Znanstveniki ugotovili, zakaj čas vse bolj beži

Se tudi vam zdi, da čas vse hitreje beži? Se spomnite otroških dni, ko so starši in stari starši vedno tožili, kako čas teče? Kolikokrat se čudite, da je od določenega dogodka minilo že toliko mesecev ali let, vam se pa zdi, kot bi bilo včeraj? Znanstveniki so ugotovili, da je to povsem normalno. Ni važno, ali se v življenju zabavate ali ne, obstajajo psihološki in psihčni razlogi, da se nam s staranjem zdi, da čas hitreje mineva.

Eden od psiholoških razlogov je ta, da imamo s staranjem vse več utečenih navad. Zjutraj se oblačimo, peljemo v službo, kuhamo kosilo, pomivamo posodo, … vse več je takšnih opravil, ki jih delamo avtomatično. S tem naši možgani varčujejo z energijo. Tako je z leti vedno manj stvari, ki so v naši rutini od dneva do dneva drugačne. Tako se nam zdi, da čas hitreje beži, ker je vse manj stvari, ki si jih naši možgani zapomnijo kot nekaj posebnega, drugačnega.

Čas beži

Za otroke je vse novo in ponavadi se vsak dan naučijo kaj novega. Njihovi možgani so ves čas popolnoma aktivni in opazijo veliko več stvari, kot možgani odraslega ali starejšega človeka. Čudili se bodo novim rožicam, ki so pognale ob poti, zanimala jih bo nova kokoška pri sosedu, čudili se bodo kakšni novi jedi, … Tako zanje čas teče počasneje, vsaj občutek imajo takšen. Več pozornosti namenimo posameznemu trenutku, počasneje nam bo mineval čas.

Obstajajo pa tudi psihični razlogi za to. S starostjo se nam namreč znižuje raven dopamina, ki ima vpliv na naše zaznavanje časa.

Triki, kako upočasnimo čas

Prislite se, da vašega življenja ne pogojuje rutina in s tem upočasnite čas. Razmislite, kakšne stvari vas razveseljujejo, in pri kakšnih stvareh res doživljate trenutek in sedanjost. Ali je to igranje s svojim psom, igranje z otroki, sprehod po naravi, poslušanje glasbe, obisk gledališča, morda pa le zajtrk v postelji, fotografiranje, jahanje, … tako boste imeli nove spomine in čas se bo nekoliko upočasnil.

Poleg tega se znebite rutine. Seveda se morate zjutraj še vedno obleči, še vedno se boste vozili v službo in pomivali posodo. Ampak poskusite te stvari narediti drugače. Vstanite bolj zgodaj in spremenite jutranjo rutino, pojejte najprej odličen zajtrk in se šele nato oblecite. Po službi ne odidite takoj domov, zmenite se za kakšen sprehod s prijateljem, za kosilo naredite kaj posebnega, poiskusite kakšen nov recept. Če boste svoje rutine spremenili v nova doživetja, boste na svet gledali drugače in si življenje drugače zapomnili.

Čas pa hitreje mineva tudi, ker delate več stvari hkrati. Poskusite delati vsako stvar posebej. Najprej skuhajte kosilo, v miru ga pojejte in šele nato odprite televizijo. Gledanje televizije ob kuhanju in ob kosilu poskrbi, da pozabite kaj ste jedli. Če se igrate z otrokom, medtem ko telefonirate, niste pri stvari in tudi tega se kamlu ne boste več spomnili. Ko se igrate s svojimi mlački mislite le na to in uživajte v trenutku. Življenje bo manj stresno, bolj umirjeno in časa bo vsaj po občutku več.