Zdravilno ricinusovo olje

januar 24, 2012 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike. Raste hitro in z malo nege. Olje se pridobiva iz ricinusovih semen. Barva je prozorna ali rahlo rumena, olje je lahko brez okusa ali pa ima blag okus. Osemdeset odstotkov olja sestavljajo trigliceridi, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, ki je vzrok, da je olje dragocena kemijska surovina. Vreti začne pri 313 °C in je presenetljivo polarno, kar dovoljuje kemijsko derivacijo, ki ni značilna za ostala olja iz semen.

Ricinus ali kloščevec

Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) iz katere pridobivajo ricinusovo olje, prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike.

Nevarnost pri obiranju

Semena ricinusa vsebujejo ricin, ki je toksičen protein in ostane kot odpadek pri izdelavi olja, zato samo olje ni strupeno. Vendar je ricin vzrok za nevarnost pri obiranju semen. Na površini rastline so spojine, ki lahko povzročajo trajne poškodbe živčevja. V Indiji, Braziliji in na Kitajskem pobiralci trpijo za škodljivimi stranskimi učinki njihovega dela. Toksičnost je spodbudila iskanje alternativnih načinov, ki bi omogočili varnejšo obiranje rastline. Nekateri raziskovalci iščejo rešitev v genetski spremembi rastline – z namenom, da ne bi več proizvajala strupene snovi.

Seme rastline je strupeno samo, če ga zdrobiš ali žvečiš. Že štiri semena lahko ubijejo človeka. Znaki zastrupitve se pojavijo približno 18–24 ur po zaužitju. Ocenjeno je bilo, da je gram ricina 6000-krat bolj smrtonosen kot gram cianida in 12.000-krat bolj smrtonosen od strupa klopotače. Ricin povzroči lepljenje in razčlenitev rdečih krvničk, krvavitve v prebavnem traktu, poškodbe jeter in ledvic. Zaradi visoke strupenosti se ga v obliki injekcije uporablja za izvajanje atentatov.

Ricinusovo oljeUporaba olja

Zrna ricinusa so našli v grobnicah starih Egipčanov, ki so olje uporabljali kot zaščito pred draženjem kože, obrazno olje in stenj za svetilke. Danes se ricinusovo olje uporablja za številne namene.

Ricinusovo olje v medicini

V farmaciji redko dobimo čisto snov, saj so zdravila pogosto kombinirana prav z ricinusovim oljem. V ZDA je ricinusovo olje varno za uporabo kot odvajalno sredstvo, saj vpliva na delovanje tankega črevesa. Kljub temu ni najbolj priporočljiv, saj lahko povzroči neželene stranske učinke, kot so krči, driska in nezmožnost zadrževati blato (tudi med spanjem).
Olje odpravlja bolečine, zmanjša vnetja, izboljša delovanje jeter, imunskega sistema in prebave, pomaga pri hemoroidih, ječmenu in žolčnih kamnih. Prav tako pozitivno vpliva pri menstrualnih težavah, cistah na jajčnikih in maternici ter mišičnih poškodbah. Uporablja se ga tudi za izboljšanje umske sposobnosti.

Ricinusovo olje dokazano pospešuje porod, vendar je njegova uporaba sporna. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki uživajo ricinusovo olje, več verjetnosti, da bodo rodile v roku 24 ur, v primerjavi z ženskami, ki olja niso uživale. Vendar olje ne vpliva na čas poroda pri ženskah, ki so noseče več kot 40 tednov.

Nekateri olje uporabljajo pri zdravljenju multiple skleroze, cerebralne paralize, Parkinsonove bolezni in bolečin pri artritisu in revmi. Olje pomaga tudi pri težavah in poškodbah kože, kot so sončne opekline, odrgnine, bradavice, starostne pege, kronično srbenje in vneta koža.

Recepti

Za lajšanje artritisa, živčnega vnetja in bolečin v mišicah
Naredite pripravek z ricinusovim oljem in ga položite na vneto mesto. Čezenj pokrijte plastično vrečko. V steklenico za vodo nalite vročo vodo in jo položite na vrečko. Pripravek pustite delovati od 45 minut do ene ure.

