0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečite težave z mehujem

Preprečite težave z mehujem

MORDA VAS ZANIMA

Z vnetjem mehurja se po nekaterih raziskavah vsaj enkrat v življenju sreča okoli šestdeset odostkov žensk in okoli dvanajst odstotkov moških. Vnetje mehurja je boleča nadloga, ki se rada tudi ponavlja. Ker imamo ljudje veliko bakterij na območju danke, lahko pridejo v mehur po urinu iz sečnice. Ponavadi se to zgodi, ko oslabi imunski sistem. Tako kot imajo nekateri ljudje večkrat prebavne motnje, vnetje ušes ali so pogosteje prehlajeni, tako so nekateri bolj nagnjeni k vnetju mehurja. Nekatere ženske so že genetsko bolj nagnjene k vnetju mehurja zaradi urinarnega trakta, ki omogoča, da bakterije lažje potujejo po njem. Ko imate vnet mehur, ima običajno vaš urin neprijeten vonj, vnetje pa lahko povzroči bolečine v trebuhu in na območju medenice. Za vnetje mehurja je značilno tudi tako imenovano uriniranje po kapljicah, ko vas tišči na toaleto, a izločite le nekaj kapljic. Med uriniranjem in takoj po njem boste občutili pekočo in zelo neprijetno bolečino.

- Oglas -

vnetje mehurja

Previdni pri spolnem odnosu

Za zdravje vašega mehurja lahko največ naredite sami s številnimi preventivnimi ukrepi. Možnost za okužbo mehurja povečujejo spolni odnosi. To ne pomeni, da jih morate črtati iz menija, ampak bodite previdni. Priporočljivo je, da pred in po spolnem odnosu izpraznite mehur.

Hkrati poskrbite za suhost in toploto intimnega predela ter območja spodnjega trebuha in križa. Če se kopate v morju, bazenu ali kje drugje, si ob prihodu na kopno preoblecite kopalke, da boste suhi. Poleg tega imejte v mrzlih mesecih vedno pokrit spodnji del hrbta, priporočljiva je tudi uporaba toplih spodnjih hlačk ali hlačnih nogavic ter spodnje majice ali bodija. Stopala imejte vedno topla in suha. Najbolje je, če nosite v torbici vedno suhe in tople rezervne nogavice. Z mehurjem so povezani tudi lasje. Ko si operete lase, jih dobro posušite. Če je vaša glava še vlažna, ne smete ven na mraz. Če že morate ven, poskrbite vsaj za toplo pokrivalo.

- Oglas -

Za preventivo pred vnetjem mehuja veliko pijte. Na dan spijte tri litre vode ali nesladkanega čaja. Izogibajte se ali omejite količino živil, ki dehidrirajo. Takšna je denimo kava ali slane jedi. Izogibajte se tudi pitju sladkanih in gaziranih pijač, alkoholnim pijačam in kakavu.

Za preprečitev vnetja dobro skrbite za higieno intimnega predela, uporabljajte raje bombažine hlačke. Pri umivanje ne uporabljajte agresivnih mil, izogibajte se tudi penečim kopelim in kopanju v bazenu. Tudi tamponi našemu občutljivemu mehurju ne koristijo.

Za prvo pomoč

Za preventivo in za prvo pomoč ob blažjih unetjih mehurja skuhajte urološki (Ursi) čaj, katerega glavna sestavina je list vednozelenega gornika (Uvae ursi folium). Ta vsebuje hidrokinone, kot sta arbutin in metilarbutin, vsebuje flavonoide in čreslovine. Hidrokinoni delujejo protibakterijsko v sečilih. Urološki čaj vsebuje še preslico, list breze, korenino navadnega gladeža in koreniko plazeče pirnice, ki podpirajo delovanje listov vednozelenega gornika, ker povečajo izločanje vode iz organizma. Ker je vnetje mehurja pogosto tudi pri nosečnicah je tu na mestu opozorilo, da je za nosečnice urološki čaj prepovedan. Prepovedan je tudi za doječe matere in otroke mlajše od dvanajst let. Čaj pripravite tako, da veliko žlico prelijete s skodelico vrele vode in pustite delovati petnajst minut. Nato čaj precedite in še svežega spijete. Pri blagem vnetju mehurja ga pijte štirikrat na dan. Za preventive je ponavadi dovolj le občasno pitje. Pri blagem vnetju mehurja je priporočljivo tudi mirovanje in ležanje.

Kot pomoč pri blažjem vnetju mehurja ali za preventivo uporabljamo tudi brusnice. V lekarnah in specializiranih tgovinah najdete sok iz brusnic, s katerim lahko večkrat naredite kuro. Preizkusite lahko tudi zdravilno moč brusničnega čaja. Za osebe, ki imajo pogosto težave z mehurjem priporočamo, da imajo v torbici vedno s seboj brusnični koncentrat, najbolje kar v obliki kapsul. Ko boste začutile blago bolečino v mehurju, lahko takoj spijete brusnično kapsulo, ki bo pomagala pri vnetju.

Pri močnejših vnetjih mehurja potrebujete zdravniško pomoč, saj bo potrebno zdravljenje z antibiotiki. Če so bolečine prehude, vam bo zdravnik predpisal tudi zdravila za blaženje bolečin v predelu mehurja.

.

NAJNOVEJŠE