje olj na lase in lasišče. To poskrbi za izdatno vlaženje las in za oskrbo s številnimi koristnimi hranili. Posledično so lasje bistveno bolj zdravi, njihova rast pa je hitrejša. Čeprav je uporaba olj priporočljiva za vse doše, je pri izbiri najustreznejšega olja dobro upoštevati specifične potrebe posameznih doš. Tako je za vate še posebej koristno mandljevo ali sezamovo olje, pitam se priporoča uporaba kokosovega olja, najboljša izbira za kaphe pa je olivno olje.

- Oglas -

Priporočljivo je, da olje na lase nanesete pred vsakim pranjem. Pri tem je pomembno, da las ne perete več kot dvakrat tedensko, saj lahko s tem odstranite preveč koristnih maščob, kar bi upočasnilo rast las. Olje pustite na laseh vsaj približno 20 minut. Še bolje pa bo, če boste svojemu lasišču medtem privoščili nežno masažo in če boste uporabili rahlo segreto olje.

Za piko na i poskrbijo zeliščni toniki za lase

Ajurvedska nega las pa ne bi bila popolna brez kakovostnih zeliščnih tonikov oziroma tonikov iz izvlečkov različnih delov rastlin, vključno s plodovi. Tonik pripravite podobno, kot če bi kuhali čaj. Če težko pridete do določenih sestavin za pripravo naravnega tonika za lase, si lahko pomagate tudi s kupljenimi šamponi, ki vsebujejo te sestavine. Tonike uporabite na koncu pranja las. Z njimi preprosto prelijte lase in jih ne izpirajte več (če je mogoče, se nato izognite uporabi sušilnika za lase). Odlična izbira za pospeševanje rasti las je lahko na primer tonik, pripravljen iz listov svete bazilike.

Zelo blagodejne učinke imajo lahko tudi toniki za lase, izdelani iz sestavin, kot so vrtnični cvetovi, neem oziroma nim, amla (znana tudi kot indijska kosmulja), hema in hibiskus. Za izpiranje las pa lahko uporabite tudi zeleni čaj, ki je še posebej priporočljiv za kaphe.

NAJNOVEJŠE