Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.
Zdravje & prehranaPomagajte telesu, da se znebi nevarnih delcev živega srebra

Pomagajte telesu, da se znebi nevarnih delcev živega srebra

MORDA VAS ZANIMA

Izpostavljenost živemu srebru je lahko izredno nevarna. V skrajnem primeru sta možni tudi zastrupitev in smrt. Problematična pa je lahko tudi izpostavljenost manjši količini delcev živega srebra, ki sicer ni nujno toksična, vendar pa lahko na dolgi rok povzroči ogromno težav z zdravjem. Prisotnost delcev živega srebra v človeškem telesu je običajno povezana predvsem z uživanjem rib in morskih školjk. Kot je znano, so namreč morja vse bolj onesnažena, kar med drugim pomeni tudi prisotnost vse večjih količin živega srebra. Pozorni morate biti tudi na to, da nikoli ne uporabljate zdravil, ki jim je potekal rok uporabnosti.

- Oglas -

Delci živega srebra so sicer pogosto prisotni tudi v zraku in v vodi, vendar tu praviloma ne gre za količine, ki bi bile posebej problematične. Največja nevarnost za zastrupitev s to težko kovino obstaja ob razbitju določenih merilnih naprav (npr. starega termometra ali naprave za merjenje krvnega tlaka) ali v primeru zadrževanja v bližini določenih tovarn ali odlagališč odpadkov, zato je tveganje pri določenih poklicih še posebej visoko.

Negativni vplivi živega srebra na človeški organizem

Živo srebro je lahko še posebej nevarno za osrednji in periferni živčni sistem. Hkrati pa lahko zelo negativno vpliva na ledvice, pljuča, prebavila in imunski sistem. Izpostavljenost večji količini živega srebra lahko, kot omenjeno, vodi do zastrupitve, ki se kaže v obliki simptomov, kot so močna tresavica in oslabljene kognitivno-motorične sposobnosti. Potrebno je takojšnje ukrepanje, saj je lahko sicer zastrupitev z živim srebrom usodna. Če gre za izpostavljenost manjšim količinam živega srebra v daljšem časovnem obdobju, na primer zaradi pogostega uživanja (večjih) rib, pa se lahko pojavljajo težave z glavoboli, nespečnostjo, spominom in podobni simptomi.

Vlaknine, klorela in z žveplovimi spojinami bogata živila

Najpomembnejši ukrep je seveda zmanjševanje tveganja za to, da bi sploh prišlo do kopičenja delcev živega srebra v telesu. Načelo, da je preventiva precej boljša od kurative, je v tem primeru še posebej resnično. A če vas vendarle zanimajo tudi ukrepi, s pomočjo katerih je mogoče prispevati k odstranitvi morebitnih delcev živega srebra iz telesa, se je smiselno osredotočiti predvsem na prehrano. V določenih živilih lahko namreč najdemo snovi, ki se vežejo na delce težkih kovin, kamor sodi tudi živo srebro. Te snovi spadajo med t. i. kelatorje, ki se uporabljajo tudi v medicini, kot pomoč pri zastrupitvi s kovinami.

Ena izmed skupin živil, ki so lahko še posebej koristna, so živila, bogata z vlakninami, torej sadje, zelenjava, stročnice ipd. V povezavi z odstranjevanjem delcev težkih kovin iz telesa se pogosto omenja tudi alga, imenovana klorela. Prav tako pa naj bi bila koristna z žveplovimi spojinami bogata živila, kot je na primer česen. Poleg tega je včasih smiselno v »razstrupljevalno dieto« vključiti tudi določene dodatke oziroma prehranska dopolnila. Še posebej dobre rezultate naj bi prinesla uporaba glutationa. Pozabiti pa ne smete niti na zadosten vnos vode, ki je seveda izjemno pomembna za učinkovito razstrupljanje organizma.

Zelo pomemben je tudi selen

- Oglas -

Naše telo potrebuje relativno majhne količine selena, a vendarle gre za mineral, brez katerega ne gre. Pomemben je za nemoten potek številnih procesov. Poleg tega pa se lahko selen veže na živo srebro in druge težke kovine ter tako pomaga pri njihovem odstranjevanju iz telesa. Kot vir selena se pogosto omenjajo predvsem različne vrste rib, ostrige, školjke ipd., kar pa je seveda težava, če vas selen zanima predvsem zato, ker želite preprečiti kopičenje živega srebra v telesu, saj bi lahko s tem dodatno povečali količino te težke kovine. Tako je precej bolje, da posegate po rastlinskih virih selena. Eden najboljših rastlinskih virov tega minerala so brazilski oreščki, ki vsebujejo celo več selena kot na primer tuna. Tako ne veljajo zgolj za odličen rastlinski vir, ampak za enega najboljših virov selena nasploh. Med precej dobre vire pa sodijo še sončnična semena, indijski oreščki, zelena in rjava leča ter ameriški orehi.

Preberite tudi: Kako odstranimo težke kovine iz telesa: nasveti za razstrupljanje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×