0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽivila, ki znižujejo krvni pritisk

Živila, ki znižujejo krvni pritisk

MORDA VAS ZANIMA

Povišan krvni pritisk v razvitem svetu prizadane vsako četrto osebo. Nevarnost za nastanek srčno-žilnih bolezni začne naraščati, ko krvni pritisk preseže 120/80. Raziskave kažejo, da je povišan krvni tlak – hipertenzijo koristno zdraviti – če nam ga uspe že malo znižati, se tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja že močno zmanjša.

- Oglas -

prehrana krvni tlak

Špinača je nizkokalorična in polna vlaknin ter hranil, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja: kalij, folati in magnezij. Vse te sestavine špinače pripsevajo k nižanju in ohranjanju nizkega krvnega pritiska. Če želite zaužiti več špinače kot običajno, lahko njene liste dodate solati ali sendvičem. Lahko si pripravite tudi burger s piščancem in špinačo.

Sončnična semena so odličen vir magnezija. Ta supersemena uživajte nesoljena (da zmanjšate vnos natrija). Lahko jih dodate npr. jogurtu, jih pojeste z grozdjem, jih popečete in dodate npr. omaki ali juhi …

- Oglas -

Zelo hranilen in vsestransko uporaben fižol vseh vrst, oblik in barv tudi pripomore k nižanju krvnega pritiska in izboljševanju celotnega zdravja. Polni so vlaknin, magnezija, kalija in drugih za zdravje srca izjemno ugodnih sestavin. Dodate jih lahko solatam, juham …

Pečen bel krompir je poln magnezija in kalija, ki sta dva ključna elementa za zdravje. Ko imamo premalo kalija, telo potrebuje več natrija (natrij dviguje krvni pritisk); če uživamo s kalijem bogato hrano pa po drugi strani to telesu omogoči, da se znebi viška natrija. Tako kot kalij, tudi magnezij skrbi za zdravo cirkulacijo krvi.

Če želite več kalija, lahko izberete tudi banano. To je odlična malica, ki jo zaužijete, ko nimate časa za pripravo zahtevnejših jedi. Telo vam bo hvaležno, če jo boste jedli za zajtrk, zvečer pa se lahko z njo posladkate. Narezane koščke banane lahko tudi zamrznete in jih tako tudi uživate.

Super poslastica, ki je (v ne prevelikih količinah, sveeda) odlična tudi za zdravje srčno-žilnega sistema, je temna čokolada. Izberite tako, ki ima vsaj 70 odstotkov kakava. Dovolj je košček na dan: študije so pokazale, da uživanje takšne količine temne čokolade v 18 mesecih zadostuje za znižanje krvnega pritiska. En kvadratek je dovolj, pa še zredili se ne boste.

.

NAJNOVEJŠE