Ekologija & OkoljeZvezdniki nehote spodbujajo trgovino z živalmi

Zvezdniki nehote spodbujajo trgovino z živalmi

MORDA VAS ZANIMA

Zvezdniki zadnje čase na družbenih omrežjih objavljajo veliko slik, na katerih pozirajo z majhnimi orangutani in šimpanzi. Te slike omejujejo prizadevanja različnih organizacij za zajezitev trgovine divjih živali.

- Oglas -

Paris Hilton, James Rodriguez, Khloe Kardashian tako kljub nadvse ljubkim fotografijam, kjer jim v naročju sedi nebogljen orangutan in kjer jim iz oči sije dobrota, niso prav nič dober zgled. Še manj, prizadevanja posameznikov in določenih organizacij, da se dokončno zatre trgovina z divjimi prostoživečimi živalmi, so tako še bolj ogrožena.

Paris Hilton

Nove raziskave organizacije Grasp opozarjajo na zaskrbljujočo porast trgovine z orangutani, šimpanzi in gorilami, ki so ukradeni iz naravnih habitatov, predvsem za potrebe Kitajskih cirkusov, vse več pa jih na žalost konča tudi v zasebnih živalskih vrtovih, elitnih restavracijah in v domovih nekaterih zvezdnikov. Večina orangutanov in šimpanzov v takih domovih vozi kolo, se igra s plastičnimi pištolami, ter zagotavlja poceni zabavo srednjemu razredu.

Grasp se boji, da se trgovina z divjimi živalmi na žalost hitro vzpenja tudi s pomočjo zvezdnikov, ki slike z divjimi živalmi objavljajo na družbenih omrežji in s tem vplivajo  na javno napačno dojemanje divjih živali, pa tudi na njihovo iztrebljanje in divji lov.

- Oglas -

Doug Cress, koordinator programa pri organizaciji Grasp, je za Guardian povedal: »Paparaci posnetki Paris Hilton,  nogometne zvezde Jamesa Rodrigueza in ostalih, ki v privatnih živalskih vrtovih v Dubaju ljubkujejo majhne orangutane, so zelo škodljivi pri prizadevanju za ohranitev vsaj nekaterih ogroženih živalskih vrst v divjini.« Zvezdnike je tudi pozval, naj se izogibajo tovrstnim fotografijam. Nihče od medijskih predstavnikov zvezdnikov se obtožbam in pozivom ni odzval.

Cress je še dejal: »Te slike je videlo na stotine milijonov oboževalcev in takšne slike so sporočilo javnosti, da je vse dovoljeno, dokler je ljubko. Vendar to ni res, saj gre za nezakonit poseg v naravni habitat orangutanov in ostalih divjih živali ter prispeva k uničenju že ogroženih vrst.«

Grasp je tudi objavil raziskave, ki kažejo, da je bilo med tihotapljenjem šimpanzov januarja 2014 ubitih kar 490 šimpanzov. Ker je lažje trgovati z malimi šimpanzi in ne že odraslimi, tihotapci raje kradejo  majhne in nebogljene otroke ubogih šimpanzov. Ker so šimpanzi tudi izrazito zaščitniške živali, še posebej, če se gre za njih, je ob odvzemu enega majhnega šimpanza iz narave ubitih še deset večjih. Zastrašujoče, kajne?

Tudi širjenje nemirov na Bližnjem vzhodu je zelo zaskrbljujoče, saj je  regionalna nestabilnost še posebej privlačno tranzitno območje za tihotapce. Bogati in nedotakljivi ljudje v Egiptu, ki so lastniki zasebnih vrtov z živalmi, so velik del prometa na črnem trgu. Ker so elite težko dosegljive, se o tem javno sploh ne govori, še posebej, ker gre za izbrano število ljudi, ki imajo in nadzirajo moč.

Divje živali, s katerimi se trguje, so pogosto odkrite po naključju. Trgovina z divjimi živalmi ni dovoljena in v zadnjih sedmih letih je bilo le 27 aretacij po vsem svetu zaradi trgovanja z opicami, šimpanzi in orangutani, s tem da četrtine niti niso sodno preganjali.

NAJNOVEJŠE