0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana6 razlogov, zaradi katerih obožujemo ingver

6 razlogov, zaradi katerih obožujemo ingver

MORDA VAS ZANIMA

Ingver vam je najverjetneje precej dobro poznan. Še posebej v zimskih mesecih si marsikdo izmed nas z veseljem privošči skodelico izjemno aromatičnega ingverjevega čaja, ki nas prijetno pogreje. Obenem se tudi pri nas ingver pogosto uporablja kot začimba, predvsem pri pripravi azijskih oziroma indijskih jedi. A ingver seveda ni dragocen le zaradi zanimivega okusa. Vsebuje namreč tudi kar nekaj snovi, ki so zelo koristne za zdravje. Tako se pogosto uporablja tudi v prehranskih dopolnilih, namenjenih preprečevanju oziroma lajšanju različnih težav z zdravjem. Če vas ingver morda še ni povsem navdušil, vas bodo spodnji razlogi zagotovo prepričali, da ga začnete uporabljati precej pogosteje kot doslej.

- Oglas -

1. Protivnetni učinki

Kronična vnetja v telesu so povezana s številnimi boleznimi, na primer z revmatoidnim artritisom. Čeprav naravni pripravki ne morejo popolnoma odpraviti tovrstnih težav, pa je mogoče z nekaterimi zelo uspešno omiliti vnetja v telesu in s tem ublažiti neprijetne simptome. Ena najboljših izbir za to je prav ingver. Vsebuje namreč izjemno močne protivnetne snovi.

2. Pomoč pri ublažitvi slabosti in prebavnih težav

V tradicionalnem zdravilstvu je bil ingver cenjen predvsem zaradi pozitivnih vplivov na prebavo. Ingverjev čaj in drugi pripravki iz ingverja lahko pomagajo pri napihnjenosti, slabosti in drugih težavah, povezanih s prebavo. Uporaba ingverja za lajšanje tovrstnih težav je zelo razširjena še danes. Po malce težjem obroku, ki vam povzroča nelagodje v želodcu, si je tako vsekakor pametno privoščiti skodelico ingverjevega čaja. Hrana se bo tako precej lažje prebavila. Z ingverjevimi pripravki pa si pogosto pomagajo tudi rakavi bolniki, ki so sredi kemoterapije. Pogost stranski učinek kemoterapije je namreč prav slabost.

Zakaj obožujemo ingver?

3. Izboljšanje prekrvavitve

Že na začetku smo omenili, da nas ingverjev čaj prijetno pogreje. Čeprav je to značilno za čaje nasploh, pa je ingverjev čaj pri tem vendarle še posebej uspešen. Ingver je namreč znan po izredno pozitivnem vplivu na krvni obtok, težave s prekrvavitvijo pa so eden najpogostejši razlog za to, da nekatere ljudi neprestano zebe, kar se še posebej pogosto odrazi v obliki stalno mrzlih dlani in stopal. Če so vam tovrstne težave znane, je vsekakor zelo priporočljivo pogostejše pitje ingverjevega čaja. Hitrejša prekrvavitev lahko obenem nekoliko dvigne telesno temperaturo ter spodbudi znojenje in s tem hitrejše odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa. Tako je ingverjev čaj tudi odličen napitek za učinkovitejše razstrupljanje telesa in za hitrejše premagovanje bolezni.

4. Pomoč pri krepitvi imunskega sistema

Vzpostavljanje oziroma ohranjanje močnega imunskega sistema je seveda kompleksen proces, ki vključuje različne ukrepe. Eden izmed »koščkov v mozaiku« je lahko tudi redno uživanje ingverja. Pripravki iz ingverja namreč prispevajo h krepitvi imunskega sistema, še posebej če jih uživate vsakodnevno. Če ste že zboleli, pa si lahko z njimi pomagate pri lajšanju neprijetnih simptomov, povezanih z dihali. Ingver je namreč zelo uspešen pri sproščanju dihalnih poti.

- Oglas -

5. Protibolečinsko delovanje

Pogosta uporaba aspirina in podobnih protibolečinskih zdravil lahko povzroči ogromno nezaželenih stranskih učinkov oziroma resnih težav z zdravjem. Čeprav se v določenih situacijah seveda skorajda ni mogoče izogniti nekoliko močnejšim protibolečinskim učinkovinam, morate paziti, da so tovrstna zdravila rezervirana zgolj za najnujnejše primere. Kadar bolečina ni prehuda, pa je precej bolje, da najprej poskusite z malce bolj naravnimi možnostmi. Ena izmed njih je tudi ingver, ki učinkuje tudi protibolečinsko, kar je povezano z njegovim protivnetnim delovanjem.

6. Izboljšana absorpcija esencialnih hranil

Poleg splošnega pozitivnega vpliva na prebavo je treba posebej izpostaviti ingverjevo sposobnost, da pripomore k lažji absorpciji hranil. Ingver namreč spodbuja izločanje prebavnih encimov. Uživanje ingverjevih pripravkov tako poskrbi, da se mnoga esencialna hranila precej lažje absorbirajo, posledično pa se zmanjša nevarnost za to, da bi prišlo do njihovega pomanjkanja in s tem povezanih težav.

NAJNOVEJŠE