Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana3-dnevni program za več energije

3-dnevni program za več energije

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje spanja ima lahko izredno negativen vpliv na vaše zdravje in počutje. Ko smo zelo zaposleni, je pogosto ena prvih stvari, ki jih žrtvujemo, da bi pridobili več časa, prav spanje. Če to počnete pogosto, bo pomanjkanje (kakovostnega) spanca prej ali slej terjalo svoj davek.

- Oglas -

Čeprav težko nadoknadimo neprespane noči, lahko poskušate težave z utrujenostjo oziroma pomanjkanjem energije vsaj deloma omiliti s 3-dnevnim intenzivnim programom počitka, ko bo imel kakovosten spanec prioriteto, obenem pa boste poskrbeli za oskrbo svojega telesa z ustreznimi hranili in ravno pravšnjo količino telesne aktivnosti. Tudi prehrana in gibanje imata namreč izjemno velik vpliv na našo raven energije.

Idealno je, da program izvajate ob koncu tedna, saj boste imeli tako najverjetneje več časa za to, da se resnično posvetite posameznim elementom.

1. dan

V petek se v posteljo odpravite vsaj okoli 11. ure zvečer. Na ta račun se boste morali sicer morda odpovedati druženjem oziroma zabavi, vendar vam bo telo ob koncu tega programa zagotovo izredno hvaležni, da ste mu privoščili zares intenziven počitek.

Budilko nastavite na 10. uro zjutraj. Tako boste imeli več kot dovolj časa za to, da vsaj deloma nadoknadite zamujen spanec (za vsako zamujeno uro spanja naj bi sicer naše telo potrebovalo kar štiri dodatne ure, da si opomore!), vendar po drugi strani ne boste zamudili dneva. Ta dan naj bodo vaši obroki sestavljeni pretežno iz zelenjave in sadja. Še posebej pomembno je, da v vsak obrok vključite vsaj nekaj zelenjave, po možnosti zelenolistne, ki je še posebej koristna za obnovitev vaših energetskih zalog. Obenem poskušajte popiti čim več vode. Intenzivna utrujenost je namreč pogosto vsaj deloma povezana z dehidracijo.

- Oglas -

Če so na vašem urniku tudi srečanja s prijatelji, pazite, da ne boste pretiravali z alkoholom. Vsekakor pa je pomembno, da alkohola ne pijete vsaj nekaj ur pred spanjem. Poskušajte si vzeti vsaj uro ali dve za vzpon na bližnji hrib ali podobno dejavnost, ki ni pretirano intenzivna, vendar kljub temu poskrbi, da se malce preznojite. Tudi danes se v posteljo odpravite okoli 11. ure zvečer. Bonus nasvet: pospravite in počistite spalnico ter zamenjajte posteljnino. Prostor, v katerem spimo, ima namreč izjemno velik vpliv na kakovost našega spanca.

2. dan

Zbudite se okoli 9. ure zjutraj. Ponovno boste imeli na voljo precej časa za spanec, vendar se boste tako počasi približali svoji običajni rutini ob delovnikih. Najverjetneje se počutite precej bolje, vendar to še ne pomeni, da si je vaše telo resnično opomoglo.

Tudi danes poskušajte pojesti čim več zelenjave, na jedilnik pa lahko dodate tudi polnovredna žita in živila, kot so sladki krompir, oreščki in humus, ki so zelo dobra izbira, ko potrebujete več energije. Oblikujte tudi jedilnik za teden, ki je pred vami. Če je mogoče, vsaj del obrokov pripravite vnaprej. Tako se boste lažje uprli poseganju po nezdravih prigrizkih, po katerih smo pogosto zelo utrujeni. Vsaj za danes poskušajte iz svoje prehrane povsem izločiti procesiran sladkor.

Vzemite si čas za raztezne vaje ali jogo, ki je odlična za nežno poživitev – tako fizično kot psihično. Če je mogoče, se izognite popoldanskemu dremežu. Zvečer se začnite na odhod v posteljo pripravljati dovolj zgodaj. Vaša rutina naj bo sestavljena iz sproščujočih dejavnosti. Če težko zaspite, si pomagajte s t. i. belim šumom.

3. dan

Pazite, da ne boste zapravili vsega, kar ste zgradili v zadnjih dveh dneh. Poskrbite, da boste od zdaj naprej spali približno osem oziroma vsaj sedem ur na noč. Zjutraj si privoščite zdrav zajtrk, ki bo poskrbel za dodatno dozo energije za dan, ki je pred vami.

Kosilo naj bo lažje, saj se s tem izognete padcu energije, ki nas pogosto preseneti prav sredi dneva. Tudi danes si poskušajte vzeti nekaj časa za gibanje, toda ne na račun spanja. Če lahko telovadite samo v poznih večernih urah, dajte prednost spanju. Čeprav je seveda tudi redna telesna aktivnost zelo pomembna, se večina strokovnjakov strinja, da je kakovosten spanec še precej pomembnejši.

Če ste danes težko vstali, se poskušajte v posteljo odpraviti še nekoliko bolj zgodaj. Idealno je, da zaspite vsaj do 11. ure zvečer, saj si lahko tako zagotovite zares krepčilen spanec, usklajen z naravnim cirkadianim ritmom človeškega telesa.

- Advertisement -

Preberite tudi: Kako se lahko zaščitimo pred negativno energijo drugih?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×