Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaŽivila, ki znižujejo krvni pritisk

Živila, ki znižujejo krvni pritisk

MORDA VAS ZANIMA

Povišan krvni pritisk v razvitem svetu prizadane vsako četrto osebo. Nevarnost za nastanek srčno-žilnih bolezni začne naraščati, ko krvni pritisk preseže 120/80. Raziskave kažejo, da je povišan krvni tlak – hipertenzijo koristno zdraviti – če nam ga uspe že malo znižati, se tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja že močno zmanjša.

- Oglas -

prehrana krvni tlak

Špinača je nizkokalorična in polna vlaknin ter hranil, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja: kalij, folati in magnezij. Vse te sestavine špinače pripsevajo k nižanju in ohranjanju nizkega krvnega pritiska. Če želite zaužiti več špinače kot običajno, lahko njene liste dodate solati ali sendvičem. Lahko si pripravite tudi burger s piščancem in špinačo.

Sončnična semena so odličen vir magnezija. Ta supersemena uživajte nesoljena (da zmanjšate vnos natrija). Lahko jih dodate npr. jogurtu, jih pojeste z grozdjem, jih popečete in dodate npr. omaki ali juhi …

Zelo hranilen in vsestransko uporaben fižol vseh vrst, oblik in barv tudi pripomore k nižanju krvnega pritiska in izboljševanju celotnega zdravja. Polni so vlaknin, magnezija, kalija in drugih za zdravje srca izjemno ugodnih sestavin. Dodate jih lahko solatam, juham …

- Oglas -

Pečen bel krompir je poln magnezija in kalija, ki sta dva ključna elementa za zdravje. Ko imamo premalo kalija, telo potrebuje več natrija (natrij dviguje krvni pritisk); če uživamo s kalijem bogato hrano pa po drugi strani to telesu omogoči, da se znebi viška natrija. Tako kot kalij, tudi magnezij skrbi za zdravo cirkulacijo krvi.

Če želite več kalija, lahko izberete tudi banano. To je odlična malica, ki jo zaužijete, ko nimate časa za pripravo zahtevnejših jedi. Telo vam bo hvaležno, če jo boste jedli za zajtrk, zvečer pa se lahko z njo posladkate. Narezane koščke banane lahko tudi zamrznete in jih tako tudi uživate.

Super poslastica, ki je (v ne prevelikih količinah, sveeda) odlična tudi za zdravje srčno-žilnega sistema, je temna čokolada. Izberite tako, ki ima vsaj 70 odstotkov kakava. Dovolj je košček na dan: študije so pokazale, da uživanje takšne količine temne čokolade v 18 mesecih zadostuje za znižanje krvnega pritiska. En kvadratek je dovolj, pa še zredili se ne boste.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×