3 poletni osvežilni sokovi

    Zakorakali smo v poletje in temperature bodo iz dneva v dan višje. Temu primerno nikar ne pozabite na pitje zadostnih količin tekočine. Predstavljamo vam tri predloge zelenjavnih in sadnih sokov, ki bodo osvežili vaše poletne mesece.

    Sestavine za zdrav in okusen sok

    Pri pripravi sokov izbirajte čim bolj sveže sestavine, sok spijte takoj in ga ne shranjujte v hladilniku – tako bo v sebi ohranil kar največ hranilnih sestavin. Sadje in zelenjavo, ki jo uporabite pri pripravi soka, skrbno operite in se izogibajte prezrelim ali poškodovanim sestavinam. Če imate to možnost, uporabljajte sveže sadje in zelenjavo domače ali ekološke pridelave.

    Priprava soka

    Za uporabo sokov lahko uporabite sokovnik ali multipraktik. Sokovnik je primeren predvsem za sočenje agrumov in jabolk, saj izvleče sok in odstrani trde dele (kožo, peške, skorjo). Multipraktik, ki sadje in zelenjavo v celoti utekočini, je najboljša rešitev za mletje mehkega sadja (npr. maline, jagode). Če nimate sokovnika, pri mletju sestavin v multipraktiku dodajte malo vode in nato sok precedite skozi gazo ali gosto sito. Ste pripravljeni na pripravo poletnega soka? 3, 2, 1, gremo …

    Češnja smoothie

    Sok iz češenj in malin

    Iz češenj in malin pripravite sokova (vsakega naj bo za približno četrtino skodelice). Iztisnite sok polovice limone. Zmešajte češnjev in malinov sok ter dodajte limonin sok. Prelijte čez zdrobljen led.

    Sok iz marelic, mete in limet

    Razkoščičite tri zrele marelice, iztisnite za tri žlice limetinega soka, sesekljajte za čajno žličko metinih listov. V multipraktiku zmeljite marelice in limetin sok, po okusu sladkajte z medom. Kozarce do polovice napolnite z zdrobljenim ledom in meto ter prelijte s sokom.

    PREBERITE TUDI:  Starostne pege - Kako jih lahko odstranimo?

    Sok iz zelene solate in bazilike

    Potrebujete eno glavo zelene solate, glavo radiča, kakih pet listov bazilike. Vse sestavine obdelajte v sokovniku in dodajte sok polovice limone.

    Še nekaj napotkov …

    Ker količina soka, dobljena iz sadeža ali zelenjave, ni nikoli enaka, so vse količine v receptih za sokove zgolj okvirne. Prilagodite jih velikosti svojih sestavin – starejši, zrelejši sadeži npr. dajo več soka. Sokovi so najboljši, če jih postrežete ohlajene (jih npr. prelijete čez zdrobljen led). Sokove iz zelenjave začinite s soljo ali poprom.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte