0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZrak varen v samo 7 državah na svetu, med njimi ni Slovenije

Zrak varen v samo 7 državah na svetu, med njimi ni Slovenije

MORDA VAS ZANIMA

Švicarsko podjetje IQAir, ki se ukvarja z razvojem tehnologije za izboljšanje kakovosti zraka, je pred nedavnim objavilo poročilo o kakovosti zraka v različnih državah v letu 2023. Skupno je bilo zajetih 134 držav, teritorijev in regij, pri analizi pa so se uporabili podatki več kot 30.000 nadzornih postaj za spremljanje kakovosti zraka. Analiza je razkrila šokantno sliko. V kar 124 državah in teritorijih so povprečne vrednosti delcev PM2.5 presegale priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Med njimi je bila žal tudi Slovenija.

- Oglas -

V katerih državah je bil zrak najčistejši?

Znanstveniki zaskrbljujočo onesnaženost zraka po svetu označujejo za »globalno zdravstveno katastrofo«. Delci PM2.5, katerih premer je manjši od 2,5 mikrona, so lahko posebno problematični. Če jih vdihnemo, zlahka dosežejo pljuča, pa tudi krvni obtok. Ti delci lahko med drugim povečajo tveganje za bolezni srca in pljučne bolezni, povišan krvni tlak, astmo, depresijo, anksioznost ter prezgodnjo smrt. V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije količina delcev PM2.5 v zraku ne bi smela presegati 5 µg/m3. Kot je navedeno v poročilu, je tem kriterijem zadostilo samo 7 držav, in sicer Avstralija, Estonija, Finska, Grenada, Irska, Mauritius (Mavricij) in Nova Zelandija. Na varnem seznamu so se obenem znašla še 3 ozemlja, ki so uradno del drugih držav. To so Portoriko, Bermudi in Francoska Polinezija. Med evropskimi državami je bil zrak najčistejši na Islandiji (4 µg/m3), nato pa sledita še Estonija (4,7 µg/m3) in Finska (4,9 µg/m3).

Povprečna količina delcev v Sloveniji več kot dvakrat večja od varnih vrednosti

Za prikaz onesnaženosti je bila uporabljena barvna lestvica. »Zelena skupina« je bila sestavljena iz držav, v katerih je bila povprečna količina delcev PM2.5 v zraku do dvakrat večja od priporočil Svetovne zdravstvene organizacije. V tej skupini se je znašlo precej evropskih držav, in sicer Švedska, Irska, Norveška, Portugalska, Lihtenštajn, Danska, Velika Britanija, Andora, Latvija, Ukrajina, Nizozemska, Luksemburg, Švica, Nemčija, Belgija, Francija, Avstrija, Španija in Rusija (države so navedene po vrsti – od države z najčistejšim do države z najbolj onesnaženim zrakom). Slovenije torej ni bilo niti v tej skupini. Najdemo jo lahko šele v tretji kategoriji, v katero so bile uvrščene države, v katerih je povprečna količina delcev PM2.5 priporočila presegala do trikrat. V tej skupini so se poleg Slovenije znašle še Litva, Češka, Madžarska, Malta, Slovaška, Bolgarija, Hrvaška, Poljska, Ciper in Italija.

Hrvaška najbolj napredovala, a čaka jo še dolga pot

Čeprav je bilo ugotovljeno, da je bil zrak na Hrvaškem lani precej onesnažen z delci PM2.5, je bilo stanje kljub temu bistveno boljše kot leto pred tem. Tako je bila prav Hrvaška država, v kateri je bilo zaznano najbolj izrazito izboljšanje. Povprečna letna količina delcev PM2.5 je bila lani v primerjavi z letom 2022 manjša za več kot 40 odstotkov. Hrvatom je to uspelo s pomočjo povečanja uporabe obnovljivih virov energije. Ti so lani predstavljali dobrih 31 odstotkov vseh virov, kar je precej več od evropskega povprečja, ki znaša 23 odstotkov.

- Oglas -

BiH država z najbolj onesnaženim zrakom v regiji

V oranžno kategorijo (do petkrat večja količina delcev PM2.5) so bile uvrščene Moldavija, Romunija, Albanija, Grčija, Turčija, Srbija in Črna gora. Tudi v Bosni in Hercegovini se je sicer stanje v primerjavi z letom 2022 precej izboljšalo (količina delcev se je zmanjšala za 18 odstotkov), vendar ostaja država kljub temu najbolj onesnažena država v regiji, sledi pa ji Severna Makedonija. Obe državi sta se znašli v rdeči kategoriji, kar pomeni, da je bila povprečna količina delcev PM2.5 več kot petkrat večja od priporočil Svetovne zdravstvene organizacije. Naziv najbolj onesnaženega evropskega mesta pa je pripadel turškemu Igdiru, v katerem je bila povprečna količina delcev več kot devetkrat večja od priporočil.

Država z najbolj onesnaženim zrakom na svetu je Bangladeš

Večina najbolj onesnaženih držav je sicer skoncentrirana v Aziji. Najbolj onesnažen zrak na svetu je bil zaznan v Bangladešu. Povprečna količina delcev PM2.5 je znašala kar 79,9 µg/m3, kar je več kot petnajstkrat več od priporočil Svetovne zdravstvene organizacije. Sledita Pakistan in Indija. Pri tem je sicer treba upoštevati, da za kar približno tretjino afriških držav ni bilo mogoče pridobiti zanesljivih podatkov o kakovosti zraka, posledično pa te države niso mogle biti vključene v študijo.

.

NAJNOVEJŠE