ŽivaliNevarnosti, ki pozimi prežijo na hišne ljubljenčke

Nevarnosti, ki pozimi prežijo na hišne ljubljenčke

MORDA VAS ZANIMA

Zima je, kakor vsak letni čas, po svoje lahko prav idilična. Ob pogledu skozi okna toplih domov nas razvaja ples snežnk, travnike, drevesa in poti pa prekriva pravljična bela odeja. Medtem ko je svet ob sveže zapadlem snegu videti idilično, pa zima s seboj prinaša tudi vrsto skritih nevarnosti tudi za hišne ljubljenčke. Zaledenele sprehajalne poti, kemična sredstva proti zmrzovanju in s soljo posuti pločniki so le nekatere izmed njih. V nadaljevanju preberite, kako se jim izognete sami in kako pred njimi zavarujete še svoje hišne ljubljenčke.

- Oglas -

Hišni jubljenčki zima mraz

Zaledeneli pločniki in ceste

Običajna praksa za preprečevanje zaledenelih poti je posipavanje soli in kemikalij za taljenje ledu. Za to, da se na ledu ne poškodujemo, je ta rešitev sicer učinkovita, manj ugodna pa je za naše hšne ljubljenčke. Težava kemikaij je namreč v tem, da niso prijazne do pasjih in mačjih tačk. Stik s kemikalijami namreč privede do draženja kože, sol pa se lahko tudi zatakne za blazinice in povzroči vnetje.

Živali si, če se na njihovih tačkah znajde nekaj, kar tja ne spada, te nagonsko ližejo in s tem skušajo z njih odstraniti kemikalije oziroma sol. Če do zaužitja kemikalij ali soli dejansko pride, to pri hišnih ljubljenčkih pogosto povzroča prebavne težave.

Pse in mačke lahko pred kemikalijami obvarujemo na več preprostih načinov. Eden izmed njih je ta, da na tačke pred sprehodom nanesemo nekaj kapelj olivnega olja. To bo čez blazinice ustvarilo zaščitno plast in kosmatince obvarovalo pred neposrednim stikom s soljo oziroma kemikalijami. Drugi način pa je, da pasje oziroma mačje tačke takoj po tem, ko se vrnejo z zunanjih zimskih aktivnosti, dosledno očistimo s toplo vodo in obrišemo z brisačo.

Zastrupitev z antifrizom

- Oglas -

Med zimske nevarnosti, ki prežijo na naše ljubljenčke, sodi tudi zastrupitev z antifrizom. Antifriz je zelo nevaren zato, ker vsebuje etilen glikol, izredno strupeno kemikalijo, ki vsako leto terja mnogo naključnih smrti hišnih ljubljenčkov. Poleg tega je antifriz po okusu sladek, zato ga živali nič hudega sluteč pogosto zaužijejo.

Ob zastrupitvi z antifrizom je izredno pomembno hitro ukrepanje. Če se simptomi ne zdravijo takoj, lahko naši ljubljenčki utrpijo resne poškodbe ledvic in živčnega sistema v zelo kratkem času po zaužitju.

Avtomobilska industrija sicer v zadnjem obdobju spreminja formule v svojih izdelkih proti zamrzovanju v okolju in živalim prijaznejše, toda izdelki imajo kljub vsemu še vedno določeno stopnjo toksičnosti. Edini način, da preprečimo zastrupitve, je torej ta, da takšne produkte hranimo izven dosega otrok in živali.

Sredstva za zatiranje glodalcev

Posebno pozornost v zimskem obdobju velja nameniti tudi sredstvom za zatirane glodalcev. V urbanih okoljih namreč ti pogosto iščejo zatočišča v človeških bivališčih, od koder jih stanovalci skušajo pregnati z različnimi strupi. V primeru, da naš hišni ljubljenček takšno kemikalijo zaužije, je obisk veterinarja nujen, saj je v nasprotnem primeru to zanj lahko usodno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×