Za trdovratne glivične okužbe kože in nohtov
Poškodovano kožo za 10–15 minut pomočite v grenko sol (ang. Epsom salt), ki bo omehčala in razkužila poškodovano mesto. Nato nanj namažite olje, ki pospeši proces zdravljenja.

Mikrosporija
Ta glivična okužba je trdovratna za zdravljenje, vendar je aktivna spojina ricinusovega olja učinkovita tudi pri tem. Poškropite ricinusov list z vročo vodo in ga grobo zdrobite. List nato namočite v čisto kokosovo olje. Segrejte list do temperature, ki ne bo poškodovala vaše kože, in ga položite na poškodovano mesto. Pustite na koži vsaj eno uro, še bolje čez noč. Postopek ponovite vsak večer, dokler je potrebno. Če opazite rdečico ali dobite občutek neugodja v okolici vnetega mesta, takoj prenehajte s tovrstnim zdravljenjem.

Zaprtje
Pri zdravljenju zaprtja se je najbolje pred tem posvetovati z zdravnikom. Načeloma se zjutraj vzame od pol do ene žličke olja, ki ga lahko mešate sokom. Prevelik odmerek lahko povzroči drisko, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu ali krče. Ljudje s črevesno zaporo, akutnim vnetjem črevesa, vnetjem slepiča ali z bolečinami v trebuhu NE smejo jemati olje brez privolitve zdravnika.

Tumor
Olje lahko prepreči ali zmanjša pojavljanje tumorjev v telesu. Pripravek namestite na mesto s tumorjem. Raziskovalci želijo odkriti metodo, kjer bi združili ricin s protitelesci, ki bi potoval naravnost v tumor. Tam bi ricin uničil rakave celice, brez da bi poškodoval druge človeške celice.

Uporaba v industriji

Ricinusovo olje in njegovi derivati se uporabljajo v številnih industrijskih izdelkih, vključno z barvami in laki, zaščitnimi oblogami, mili, plastiko, zavornimi tekočinami, sredstvi proti insektom, mazili za avtomobile in pištole. Surovina je primerna tudi za proizvodnjo sintetičnih smol in vlaken. Olje je osnovna sestavina dirkalnih motornih olj, včasih se uporablja tudi kot dodatek za gorivo. Olje je tudi vir mnogih sintetično pridelanih okusov in vonjev.

Naravna kozmetika

V kozmetičnih izdelkih in naravni kozmetiki ricinusovo olje najdemo po imenu ‘Ricinus Communis Seed Oil’ oz. ‘Castor oil’. Zaradi svoje (dovolj) nizke molekularne

Naravna kozmetika

mase olje prodre globoko v kožo. Primerno je za vse vrste kože. Uporablja se v boju proti strijam in prvim znakom staranja. Dodaja se ga v odstranjevalce lakov, večinoma pa se ga uporablja pri poškodovanih laseh ter okrepitvi obrvi in trepalnic. Nekateri si olje mažejo na trepalnice, kar naj bi pospešilo rast, vendar za to ni znanstvenega dokaza.

Kozmetični Recepti

Gubice
Ricinusovo olje je naravni balzam in spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, ki omehča in navlaži kožo. Zato je čudovito sredstvo proti gubam.
Uporaba: ricinusovo olje zmešajte z olivnim in mešanico namažite na obraz.

Akne
Obraz si enkrat ali dvakrat dnevno namažite z ricinusovim oljem. Postopek ponavljajte do 14 dni. Olje je zelo gosto, zato ga ne potrebujete veliko, da namažete cel obraz. Prepričajte se, da je olje hladno stiskano, saj druge vrste lahko zamašijo kožo.

Izpadanje las
Olje pospeši rast las, preprečuje tanjšanje in suho lasišče.
Uporaba: s prsti nanesite olje na konice in lasišče (lasje pri lobanji) ter pazite, da olje ne gre v preostale lase, saj ga bo težko sprati. Nato lase pokrijte s plastično kapo in jih zavijte v brisačo. Olje naj bo na vaših laseh od 15 do 20 minut ali čez noč. Operite lase s šamponom. Postopek ponovite enkrat na teden 6–8 tednov.

Preberite si tudi, kako lahko sami naredite naravne pripravke za podočnjake.

