Zdravje & prehrana5 koristi kurkume za zdravje, počutje in lepoto

5 koristi kurkume za zdravje, počutje in lepoto

MORDA VAS ZANIMA

Kurkuma je začimba, ki sicer izvira iz Indije oziroma iz Azije, vendar je postala vsaj v zadnjih letih zelo priljubljena in razširjena tudi pri nas. Gre za začimbo, ki nima posebej izrazitega okusa, namesto tega pa lahko zelo uspešno poskrbi za poživitev barve jedi. Še pomembneje pa je, da bo ta »sončna začimba« obogatila hranilno sestavo, saj vsebuje kar nekaj snovi z zelo blagodejnimi vplivi na zdravje.

- Oglas -

Tako se kurkuma ne uporablja le kot začimba, ampak so izvlečki kurkume tudi pogosta sestavina prehranskih dopolnil. Hkrati pa se kurkuma uporablja tudi v napitkih, kot je na primer zlato mleko. Možnosti, kako zaužiti več kurkume, je torej kar nekaj. Pogostejše uživanje kurkume ima lahko precej pozitivnih vplivov na zdravje in počutje, pa tudi na vaš videz, predvsem na kožo. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših pozitivnih učinkov, povezanih z redno uporabo kurkume …

1. Protivnetni učinki

Kronična vnetja v telesu so praviloma manj intenzivna od akutnih, a zato precej bolj nevarna, saj so v večini primerov povezana z neustreznim odzivom imunskega sistema. Telo namreč zaznava nevarnost, ki v resnici ne obstaja, zato je je ves čas v pripravljenosti. Vnetni odziv ni več nekaj, kar bi bilo rezervirano za ekstremne situacije, ampak postane nova normalnost. Kurkuma velja za eno najmočnejših naravnih protivnetnih snovi – oziroma, še malce natančneje, za protivnetne učinke poskrbi predvsem kurkumin, glavna sestavina kurkume. Gre za snov, katere absorpcija bo še posebej dobra, če boste kurkumo uživali skupaj s črnim poprom. Piperin v popru je namreč znan po tem, da pomaga pri povečevanju t. i. biorazpoložljivosti kurkumina. Ker so kronična vnetja v telesu povezana s številnimi resnimi obolenji, je zelo pomembno, da poskušamo telesu pomagati s povečanim uživanjem protivnetnih živil. In ena najboljših izbir je zagotovo prav kurkuma. O protivnetnih učinkih kurkume so in še potekajo tudi številne raziskave po svetu.

2. Odličen vir antioksidantov

Kurkumin uvrščamo tudi med antioksidante, torej snovi, ki preprečujejo oksidativni stres, in sicer tako, da nevtralizirajo nevarne proste radikale. Poleg kurkumina pa lahko v kurkumi najdemo tudi druge pomembne antioksidante. Vsebnost antioksidantov je tako še eden izmed razlogov, zaradi katerih je kurkuma odlična naravna pomoč pri zmanjševanju tveganja za kronične bolezni. Več o raziskavi tukaj.

Kurkuma

3. Upočasnjevanje procesa staranja

Naša koža je neizogibno podvržena staranju. Čeprav je po eni strani nujno, da sprejmemo ta naravni proces, pa vendarle ni treba, da se povsem prepustimo. Obstajajo namreč zelo učinkovite metode, s pomočjo katerih je mogoče nekoliko upočasniti staranje. Pri tem seveda ne mislimo na drastične kirurške posege s številnimi potencialnimi zapleti. Povsem naravne tehnike so lahko namreč precej učinkovitejše, kot si verjetno predstavljate. Zaradi večjih količin antioksidantov, ki jih najdemo v kurkumi, gre tudi za odlično naravno pomoč pri zaviranju nastajanja gubic in drugih znakov staranja na koži.

4. Superživilo za vaše možgane

- Oglas -

Uživanje kurkume oziroma kurkumina naj bi pripomoglo k izboljšanemu delovanju pomembne beljakovine v naših možganih. Gre za poseben možganski nevrotropični faktor, ki ga izločajo nevronske celice in za katerega se običajno tudi v slovenščini uporablja kratica BDNF. Prisotnost te beljakovine prispeva k nastajanju novih živčnih celic, kar lahko med drugim pripomore k boljšemu spominu in k izboljšani koncentraciji. Kurkuma je tako tudi ena najboljših začimb za zaščitno možganov oziroma kognitivnih funkcij.

5. Zmanjševanje tveganja za depresijo

Možganski nevrotropični faktor BDNF, katerega delovanje lahko, kot omenjeno, spodbudimo tudi s pogostejšo uporabo kurkume, ni pomemben le za spomin, koncentracijo in sorodne možganske aktivnosti. Gre namreč za snov, ki ima obenem pomemben vpliv na razpoloženje, saj spodbuja tudi delovanje serotonina in dopamina – dveh ključnih nevrotransmitorjev. Tako lahko s pomočjo kurkume zmanjšamo tveganje za depresijo in sorodne težave. Po nekaterih navedbah pa naj bi kurkuma pomagala celo pri omilitvi simptomov v primerih, ko se je depresija že razvila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×