0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept: Ohrovtov čips

Recept: Ohrovtov čips

MORDA VAS ZANIMA

Ohrovtov čips je idealen prigrizek in eden izmed najboljših načinov za uvedbo ohrovta v svojo prehrano, obožujejo pa ga tudi otroci. Je nadvse okusen, v slovenskih trgovinah pa na žalost še vedno težje dostopen, če pa že, je cena precej zasoljena. Zakaj si ga ne bi pripravili kar sami?

- Oglas -

Razlogov za uživanje ohrovta je nešteto. Je eno izmed najbolj hranilno bogatih živil, bogat vir vitamina K in že ena skodelica vam bo zagotovila več kot 10-kratni vnos vitamina K. Poleg vitamina K je tudi odličen vir vitamina B6, B2,  B3, A, C in E, pa tudi mangana, bakra, kalcija, kalija, železa, magnezija, fosforja, beljakovin in celo omega 3 maščobnih kislin. Pri hranilnih vrednostih mu le stežka konkurira katero drugo živilo.

To pa še ni vse, saj so raziskovalci v ohrovtu odkrili kar 45 flavonoidov, ki pripomorejo k antioksidativnim in protivnetnim lastnostim. Antioksidativni učinki ohrovta namreč preprečujejo oksidativni stres, ki vodi do kroničnih vnetij in je eden glavnih dejavnikov tveganja za  nastanek raka.

Ohrovtov čips

- Oglas -

Za pripravo ohrovtovega čipsa boste potrebovali še eno zdravo sestavino, in sicer kurkumo. Kurkumine zdravstvene koristi, skupaj z njeno značilno rumeno barvo, izvirajo iz skupine flavonoidov, ki se imenujejo kurkuminoidi. Kurkumin je glavna sestavina kurkume in ubije več vrst rakavih celic. Preprečuje ali zavira kožnega raka, raka dojk, jeter, želodca, dvanajstnika in debelega črevesja. Poleg tega ta sestavina preprečuje staranje in zavira nastajanje novih krvnih žil v tumorjih in njihovo zadušitev ter tako ustavi njihovo rast in metastaze.

Poleg kurkume in seveda ohrovta boste potrebovali še prehranski, deaktiviran kvas v kosmičih. Ta izhaja iz sladkornega trsa in ima oreškast ter sirni okus, zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa je primeren za uživanje, še posebej če ne uživamo mlečnih izdelkov.

Kaj potrebujemo za okusen čips?

  • šopek listov ekološkega ohrovta,
  • 1/3 skodelice kvasnih kosmičev,
  • žličko soli,
  • žličko kurkume,
  • 2 žlici olivnega olja (poprej ga lahko segrejete),
  • žlico česna v prahu.

Ohrovtov čips je najboljši iz dehidratorja, vendar sklepamo, da nas ima večina doma samo pečico, zato ga bomo pekli kar v pečici. Vse skupaj prej v večji skledi premešamo, da se ohrovt zagotovo prepoji z vsemi sestavinami in oljem. Na 250 stopinjah pečemo približno 40 minut, pazimo pa, da se ne zapeče preveč. Sedaj si samo še izberite najljubši film ter si ga oglejte skupaj s skledo čipsa v naročju, le da tokrat zdravega.

.

NAJNOVEJŠE