Eva Žnidar

Avokadovo olje proti gubicam

junij 16, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Prav zagotovo vsi vemo kaj je avokado in kako izgleda. Pa veste tudi kakšne pozitivne učinke ima na naše telo? V nadaljevanju smo za vas pripravili kar nekaj zanimivih dejstev o tem tropskem sadežu.

Avokadovo drevo s plodovi, ki izvira iz subtropskih in tropskih predelov Amerike, že od nekdaj velja za odličen afrodiziak – to še posebej velja za avokadovo olje, katero je tudi eno izmed najboljših na planetu, saj raste v idealnih pogojih, da razvije najvišjo stopnjo bioaktivnega delovanja. Sredico sadeža so v preteklosti uporabljali v kozmetične namene in sicer za nego las ter kot sredstvo proti gubam. Nemalokrat so ga uporabljali tudi za boljše in hitrejše celjenje ran.  Avokadovo drevo je starodavna kultura, saj je kultivirana že celih 7000 let.

Avokadovo olje, avokado

Samo avokadovo olje ima kar nekaj odličnih lastnosti. Edina stvar, ki jo moramo upoštevati je ta, da ga ne shranjujemo v hladilniku, saj prične pri nizkih temperaturah hitro propadati – sčasoma postaja vse bolj motno, pričnejo se nabirati usedline, medtem, ko je pri sobni temperaturi povsem prozorno. To še kako pride prav v poletnih mesecih, ko zaradi visokih temperatur kar nekaj kozmetičnim preparatom predčasno poteče rok trajanja, za kar nam pri avokadovem olju ni potrebno skrbeti. Že samo to je odraz odlične kvalitete olja- nerafinirano olje ima namreč temno zeleno barvo. Avokadovo olje se pridobiva iz posušenih sadežev, ki niso najbolj primerni za prodajo. Sprva je potrebno sadež olupiti in odstraniti peške. Zatem se meso sadeža razreže na tanke rezine, katere nato položimo v pečico segreto na 130°C, da se posušijo. Ko so rezine enkrat posušene jih je potrebno zmleti in hladno stisniti, temu nato sledi še filtriranje.

Sama pridelava olja je izjemno zapleten proces, zaradi česar je hladno stiskano olje resnično težko najti. Ogromne količine olja tudi rafinirajo, saj kozmetična industrija pokupi ogromno količino samega rafiniranega avokadovega olja – tovrstno olje je za kozmetične preparate zelo primerno že iz tega razloga, saj kremam daje ustrezno barvo. Za razliko od kozmetične industrije pa je v wellnesu in aromaterapiji najbolj zaželeno prej omenjeno hladno stiskano, nerafinirano temno zeleno olje. Zakaj? Zaradi neštetih zdravilnih lastnosti in učinkov, ki jih pusti na našem telesu.

Avokadovo olje – zeleno zlato

Avokadovo olje velja za bolj mastno in viskozno olje, primerno za nego suhe in zrele kože. Ravno zaradi tega tudi bolje prehaja skozi pokožnico kakor nekatera ostala olja. Pomaga tudi pri obnovi hidrolipidnega plašča in tako izboljša zaščitno funkcijo kože, ter ji s tem daje lepši, mehkejši videz in še večjo prožnost. Prav tako vsebuje veliko lecitina. Prisotno je v večjem delu kozmetičnih izdelkov vse od kreme za obraz do šminke. Če avokadovemu olju primešamo oljčno in sezamovo olje, smo dobili idealno mešanico za zaščito kože pred soncem. Imate probleme s suho kožo na obrazu? Tudi za to je rešitev maska iz avokada, saj kožo navlaži in obenem tudi očisti.

Zdravilne lastnosti avokadovega olja:

  • Deluje kot enkratno pomirjevalo za kožo.
  • Lažje in enostavneje prehaja skozi pokožnico od vseh osnovnih olj.
  • Izredno cenjeno in uporabno pri masažah.
  • Ima številne zdravilne učiunke na kožo – deluje vlažilno, kožo omehča, deluje proti znakom staranja in prvim gubicam (gladi gube na obrazu in vratu)
  • Še posebej priporočljivo je za nego suhe kože ter za splošna vnetna stanja kože.
  • Nevtralizira rdečico na obrazu in ustnice naravno pordeči
  • Vašo kožo ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki.
  • Je izjemno močan antioksidant, ki zbira in nevtralizira proste radikale in nestabilne celice, ki uničujejo celice DNK in posledično povzročajo poškodbe kože.
  • Zdravi posledice mozoljev in aken, kot so majhni fleki
  • Dokazano pospešuje tvorbo kolagena
  • Preprečuje nastanek strij in zdravi rdeče strije
  • Primerno za nego las – lase neverjetno okrepi in jim povrne sijaj ter zdrav videz. Lasje so po tretmaju z avokadovim oljem še bolj gladki in prožni.

