0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnebite se podbplutb

Znebite se podbplutb

MORDA VAS ZANIMA

Podbplutbe oz. modrice so črni, škrlatno rdeči ali modri madeži na koži, ki nastanejo zaradi poškodb. Poškodba navadno pod kožo zdrobi majhne krvne žile, ki spustijo kri v sosednja tkiva pod površino kože. Modrice so boleče in grde, nastanek modric je odvisen od občutljivosti kože. Navadno izginejo po 12-ih dneh, lahko pa se jih s pomočjo domačih sredstev znebimo prej.

- Oglas -

Ljudem, ki so dovzetni za modrice, primanjkuje vitamina K, ki ga lahko najdemo v brokoliju, brstičnem ohrovtu in zelenolistni zelenjavi. Ne vzemite aspirina, čeprav vas boli, saj ta preprečuje strjevanje krvi, kar pomeni, da bo stanje lahko še bolj zaskrbljujoče.

Podplutbe

Led

Čeprav modrice izginejo same od sebe, lahko dotok krvi in razbarvanje zmanjšamo z uporabo ledu, s katerim masiramo po delu kože, kjer mislimo, da bo nastala modrica. Tako preprečimo iztekanje krvi v okoliško tkivo. Če nimate ledu, lahko krpo namočite v mrzlo vodo in jo položite na modrico za deset minut.

- Oglas -

Pospešite dotok krvi

Najprej zmanjšajte dotok krvi v modrico, da se zmanjša razbarvanje. Če se udarite v nogo, jo dvignite nad nivo srca. Po 24-ih urah po ohladitvi začnite modrico segrevati, da na obolelem območju pospešite cirkulacijo, ki bo pomagala prečistiti kri, ki se je nabrala pod kožo. Uporabite grelno blazinico za 20 minut, večkrat na dan. Lahko uporabite tudi tople obkladke ali steklenico vroče vode.

Toplotna obloga iz gabeza

Gabez je rastlina, ki vsebuje sestavine, ki zmanjšujejo otekline in spodbujajo rast novih celic. Naredite si torej toplo oblogo iz dveh skodelic vrele vode in 30 gramov posušenih gabezovih listov ali 60 gramov svežih. Gazo namočite v čaj in povijte modrico za eno uro. Čaja ne pijte in ne uporabljajte, če imate odprto rano.

Kis

Kis zmešamo s toplo vodo in ponovno naredimo oblogo. Kis poveča dotok krvi pri površini kože in tako pomaga razpršiti kri, ki je združena na območju modrice.

Arnika

Arniko ljudje uporabljajo že veliko let, prav tako jo najdemo v ljudskem zdravilstvu. Vsebuje spojino, ki zmanjšuje vnetje in otekanje. Uporabite gel in mažite vsak dan ali pa arniko po receptu naših babic, namočeno v alkoholu.

Peteršilj

Pest svežega peteršilja narežite na drobno in položite na modrico in povijte z elastičnim povojem. Peteršilj zmanjšuje vnetja in bolečino ter poskrbi, da modrica hitreje zbledi.

- Oglas -

Šentjanževka

Šentjanževka vsebuje veliko taninov, ki imajo nadzor nad kapilarnimi krvavitvami. Za najboljši učinek nanesite kremo trikrat na dan, ko se modrica že pojavi. Z uporabo tega mazila bo modrica hitreje izginila.

Če se vaše modrice pojavljajo skrivnostno, na mestih kjer niti niste ranjeni, so znak resne bolezni, kot je hemofilija, levkemija in aplastična anemija. V takih primerih se posvetujte z zdravnikom, sicer pa se držite nasvetov s katerimi lajšate nastanek modric.

.

NAJNOVEJŠE