Maska za lase iz avokadovega olja

V posodo damo na koščke narezan avokado in žlico kokosovega mleka. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom. Pripravljeno zmes nanesemo na lase in pustimo delovati najmanj deset minut in največ pol ure. Nato speremo z vodo in lase umijemo z blagim šamponom.

Maska za lase iz avokadovega oljaPoleg vseh omenjenih pozitivnih in blagodejnih učinkih na naše telo, ki jih povzroča avokadovo olje, pa ima sam sadež kot tak tudi v prehrani pozitivne učinke za naš organizem.Poleg samega dejstva, da gre za naravno oziroma organsko kozmetiko, je sočno avokadovo olje bogato tudi z maščobnimi kislinami Omega 3 in Omega 9. Avokado pa je v splošnem že od nekdaj znan kot tako imenovana super hrana, saj naj bi bil eden najbolj zdravih sadežev sveta. Zakaj? Zato, ker vsebuje visoko vrednost vitamina E, mineralov in klorofila, poleg tega pa je tudi vir beljakovin. Prav nič čudnega ni torej dejstvo, da sta avokado kot tudi  avokadovo olje pogosto del kulinarike. Še posebej zanimiv je za tiste, ki se odločijo izgubiti telesno težo, saj dokazano pripomore v boju proti odvečnim kilogramom. Samo olje se vse pogosteje uporablja pri pripravi solat ali predjedi. Naj omenimo še to, da je meso sadeža izjemno bogat vir vitamina D, kateri vpliva tudi na našo kožo, ter kalija. Naj ne pozabimo omeniti še vsebnost vitamina B in B1.

Skratka omenili smo samo nekaj najpomembnejših informacij o tem čudodelnem tropskem sadežu. Verjamemo, da  obstajajo še kakšni pozitivni učinki in sestavine avokada ali nerafiniranega avokadovega olja, ki prav tako blagodejno delujejo na telo in duha. Vsako telo in vsak organizem drugače sprejema vnos hranilnih snovi ali nanos kozmetičnih preparatov zato je še najbolje, da se o vsem omenjenem prepričate sami na lastni koži. Samo z nanosom olja na kožo ali zaužitjem avokadovega slastnega mesa boste lahko dejansko ovrgli dvome o tem ali resnično vse deluje tako kot pravijo. Vendar pa morate biti pozorni na to kako kvaliteto olja kupite -  ne skoparite pri nakupu! Torej, nikar več ne odlašajte in ne bodite v dilemi ampak se raje odpravite do najbližjega ponudnika in stvar preizkusite. Škoditi zagovoto ne more, saj gre vendar za povsem naraven proizvod!

Čudežno sredstvo pomlajevanja

november 8, 2009 od  
Objavljeno pod Zdravje & prehrana

Odprava UNESCA je v enem izmed samostanov v Tibetu našla recept najstarejšega homeopatskega sredstva za pomlajevanje. Predstavljamo vam prevedeno besedilo glinene ploščice, ki izvira izpred 4000-5000 let pred našim štetjem.

Delovanje: Čisti organizem mastnih in apnenčastih oblog ohranja in izboljšuje prekrvavljenost, ožilje postane bolj elastično in izboljšuje vid. Če se točno držite recepta, tudi pomlajuje organizem.
Priprava: Temeljito očistite 350 gramov česna. Dobro ga sesekljajte ali pa pretlačite z leseno kuhalnico. Odvzemite 200 gramov zgornje plasti te mase (ker je bolj sočna) in jo dajte v steklenico. Vsebini v steklenici prilijte 200 gramov čistega alkohola. Dobro zaprite steklenico in jo pustite 10 dni v temnem in hladnem prostoru …

Več o tem si lahko preberete v članku Čudežno sredstvo pomlajevanja na spletni strani utrinek.si.